Foto: Pixabay.com U PRIPREMI Informatizirat će se raskrižja u Splitu, a najvažnije je uvođenje videonadzora svih ključnih križanja

U PRIPREMI Informatizirat će se raskrižja u Splitu, a najvažnije je uvođenje videonadzora svih ključnih križanja

Projekt će prijaviti na poziv namijenjen za financiranje projekata Urbane aglomeracije Split financiranih iz ITU mehanizma

Grad Split ugovorio je s Prometnim fakultetom u Zagrebu izradu Idejne studije uvođenja inteligentnih transportnih sustava – ITS – kojeg će prijaviti na poziv namijenjen za financiranje projekata Urbane aglomeracije Split financiranih iz ITU mehanizma, poručili su iz Banovine. Za ovaj projekt kroz ITU mehanizam, dodaju, trenutno na raspolaganju Grad ima oko 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a Idejno rješenje Prometnog fakulteta donijet će stvarnu procjenu vrijednosti. 

- Inteligentni transportni sustav podrazumijeva informatizaciju svih prometnih križanja u gradu te aktivno i pametno upravljanje prometnim tokovima u cilju smanjenja prometnih gužvi, a sve kroz kompletnu automatizaciju i brojnu dodatnu prometnu signalizaciju. Najvažniji element navedenog rješenja je videonadzor svih ključnih križanja što će značajno doprinijeti sigurnosti u prometu zbog mogućnosti korištenja istih radi kažnjavanja prekršitelja. Osim toga, planirano je i uvođenje prometnog nadzornog centra grada Splita koji će u budućnosti biti smješten na Dračevcu, ali će kroz aktivnu 24-satnu pokrivenost cijelog grada imati mogućnost signaliziranja i reakcije na brojne probleme u prometu, prekršitelje, ali kao i na uvođenje posebne prednosti za javni gradski prijevoz ili hitne službe - pojašnjavaju iz Grada.

U izradu idejnog rješenja Inteligentnog transportnog sustava uključene su i gradske službe i tvrtke koje se bave prometom. Uvođenje ITS (inteligentnog transportnog sustava) jedan je od najznačajnijih strateških projekata Grada Splita kojeg će ostvariti kroz ITU urbanu aglomeraciju. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(49765, "");
Pregledaj komentare