Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Split je prvi grad u jugoistočnoj Europi u kojem će se moći unajmiti električni romobili

Split je prvi grad u jugoistočnoj Europi u kojem će se moći unajmiti električni romobili

Bolt je lansirao novu usluga kratkoročnog najma gradskih električnih romobila

Danas je na Matejuški predstavljena nova usluga vodeće europske platforme za prijevoz na zahtjev – najam Bolt električnih romobila. O novoj usluzi govorio je Ivan Begović, specijalist operativnih poslova u tvrtki Bolt.

- Jedna od naših inicijativa je ‘Zeleni Plan’ koja za cilj ima smanjiti ugljični dioksid u atmosferi, a jedan dio projekta je uvođenje električnih romobila u gradove. Romobile smo do sada plasirali u Madrid, Malagu, Faru, Talinu i druge gradove, a nastojimo broj gradova još proširiti. Drago nam je da je Split prvi grad u jugoistočnoj Europi koji je dobio ovu vrstu usluge. To ne bi bilo moguće bez suradnje s Gradom Splitom koji su nam dali mogućnost da vam prezentiramo električne romobile - rekao je Begović koji je potom pojasnio kakvu su dozvolu dobili od Grada.

- Imamo dozvolu grada za testiranje vozila koja vrijedi još danas, a s Gradom ćemo dogovoriti daljnje korake kako bi našu uslugu pružali građanima Splita. Romobile nećemo iznajmljivati ako se Grad ne bude s tim složio. Romobil imamo pravo staviti danas tu jer se zakonski on smatra pješakom - dodao je.

Splićanima je opcija korištenja i vožnje e-romobilom već dostupna unutar postojeće Bolt aplikacije, a romobil se otključava preko iste aplikacije. Samo otključavanje stoji četiri kune, a svaka minuta korištenja, odnosno vožnje, kunu i 30 lipa. U testnom periodu otključavanje će biti besplatno. Romobili su raspoređeni na posebno označenim lokacijama unutar grada, a ne smiju se ostavljati unutar zaštićenih zona i stare gradske jezgre.

- Romobili voze brzinom od 20 kilometara na sat, a na određenim lokacijama kao što je Dioklecijanova palača ograničeni su na duplo manju brzinu. Sama Palača je područje na kojem smo zabranili korištenje električnih romobila te se naplaćuju kazne u visini od 300 kuna. Aplikacija će vas automatski kazniti ako prekršite kretanje po zonama na kojima je to zabranjeno. Ne možemo korisnicima zabraniti unošenje romobila u zone, ali ih na tom području mogu isključivo gurati. Naime, u tim zonama možete ga voziti isključivo kao normalan romobil. Vozačima sugeriramo da se ponašaju odgovorno na cesti, poštuju prometna pravila i paze na sigurnost okoline u kojoj se kreću - poručio je Ivan te otkrio lokacije na kojima su za sada dostupni romobili.

- Za sada se romobili nalaze na Matejuški, na početku Rive (dno pazara) i kod Starog Placa. To su za sada lokacije. Romobili će se navečer skupljati, odvoditi na servis i punjenje kako bi idućeg dana bili spremni za korištenje - zaključio je.


Vaša reakcija na temu