Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay U Hrvatskoj očinski dopust koristilo 12.650 očeva

U Hrvatskoj očinski dopust koristilo 12.650 očeva

Važnost ravnopravnog roditeljstva

Središnji državni ured za demografiju i mlade obilježavajući Dan očeva (19. ožujka), želi istaknuti važnost ravnopravnog roditeljstva i podjednako važne uloge oca kao i majke u djetetovu životu.

'Želimo naglasiti neprocjenjivu ulogu očeva od najranije djetetove dobi, a novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama očevima se to i formalno omogućilo uvođenjem očinskog dopusta u trajanju od 10 ili 15 dana u slučaju rođenja blizanaca ili više djece, koji se može iskoristiti u prvih 6 mjeseci djetetova života, a naknadu za trošak plaće roditelja u cijelosti snosi država', poručuju. 

Od uvođenja ovog prava očinski dopust koristilo je ukupno 12.650 očeva, od čega je u siječnju ove godine 2.301 otac bio na očinskom dopustu.

'Uvjereni smo kako će se očevi korištenjem očinskog dopusta nakon toga lakše odlučiti na rodiljni i roditeljski dopust. Novim zakonom se roditeljima povećao maksimalni iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta na 7.500 kn. U 2022. godini rodiljni dopust koristilo je 157 očeva, a roditeljski dopust 1.988 očeva', čestitajući očevima njihov dan, ističu iz Ureda za demografiju i mlade.

Vaša reakcija na temu