Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Trilju počelo osposobljavanje za biciklističke vodiče

U Trilju počelo osposobljavanje za biciklističke vodiče

Sve ide u pravcu produljenja turističke sezone, jer su ovo aktivnosti koje se odvijaju u 'pred i post' sezoni - kazao je Joško Stella

 U Trilju su počele edukacije osposobljavanja i licenciranja za biciklističke vodiče koje će trajati četiri dana.

Nakon edukacija, Dalmacija će biti bogatija za 20 licenciranih vodiča, a kolika pomama vlada za njima ili još bolje, koliko je postao popularan cikloturizam, svjedoči da se prošle godine tražio 'bike vodič' više. U Splitsko-dalmatinskoj županiji ih je prošle godine educirano 25.
Organizator ovogodišnjih edukacija su Turistička zajednica grada Trilja, Turistička zajednica i Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije.
Osposobljavanje provodi Istarska razvojna turistička agencija - IRTA koja to uspješno radi već 10 godina.
A kako se prionulo cikloturizmu u Dalmaciji i o uspjehu u posljednje tri godine pod palicom direktora Joška Stelle možda najbolje svjedoči izjava proslavljenog biciklista i profesionalca, edukatora Martina Čotara iz Istre.

- Nevjerojatan je odrađen posao u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovakav primjer nema u Hrvatskoj - kazao je otvoreno Čotar.

Da je tomu tako posvjedočio je i Stella brojkom od ukupno 4500 kilometara staza koje će biti završene do kraja godine, odnosno oko tisuću novih kilometara.
- Mislim da nam nitko osim Istre ne može konkurirati u infrastrukturi – ustvrdio je.
Svjetski trendovi su razvoj biciklističkog i pješačkog turizma, nastavio je Stella, 'outdoor' aktivnosti su hit, a neovisno o turizmu sve više građana se odlučuje za zdravi život i aktivnosti vani.
- Biciklizam je jedan od vodećih trendova u svijetu, mi imamo predivnu prirodu, kulturne znamenitosti i staze, i sve to možemo i trebamo iskoristiti i uklopiti u održivi razvoj turizma. Cilj nam je da se lokalno stanovništvo uključi i sa smještajem i s vodičima i da izvuku maksimalnu korist. Treba naglasiti da biciklistički turizam nije invazivan, stvarno je prema prirodi itekako koristan i osjetljiv i mislim da je to budućnost - poručio je Stella.
Najavio je da sljedeće godine Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije ide s razvojem pješačkih i 'trekking' staza kako bi nastavili u tom smjeru.
- Sve u pravcu produljenja turističke sezone, jer su ovo aktivnosti koje se odvijaju u 'pred i post' sezoni - zaključio je Stella.
Predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije Denis Špadina je edukacije nazvao punim pogotkom.
- Biciklistički turizam galopira naprijed, preuzeli smo vodeće mjesto u cikloturizmu po broju i duljini staza, a iduće godine ćemo prestići Istru i po kvaliteti dodatnih usluga - optimističan je Špadina.
Govoreći u brojkama, rekao je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ove godine prihod od cikloturizma bio milijun eura i sto zaposlenih ljudi.

Inače, Čotar je polaznicima edukacija dodao još i 'opipljiviji' motiv.
- Direktan efekt edukacije 2013. godine je da je pet ljudi u Istri otvorilo agenciju specijalizirano za to područje i svih pet od toga žive.
I to je tek početak, poslije se profiliraju kao specijalisti za biciklijade, za utrke, zovu ih turističke agencije i turističke zajednice i kroz dvije tri godine oni kreiraju taj proizvod u svojoj destinaciji. Ti poslovi su dobro plaćeni, zarađuju do 800 kuna na dan. Profil gostiju je takav da ne pitaju za cijene, ne pitaju koliko kvaliteta košta - obrazložio je Čotar.

Dodajmo na kraju da je direktorica TZ Trilj Andriana Ivković istaknula kako se učinci 'bike turizma' u gradu koji broji 130 kilometara staze već vide.

Ove godine, u odnosu na lanjsku, Trilj je posjetilo nešto manje gostiju, ali je zabilježen za 20 posto veći broj noćenja, što je izvrsno.

Vaša reakcija na temu