Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com U Splitsko-dalmatinskoj županiji u kolovozu vrijednost fiskaliziranih računa veća je za 25% nego lani, odnosno za 48,8% nego 2019.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u kolovozu vrijednost fiskaliziranih računa veća je za 25% nego lani, odnosno za 48,8% nego 2019.

Analiza HGK - ŽK Split i splitske Porezne uprave

HGK - Županijska komora Split analizirala je u suradnji s Poreznom upravom Područnim uredom Split podatke o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kolovozu i prvih osam mjeseci ove godine. 

'U kolovozu je u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo 4 milijarde kuna, što je skoro 25 posto više nego u kolovozu 2021. godine, uz istovremeni rast broja fiskaliziranih računa za 10,7 posto. U odnosu na srpanj, prošli je mjesec vrijednost fiskaliziranih računa bila 5,9 posto veća. U usporedbi pak s kolovozom predpandemijske 2019. godine, u prošlom je mjesecu iznos fiskaliziranih računa veći za 48,8 posto, a broj izdanih računa za nešto manje od 9 posto, stoga je uz povećanu potrošnju neupitan utjecaj rasta cijena na povećanje iznosa fiskaliziranih računa. Unatoč dobrim brojkama iz sustava fiskalizacije, a s obzirom na svakodnevni porast ulaznih troškova, poduzetnici s oprezom ulaze u jesen pred nama', komentirao je podatke za kolovoz predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš.

Uz djelatnost trgovine na veliko i malo, kao najvažnije u sustavu fiskalizacije, najveći udio u ukupnoj vrijednosti fiskaliziranih računa u županiji prošli je mjesec očekivano evidentiran u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanje hrane, u iznosu od milijardu i 367 milijuna kuna.

To potkrepljuju i podaci iz eVisitora o dolascima i noćenjima turista u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kolovozu. Ukupno je u kolovozu ostvareno 919.435 dolazaka i 6.006.489  turističkih noćenja, što je u odnosu na kolovoz 2021. povećanje od 5,29 posto u dolascima te 3,32 posto u noćenjima. S obzirom na zemlje iz kojih dolaze, prednjačili su turisti iz Njemačke, Poljske i Češke.

Podatke o fiskaliziranim računima za razdoblje siječanj-kolovoz ove godine komentirao je pročelnik Porezne uprave - Područnog ureda Split Ivica Kusić. 'U prvih osam mjeseci ove godine vrijednost fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosila je gotovo 16 milijardi i 925 milijuna kuna te je 36,6 posto veća u odnosu na siječanj-kolovoz 2021. godine. Istovremeno, broj izdanih računa je porastao za 17,5 posto', rekao je Kusić.

Gledano po djelatnostima, najviši porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (+102,1 posto), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (+98,6 posto), građevinarstvu (84,6 posto), djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+68,4 posto) te prijevozu i skladištenju (66,6 posto).

Prema podacima o dolascima i noćenjima turista u Splitsko-dalmatinskoj županiji u prvih osam mjeseci 2022. godine ostvareno je 2.808.525 dolazaka te 15.989.490 noćenja. U odnosu na isto razdoblje prošle godine riječ je o povećanju od 38,82 posto u dolascima te 27,77 posto u noćenjima.

Vaša reakcija na temu