Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Splitu održano svjetski poznato startup natjecanje Get in the Ring: Pobjedu i odlazak na globalno finale te 120.000 kn odnio Wingo!

U Splitu održano svjetski poznato startup natjecanje Get in the Ring: Pobjedu i odlazak na globalno finale te 120.000 kn odnio Wingo!

Riječ je prvom stolu u svijetu koji koristi princip kondukcije u grijanju

'Areee youuu readyyy tooo Geeet in thee Riiiing?', ovim riječima je sinoć u Hrvatskom domu Split ringmaster Michael Freer, uz dinamičnu glazbu, svjetlosne efekte i dimne zavjese najavio glavni događaj dana te zagrijavao publiku prije svake 'borbe' u ringu. Svjedočili smo trima uzbudljivim borbama u ringu prema Get in the Ring pravilima u kojima se okušalo 6 odabranih startupa koji su prošli sve faze selekcije iskusnih, strogih ali i pravednih sudaca iz svijeta poduzetništva i investicijskog menadžmenta. Pobjedu, odlazak na globalno natjecanje sljedeće godine i 120.000 kuna osvojio je startup Wingo.

Wingo je energetsko efikasni pametni stol s integriranim grijanjem u postolju, namijenjen prvenstveno HoReCa sektoru. Riječ je prvom stolu u svijetu koji koristi princip kondukcije u grijanju.

No, vratimo se na početak: Get in the Ring, event natjecateljskog karaktera, najavljen je u rujnu kao prilika za sve startupe koji posluju u Splitu ili su se spremni preseliti u Split. Ukupni nagradni fond od 300.000 kn je osigurao Grad Split, a organizator, Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, osigurao je Get in the Ring licencu za Hrvatsku i pripremne treninge za sve natjecatelje. Organizacijom ovog natjecanja Grad Split pozicionirao se na globalnoj poduzetničkoj karti kao dio međunarodne Get in the Ring zajednice koja broji 200 gradova diljem svijeta.

Od ukupno 42 prijave nakon prve runde selekcije odabrano je 12 startupa za ulazak u sljedeću fazu Get in the Ring Split 2021 natjecanja.

To su, prema redoslijedu prijava: Helm Order Monitor, Aymo Live, UniCompoST, DisCloud, Resplit, Wingo, Magnet Fight, Mr. Popper, StoryToApp, Adenso, LoopCro i Metabelly.

Od ovih 12 startupa u drugoj selekcijskoj fazi, odabrano je 6 za finalni događaj u Hrvatskom domu Split. Taj zadatak dobilo je 7 stručnjaka iz svijeta startup poduzetništva, koji su kroz 1-na-1 razgovore s natjecateljima ispitali poduzetnički potencijal i potencijal za rast na globalnoj razini.

Stručni žiri u ovoj fazi činili su: Ivana Čuljak (Invento Capital Partners), Edward Platt (Kavedon Kapital), Darja Ogorodnik (Startup Wise Guys), Jan Debets (Business Angels Europe), Andrea Čordaš (Hellen`s Rock), Noortje van Heijst (Unknown Group) i Vedran Blagus (South Central Ventures).

Odabranih 6 startupa rasporedili su u borbe sljedećim redom:

U prvoj borbi sučelili su se Resplit i Mr.Popper.

Resplit je sustav baziran na pametnim ugovorima koji omogućuje podjelu svih vrsta plaćanja između više platitelja. Mr. Popper je inovativna digitalna video komunikacijska platforma s elementima gamifikacije.

U drugoj borbi boksačke rukavice su ukrstili Wingo i Helm Order Monitor.

Wingo je stol s integriranim grijanjem u bazi, pogodan za HORECA tržište, koji štedi više od 10x energije u usporedbi sa svim postojećim električnim grijačima na tržištu

Helm Order Monitor je elektronički uređaj namijenjen korištenju na brodskom navigacijskom mostu koji koristi automatsko prepoznavanje govora, te prema pomorskim pravilima i propisima u kombinaciji s podacima dobivenim s brodskih senzora prati jesu li izdane zapovijedi za kormilo jasne, potvrđene i ispravno izvršene.

Treća borba donijela je 'okršaj' dva startupa iza kojih stoje uspješne žene iz svijeta poduzetništva i znanosti. U ringu su u suprotnim kutovima bili Bellyy i AymoLive.

Bellyy startup se bavi personaliziranom prehranom koja se bazira na mikrobiotskom profilu crijeva, s ciljem poboljšanja zdravlja crijevnih bakterija i pomoći u gubitku težine izravnim utjecajem na nativnu mikrobnu floru probavnog trakta.

AymoLive je otvorena video platforma za live stream usmjerena na umjetnost, kulturu i kreativnu industriju.

Pobjede su odnijeli Mr.Popper, Wingo i Bellyy.

Borbe su bile izuzetno napete i izjednačene pa je stručni žiri  finalnih borbi dugo vijećao o pobjednicima, te svoju odluku detaljno obrazložio. Također, nakon svake borbe svjedočili smo i brojnim pitanjima zainteresirane publike.

Stručni žiri koji je odlučivao o pobjednicima činili su Andreas Spechtler iz austrijskog poslovnog akceleratora Silicon Castles, Pawel Bochniarz iz MIT Enterprise Forum CEE te Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika Splita.

U velikom finalu, pobjednici borbi ušli su u novu rundu pitanja stručnog žirija gdje su se tražile nijanse koje će odrediti konačni poredak i raspodjelu nagradnog fonda. Konačan poredak je:

1. Wingo, 120.000 kn

2. Metabelly, 70.000 kn

3. Mr.Popper, 50.000 kn

4. AymoLive, 20.000 kn

5. Helm Order Monitor, 20.000 kn

6. Resplit, 20.000 kn

Okupljenima su se, u ime organizatora, obratili prof.dr.sc. Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita, i izv.prof.dr.sc. Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilištau Splitu, te prorektorica za znanost i inovacije prof.dr.sc. Leandra Markić Vranješ koji su izrazili zadovoljstvo organizacijom događaja i napretkom startup scene u Splitu uz poziv svim prisutnima, a posebno natjecateljima da nastave s predanim radom na rješenjima koja doprinose poboljšanju kvalitete života u našoj zajednici. 

Također, kao dodatni poticaj razvoju startup scene najavljena je kandidatura za domaćinstvo Globalnog Get in the Ring natjecanja u 2023. godini.

Vaša reakcija na temu