Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Grad Split U Starom Gradu sahranjen akademik Tonko Maroević

U Starom Gradu sahranjen akademik Tonko Maroević

Od istaknutog knjižvenika, povjesničara umjetnosti i publiciste, uz obitelj, oprostili su se brojni prijatelji i štovatelji

Gradsko groblje u Starom Gradu na Hvaru danas je bilo prepuno obitelji, prijatelja, ali i štovatelja istaknutog akademika, književnika, povjesničara umjetnosti i publiciste Tonka Maroevića, koji je 11. kolovoza iznenada preminuo u svom domu u Starom Gradu, donosi T-portal.

Akademik Tonko Maroević, hrvatski književnik, povjesničar umjetnosti i prevoditelj rođen je u Splitu 1941.

Studij komparativne književnosti i povijesti umjetnosti završio 1963. na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, gdje je 1976. doktorirao temom 'Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas' (objavljeno kao knjiga 2007. pod naslovom 'Napisane slike'), a 1965–70. bio je asistent na Odsjeku za povijest umjetnosti.

Od 1970. do umirovljenja 2011. radio je u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Bio je redoviti član HAZU od 2002.

Dobitnik je Nagrade 'Vladimir Nazor' za životno djelo 2013. te nagrade Goranov vijenac za pjesnički opus 2018.

Vaša reakcija na temu