Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Udruga 'MI' ukazuje na značaj civilnog društva: 'Neopravdano ne uživa imidž pozitivnog faktora u rastu i razvoju'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Udruga 'MI' ukazuje na značaj civilnog društva: 'Neopravdano ne uživa imidž pozitivnog faktora u rastu i razvoju'

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih organizacija

Udruga 'MI' jedna je od brojnih na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

U vrijeme buđenja inicijativa za unaprjeđenjem života u zajednici i demokratizacijom društva - 1996. - osnovana je Udruga 'MI' - Split. S tim ciljem i danas djeluje, i to promocijom i zagovaranjem volonterstva, pružanjem socijalnih usluga ranjivim skupinama poput umirovljenika i izbjeglica drugim organizacijama civilnog društva. Voditeljice programa udruge Tijana Tešija Nikolašević i Antonia Matković Puljek istaknule su kako se provedbom različitih projekata povezuju s lokalnim stanovništvom i organizacijama, dajući doprinos stvaranju otpornijih, otvorenijih i zdravijih zajednica.

Referirajući se na najvažnije realizirane projekte, predstavnice udruge naznačile su kako je od osnutka bila fokusirana ne one koji su podrazumijevali suradnju, partnerstvo i osnaživanje manjih organizacija za djelovanje. U tom smislu, smatraju da su najznačajniji trag ostavili u ratu pogođenim područjima u kojima su ulagali napore u postizanje pomirenja i osnaživanja lokalnog stanovništva za samostalnost i održivost. S istim ciljem i danas ostvaruju suradnju s UNHCR-om u pružanju podrške lokalnim zajednicama u Splitu, Osijeku, Zadru, Rijeci i Puli kako bi se stvorili što bolji uvjeti za kvalitetnu i trajnu integraciju izbjeglica.

'Jednako tako smo ponosni što smo prvi u Hrvatskoj pokrenuli program regionalnog volonterskog centra, resursnog centra za edukaciju, podršku i razvoj volonterstva. Jedni smo i od osnivača Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, krovne organizacije za umrežavanje volonterskih centara te razvoj volonterstva i politika na nacionalnoj razini', naglasile su.

Kroz program Regionalnog razvoja pružaju podršku i edukaciju udrugama i drugim organizacijama kako bi pomogli graditi što snažnije i održivije civilno društvo u Hrvatskoj. Konačno, od 1998. redovito pružaju usluge osobama starije životne dobi kroz program socijalizacije umirovljenika Centar 'Zlatno doba'.

'Treće životno doba sa sobom donosi mnogo izazova, zdravstvenih, emotivnih, ali i financijskih. Kroz program Centra trudimo se našim korisnicima osigurati podršku kroz organizaciju edukativnih, rekreativnih, kulturnih, zabavnih i ostalih sadržaja i biti za njih 'dnevni boravak' u kojem su uvijek dobrodošli', obrazložile su.

Kada je posrijedi razvoj volonterstva, aktualni su projekti 'Regionalni volonterski centar Split', 'Najjača karika - volontiraj za sebe, volontiraj za druge!' U kontekstu razvoja civilnog društva, trenutno provode 'Program regionalnog razvoja', 'Lokalno društveno poduzetništvo - Kaštela natives' i 'Jačanje kapaciteta OCD-ova u implementaciji Europskog stupa socijalnih prava u RH.' 'Izgradnja društva dobrodošlice', 'Zlatno doba' i 'PROCAREFUL - PRO.active CARE F.or U.sers L.ife' projekti su, pak, u okviru kojih trenutno pružaju socijalne usluge.

'U budućnosti bismo htjeli nastaviti razvijati programe koje provodimo, jačati veze s nacionalnim i međunarodnim partnerima te biti prepoznatljivi kao relevantan faktor u području kojim se bavimo', iznijeli su i svoje daljnje ambicije.

Umjesto da - u kontekstu njihovih prijedloga na razini javnih politika - nabrajaju pojedine zakone i strategije koje su najavljivane, no nikad donesene, radije su se osvrnule na potrebu za osnaživanjem pozicije civilnog sektora općenito u društvu. Organizacije civilnog društva, napomenule su, često djeluju kao produžena ruka države, pružajući usluge najranjivijima među nama, odgajajući djecu i mlade u zrele, aktivne i odgovorne osobe, zagovarajući vrijednosti demokracije, solidarnosti, inkluzije i održivog razvoja.

'Ipak, to isto civilno društvo u javnosti, zbog nekoliko izdvojenih slučajeva, nažalost ne uživa imidž pozitivnog faktora u rastu i razvoju društva koliko bi trebalo. Potrebno je više naglašavati ulogu organizacija civilnog društva u svim pozitivnim promjenama koje su potaknule i realizirale. Potrebno je isto tako organizacijama civilnog društva omogućiti adekvatno i kontinuirano programsko (višegodišnje) financiranje kako bi se, umjesto na administraciju, mogle fokusirati na direktan rad s korisnicima.

S druge strane, isto je tako važno i stvarati poticajnu klimu s vrha prema dnu, odnosno kroz izjave u javnosti, ali i donošenje politika, planova i strategija na nacionalnoj i lokalnoj razini, koje će uvažavati i stvarati poticajno okruženje za mlade, volontere, osobe pod međunarodnom zaštitom itd., odnosno okruženje u kojem će sve te skupine imati podršku i zaštitu vlasti. Smatramo da je civilno društvo svakako kvalitetan i važan partner u kreiranju politika jer ponekad ima jasniju sliku situacije s terena, nego donositelji odluka', obrazložile su.

Izvori su financiranja Udruge 'MI': UNHCR, Interreg Central Europe, Europski socijalni fond, Švicarsko-hrvatski program suradnje, Fond za aktivno građanstvo (sredstva Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova), Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija. Dodajmo i kako su dostupni za građane na e-mail adresi info@udruga-mi.hr te na telefonskom broju 021/329-130.

Vaša reakcija na temu