Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović UDARAC PULJKU Ravnateljica Zavoda za urbanizam podnijela ostavku!

UDARAC PULJKU Ravnateljica Zavoda za urbanizam podnijela ostavku!

Novaković je odlučila otići iz 'osobnih razloga'

Arhitektica Janja Novaković, prva ravnateljica splitskog Zavoda za urbanizam, podnijela je ostavku na tu funkciju. Odlazi točno godinu dana nakon što je izabrana natječajem. Već u četvrtak, doznajemo u Zavodu, Upravno vijeće će raspravljati o njenoj ostavci. Nakon toga slijedi natječaj za izbor novog čelnika jedne od najvažnijih gradskih institucija, koja je trebala biti ponos aktualnoj vlasti. Umjesto toga, gradonačelnik Ivica Puljak je pretrpio još jedan udarac, odlazak važnih suradnika. 

Na osnivanju za grad vrijedne institucije su, inače, godinama inzistirali u Društvu arhitekata Split. 

Novaković je, ostavku, doznajemo, predala osobno predsjedniku Upravnog vijeća, Teu Vojkoviću. Duže vremena se špekulira kako vlada međusobno nezadovoljstvo, kako uskoro bivše ravnateljice odnosom vlasti prema Zavodu, tako i vrha Banovine prema njenoj 'tišini'. Za Zavod za urbanizam se praktički nije čulo u javnosti pod palicom Novaković, izuzev na početku kada je gradska vlast prekinula suradnju s GIS planom, izrađivačem GUP-a. Taj posao je nakon nekog vremena povjeren upravo Zavodu. Novaković je, inače, prije izbora za ravnateljicu radila u vlastitoj firmi Urbi & Archi osnovanoj 2021. godine. Grad Split je upravo njenoj firmi, nekoliko mjeseci prije preuzimanja Zavoda za urbanizam, dodijelio posao izrade  prostorne analize za potrebe izmjene i dopuna GUP-a i PPUGS-a, vrijedan 13.260 eura. Postupak je proveden narudžbenicom, najbržim modelom dodjele poslova. Kasnije je u Zavod za urbanizam, natječajem, dakako, zaposlena i suvlasnica te tvrtke.

Kako doznajemo, u ostavci Novaković formalno stoji 'razrješenje iz osobnih razloga', a neslužbeno je nemogućnost rada u ponuđenim uvjetima, među ostalim i loša komunikacija. S druge strane, u godinu dana, iako je imala odriješene ruke, nije ispunila ni prvi strateški cilj, tehničke izmjene GUP-a, koje su već ranije bile u poodmakloj fazi izrade. Da ne govorimo koliko se u javnosti željno iščekuju cjelovite izmjene GUP-a, a potom i novi najvažniji strateški dokument. Sve su to Puljkova obećanja, a u trećoj godini mandata ni prvi dio oko 'tehnikalija' nije ispunjen. Sada je, nakon svih odugovlačenja, Zavod za urbanizam i obezglavljen.

Vaša reakcija na temu