Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com U Hrvatskoj manje prijava za obiteljsko nasilje

U Hrvatskoj manje prijava za obiteljsko nasilje

Mamula: 'Ako ste izloženi cijelo vrijeme nasilju, teško je tražiti pomoć'

U krizi koronavirusa došlo je do zastrašujućeg globalnog porasta obiteljskog nasilja, mnoge žene i djevojčice najviše su ugrožene ondje gdje bi trebale biti najsigurnije - u vlastitim domovima. 

Upozorio je na to prije nekoliko dana UN, uz apel vladama da sigurnost žena stave na prvo mjesto. 

U Hrvatskoj se, pak, barem službeno ne bilježi porast prijava slučajeva nasilja u obitelji. Upravo suprotno, podaci MUP-a kažu da je takvih prijava manje. 

Obiteljsko nasilje u svijetu eskaliralo: Evo kakva je situacija kod nas i na što upozoravaju stručnjaci

Ipak, udruga Domine u Splitu pozvala je građane da ustupe slobodne stanove i apartmane žrtvama obiteljskog nasilja, a i ministrica obitelji apelira da se svako nasilje prijavi.

O tome odražavaju li podaci MUP-a pravo stanje stvari u RTL Direktu govorila je Maja Mamula, koordinatoricom Ženske sobe. 

Na pitanje kako tumače ove podatke MUP-a, Mamula kaže:

'Mene iskreno to ne iznenađuje. To očekujem. Ako ste izloženi cijelo vrijeme nasilju, teško je tražiti pomoć. Pitate se tko se u ovoj situaciji usudi prijaviti nasilje. Ovo sve dovodi žene u pat pozicije da ne prijave', rekla je i dodala:

'Uvijek postoji rješenje, da postoji opcija kako se može prijaviti. Najčešće rodbina i šira obitelj znaju o čemu se radi. Znaju i susjedi. Obiteljsko nasilje se ne događa u tišini', jasno će.

Kaže da sustav može ojačati karike u lancu kako bi olakšali postupak prijave.

'Ono što je izuzetno važno da policija reagira na svaki slučaj, da imamo otvoren put u skloništa, i na kraju krajeva, da prestanemo razmišljati o perspektivi micanja žrtve, nego da razmišljamo o izmještavanju nasilnika', kazala je.

U Španjolskoj primjerice žrtva nasilja npr. u ljekarni može reći da joj treba "maska 19".

'Meni je to malo filmski. Postoje situacije kad žrtva nije izložena. Vrlo rijetke su takve situacije da je žrtva pod nadzorom puna 24 sata. Njena obitelj, susjedi znaju, ostali građani koji vide mogu zvati i tražiti pomoć', kaže Mamula.

Nije li u ovako kriznoj situaciji žrtvama mnogo teže donijeti odluku da zauvijek odu od nasilnika?

'Pitanje ekonomske neizvjiesnosti, pitanje kud sada otoići. Ostaje se bez posla, situacija je sve neizvjesnija..., rekla je Mamula za RTL Direkt i dodala da su uputili hitan dopis nacionalnom timu da dogovore hitni protokol za ovakve situacije.

Vaša reakcija na temu