Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: SDŽ DAR IZ SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE Otkriven kip svetoga Jeronima u Jeruzalemu

DAR IZ SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE Otkriven kip svetoga Jeronima u Jeruzalemu

'Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan', istaknuo je župan Boban

Župan Blaženko Boban, monsinjor Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter otkrili su na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije. Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban istaknuo je kako se ovaj trenutak čekao već tri godine. 

- Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu - izjavio je župan.

Nadbiskup u miru monsinjor Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglasio je kako je ovo povijesni dan za budućnost. 

- Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi - naglasio je Barišić.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. 

- Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja - rekao je Jerković.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik navodi kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. 

- Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa svetoga Jeronima jedan je veliki znak - izjavio je Glavnik. 

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.

Vaša reakcija na temu