Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović U Splitu promovirana knjiga Zorana Tomića: Djelo 'Odnosi s javnošću - teorija i praksa' treba prevesti jer zavrjeđuje globalni uspjeh

U Splitu promovirana knjiga Zorana Tomića: Djelo 'Odnosi s javnošću - teorija i praksa' treba prevesti jer zavrjeđuje globalni uspjeh

Svako poglavlje može biti zasebna knjiga, a posebna vrijednost je uvid u široko područje prakse. Ovo nije ni splitska, ni mostarska, ni sarajevska, ni zagrebačka knjiga, nadišla je ovo područje

Promocija knjige 'Odnosi s javnošću - teorija i praksa' Zorana Tomića, redovitog profesora na mostarskom sveučilištu te jednog od najcjenjenijih stručnjaka na području odnosa s javnošću i političke komunikacije, održana je jučer u Splitu, u Palači Milesi. Pred stotinjak okupljenih predstavljeno je djelo u kojem je Tomić na nešto više od 1360 stranica do detalja obradio profesiju, a govornici na promociji su nekoliko puta kazali da se radi o svojevrsnoj 'anatomiji odnosa s javnošću'.

- Silno sam počašćen što je sama krema grada stigla na promociju - tu su župan, rektor, gradonačelnik, saborski zastupnici, cijenjeni kulturni djelatnici. To je sve o čemu autor može sanjati kada razmišlja o promociji - kazao je Tomić, koji je posebnu zahvalu uputio svojoj supruzi.

- Moja obitelj je sudbinski vezana za Split, ljudi iz ovog grada su moji kumovi, prijatelji s kojima provodim ono malo slobodnog vremena što mi ostane na raspolaganju. Najbolje promocije svojih knjiga radim upravo ovdje. Ovaj grad ima emociju, tu jeste ili niste, tu je Hajduk, s njim se uvijek nadamo da će biti bolje. Ali kakav je, takav je, naš je.

Tomić je kazao kako ne postoji dan u kojem nešto ne napiše ili pročita, te da je upravo na taj način nastala ova knjiga.

- Tako se stvaraju ozbiljne stvari, pa tako i ova knjiga. U tehničkom smislu, ona je nastajala 10 godina. Ja sam dijete sa sela i nijedan talent nisam imao osim talenta za radom. Prihvaćam pohvale da je ovo anatomija odnosa s javnošću, međutim nadam se da ovo još nije moje životno djelo.

Napomenuo je kako se na primjeru američkih predsjedničkih izbora može vidjeti kako se društvo sve brže mijenja, a zajedno s njim i javnost.

- Javnost ima želju za participativnosti, a mijenjanju se i mediji i komunikacijski kanali. To znači da donositelji odluka moraju znati da nema pravih odluka bez participativnosti javnosti. A između te dvije strane stoji čovjek zadužen za odnose s javnošću, koji povezuje te interese. I zato je u središtu ove moje knjige upravo taj čovjek.

Promotor knjige je na jučerašnjoj prezentaciji bio Andro Krstulović Opara, bivši savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

- Privilegij mi je što sam dobio čast govoriti na prezentaciji ove knjige. Mi političari smo prirodni neprijatelj odnosa s javnošću, ali da političari rade 'by the book' onda knjiga ne bi bila ovako opsežna. Zaista me impresionirala, od prve do zadnje stranice drži bez daha, tu je mnoštvo tablica, grafova i jednostavnih stvari posloženih logičnim smjerom. Zapravo je ovo uzbudljivo štivo.

Profesora Mira Radalja, stručnjaka na području odnosa s javnošću i direktora 'Verbuma', Tomić je predstavio kao svog velikog prijatelja...

- Iz znanstvenog iskustva znam da postoji potreba za ovakvom literaturom na hrvatskom jeziku. Već je prvo izdanje bio korak od sedam milja za sve na ovom području. Ovo drugo izdanje je u najmanju ruku isti toliki korak, ne samo u kvantiteti, nego i u sadržajno-kvalitativnom smislu. Autor zaslužuje iskreno divljenje jer znamo koliko je truda potrebno uložiti u svaku stranicu, pa i u svaki redak - kazao je Radalj, te dodao:

- Knjiga je čitka, a ujedno i znanstveno relevantna. Interdisciplinarnost koju pronalazimo ne čini Tomićevu knjigu kompliciranijom nego jednostavnijom za razumijevanje. Ponavljanja gotovo i nema, što je nezamislivo. Na sjajan je način obrađen i mitološki sukob teorije i prakse. Trebalo bi je i prevesti jer ona zavrjeđuje globalni uspjeh, te brojna priznanja.

Damir Jugo, stručnjak je za odnose s javnošću i strateško komuniciranje, dekan je Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment, jedne od vodećih visokoobrazovnih institucija specijaliziranih za komunikacije i odnose s javnošću u Hrvatskoj i regiji.

- Svako poglavlje može biti zasebna knjiga. Posebna vrijednost je uvid u široko područje prakse odnosa s javnošću. Ovo nije ni splitska, ni mostarska, ni sarajevska, ni zagrebačka knjiga, nadišla je ovo područje. Zoran nam je uzor u načinu na koji radi, svaki razgovor s njim rezultira s hrpom novih ideja. Ima veliku manu, rijetko se javi na telefon, ali tko bi mu zamjerio kad znamo da ne gleda TV, nego da radi na nečem poput ovog. Odgojio je generacije i generacija studenata, ali i predavača, što je zaista dimenzija više.

Rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović istaknuo je izvanrednu suradnju splitskog i mostarskog sveučilišta.

- Mostarsko sveučilište je dio rektorskog zbora, ali bez prava glasa. Želio bih istaknuti da mostarsko sveučilište ima skoro 15 tisuća studenata. Jedino je sveučilište u BiH na kojem se govori hrvatskim jezikom, to moramo podržavati. Knjiga je najbolji način da se to očuva. Nama bi svima trebalo više kulture u javnosti, moramo taj prostor štiti, a ova knjiga će pomoći u tome.

Vaša reakcija na temu