Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash U Hrvatskoj oko 400 bolesnika čeka na transplantaciju bubrega

U Hrvatskoj oko 400 bolesnika čeka na transplantaciju bubrega

U posljednjih deset dana napravljene su dvije transplantacije srca

Zdravstveni sustav nakon pandemije vraća se u normalu. U KBC-u Zagreb potpuno je otvoren transplantacijski program, donosi HRT.

U najvećoj hrvatskoj bolnici u ovoj je godini napravljeno 36 transplantacija solidnih organa. U posljednjih deset dana napravljene su dvije transplantacije srca, ali i pet transplantacija bubrega. Jedna hitna transplantacija srca napravljena je u jeku koronakrize.

Kada je riječ o bubrezima, na svim transplantacijama bio je nazočan profesor Željko Kaštelan koji ističe da su pacijenti kojima je obavljena transplantacija u posljednjih deset dana dobro.

- Dva bubrega su stigla iz Graza i Münchena, a prekjučer i jučer stigla su dva bubrega iz Varaždina i jedan iz Osijeka. Dosad imamo 27 transplantacija u KBC Zagreb, na našoj listi čekanja je 161 bolesnik. U Hrvatskoj oko 400 bolesnika čeka na transplantaciju bubrega, kaže.

Na pitanje koliki im je problem to što sada ovise o cestovnom prometu, s obzirom na to da avioni ne voze, odgovara:

- Nastojimo da u roku 24 sata doista i transplantiramo izvađeni bubreg.

Dodaje kako je, primjerice, bubreg koji je stigao iz Münchena na vrijeme pripremljen i transplantacija je uredno obavljena, a možda ne bi bilo tako da je dolazio iz zemalja Beneluxa ili sa sjevera Njemačke. 

- Očekujemo da ćemo, kada se normalizira zračni prijevoz, krenuti punom parom u realizaciji našeg programa, poručuje.

Svi članovi transplantacijskog tima testirani su na koronavirus i poručuju da su negativni pa pacijenti nemaju razloga za zabrinutost, otkriva HRT.

Vaša reakcija na temu