Foto: Unsplash U Dubrovniku uhićen britanski zviždač koji je otkrio korupcijski skandal u SBM Offshore

U Dubrovniku uhićen britanski zviždač koji je otkrio korupcijski skandal u SBM Offshore

Odvjetnik Jonathan Taylor slobode je lišen u zračnoj luci, temeljem Interpolove tjeralice

Britanski odvjetnik Jonathan Taylor (51) uhićen je u Dubrovniku, doznaje Dubrovački dnevnik. Radi se o odvjetniku koji je otkrio korupcijski skandal u tvrtki SBM Offshore koja se bavi industrijom nafte, a kojoj je on radio.

Jonathan Taylor, inače 51-godišnjak, uhićen je na osnovi Interpolove tjeralice i to čim je stupio na dubrovačko tlo.

- Možemo potvrditi da je jučer u 11.30 sati u Zračnoj luci Dubrovnik, prilikom ulazne granične kontrole, po međunarodnoj potrazi uhićen 51-godišnji državljanin Velike Britanije. On će biti doveden sucu istrage koji će odlučiti o mogućem pritvoru. - rekli su Dubrovačkom dnevniku iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Zviždač Taylor od 2003. godine je kao odvjetnik radio u tvrtki SBM Offshore. Radi se o nizozemskoj kompaniji, čije je sjedište od 1971. godine u Monacu. Izuzev kasina, radi se o tvrtki s najviše zaposlenika u monegaškoj kneževini.

Taylor je radio na sastavljanju ugovora ove tvrtke, te je 2012. godine otkrio, kasnije i ustvrdio kako tajnim klauzulama podmićuje zainteresirane stranke. Dakle, dobiva poslove tako što daje mito. Taylor je svoju stranu priče iznio medijima, a kasnije je dokazao na sudu, zbog čega je konzorcij AEX 25 u kojem se tvrtka nalazi plaćao brojne penale, koji se penju čak do 827 milijuna dolara.

Njemu je svijet naftnog biznisa zbog istupa bio zatvoren, ali kao konzultant je radio u Velikoj Britaniji, a u Dubrovnik je došao na odmor.

Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, nije znao da je za njim zbog odavanja tajnih podataka od strane Monaca izdana potjernica Interpola.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(71543, "");
Pregledaj komentare