Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRZ/ M. Karačić, MORH/ T. Brandt U protupožarnu sezonu sa samo šest zrakoplova

U protupožarnu sezonu sa samo šest zrakoplova

Razlog je starost, odnosno potreba za popravcima

Od početka protupožarne sezone ove godine bilo je više požara nego u isto vrijeme lani. Sezonu smo započeli s dosad najmanjim brojem spremnih kanadera i zračnih traktora. Glavni je razlog, kažu u Zrakoplovno-tehničkom centru, veći obujam posla u servisnom održavanju jer je, zbog starosti flote, više radnih sati nego što je planirano. Ipak, uvjeravaju da će protupožarnih zrakoplova biti dovoljno, javlja HRT.

- Prvo ti zrakoplovi nisu primarno ni zamišljeni da se koriste na morskoj vodi. Oni nisu hermetizirani. Zato se događa da ovaj porast dodatnih norma sati je iz tog razloga. Korozija je čudo - kaže Zdravko Klanac, direktor Zrakoplovno-tehničkog centra.

- Bivša Jugoslavija je imala samo 6 kanadera. Mi sad imamo i 6 kanadera i 6 traktora i koristimo protupožarne helikoptere. Za manju dužinu obale. U principu očekuje se da bi u ovom trenutku bila ispravna 4 kanadera, 4 air tractora i 4 protupožarna helikoptera. Što je više nego dovoljno - rekao je Roman Babić, direktor Servisa Zrakoplovno-tehničkog centra.

Vaša reakcija na temu