Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Image by Borko Manigoda from Pixabay U Splitsko-dalmatinskoj županiji pad vrijednosti fiskaliziranih računa u siječnju od 13,1 posto

U Splitsko-dalmatinskoj županiji pad vrijednosti fiskaliziranih računa u siječnju od 13,1 posto

Pad je zabilježen u svom djelatnostima

Nastavljajući s praćenjem utjecaja pandemije na županijsko gospodarstvo na mjesečnoj bazi, HGK – Županijska komora Split analizirala je podatke o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u siječnju ove godine u odnosu na siječanj 2020. Na temelju podataka Porezne uprave Područnog ureda Split prošli su mjesec porezni obveznici sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji izdali 13,3 milijuna računa u vrijednosti od 827,7 milijuna kuna. 

- Vrijednost fiskaliziranih računa u siječnju je za 13,1 posto manja u odnosu na isti mjesec 2020. godine, kada je iznosila 952,5 milijuna kuna, dok je istovremeno broj izdanih računa pao za 25,6 posto - komentirao je podatke za siječanj pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić.

Pad vrijednosti fiskaliziranih računa u siječnju zabilježen je u svim djelatnostima u županiji, s tim da je najmanji u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikla, gdje je iznosio 2,5 posto, djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (pad od 6,9 posto), zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi (pad od 8,6 posto) te prerađivačkoj industriji (pad od 10,2 posto).

S obzirom na važeće epidemiološke mjere, odnosno obustavljen rad ugostiteljskih objekata, teretana, fitnes i sportskih centara te drugih aktivnosti u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 27. studenoga, očekivano je najveći pad vrijednosti fiskaliziranih računa u siječnju zabilježen u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (pad od 85,7 posto) te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (pad od 82,5 posto).

- Vezano za strukturu županijskog gospodarstva, vrlo je bitno da su djelatnosti koje su po osnovnim pokazateljima među najznačajnijima, poput trgovine i prerađivačke industrije, zabilježile najmanji pad vrijednosti fiskaliziranih računa u prošlom mjesecu u odnosu na pretpandemijski siječanj. S druge strane, očekivano je najveći pad u ugostiteljstvu i turizmu, a s obzirom na ulogu i važnost turizma za našu županiju te bolju epidemiološku situaciju nadamo se da će uskoro svim poduzetnicima biti omogućen rad, što će se onda odraziti i na cjelokupnu gospodarsku sliku županije - poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Vaša reakcija na temu