Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Udruge pred Banovinom: Grad sa svojom imovinom upravlja kaotično i netransparentno!

Udruge pred Banovinom: Grad sa svojom imovinom upravlja kaotično i netransparentno!

Od nove gradske vlasti traže da čim se formiraju raspišu novi natječaj za davanje u zakup gradskih poslovnih prostora

Građanska inicijativa za transparentno upravljanje gradskim prostorima okupila se pred zgradom Banovine kako bi upozorili na katastrofalan sustav upravljanja prostorima u vlasništvu Grada Splita. Kulminacija toga, uvjereni su, je sukob članova udruge Adria Art Annale i Darka Miladina oko gradske prostorije. Pozvali su novu gradsku vlast da čim se formira što prije raspiše novi natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

- U kolovozu 2015. Grad je raspisao natječaj za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada s katastrofalnim kriterijima. Kriteriji i uvjeti za prijavu na natječaj su bili vrlo površni i 58 organizacija civilnog društva je tražilo poništenje tog natječaja s jasno argumentiranim razlozima za to. Taj natječaj se temeljio samo na financijskoj moći prijavitelja, odnosno na licitaciji. Mi smo to smatrali neprihvatljivim. Ispada da Grad nije nadležan, ni odgovoran za uređivanje tko u kojem trenutku koristi prostore, odnosno za iseljavanje prethodnih korisnika i useljavanje novih, a mislimo da to otvara prostor za kaubojštinu koja se događa posljednjih dana - kaže Darko Čop iz Info zone.

Zato od nove vlasti traže da se krene u raspisivanje novog natječaja za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada koji će biti transparentan i uključiv za sve zainteresirane aktere. Od Povjerenice i pročelnika Službe za upravljanje poslovnim prostorima traže da se slučaj u Dioklecijanovoj što prije istraži i da se javnost o tome izvijesti.

- Nije normalna situacija da korisnici dvaju susjednih poslovnih prostora koji se spore oko jednog prostora sami, isključivo sami, na način koji je totalno neprihvatljiv, rješavaju taj spor, a Grad se ponaša kao da se ne radi o prostoru koji je u njihovom vlasništvu za koji su oni u krajnjem slučaju odgovorni - dodao je Čop.

Mirjana Kučer iz udruge Domine tvrdi da je natječaj trebao poslati poruku javnosti da se konačno počelo sređivati stanje s upravljanjem poslovnim prostorima, ali da se u tome nije uspjelo.

- Govorimo o organizacijama civilnog društva, odnosno udrugama koje rade javni posao, rade poslove i djelatnosti koje su od općeg i javnog interesa, a Grad na žalost to ne prepoznaje iz više razloga.  Na natječaju nisu bile jasne procedure, nisu bili jasni kriteriji, a na koncu su i rezultati natječaja takvi da se ne zna zašto jedna udruga plaća po jednoj naknadi, a druga po drugoj i upravo je to rezultiralo ovim što imamo ovih dana. Radi se o imovini na području Grada Splita s kojom Grad upravlja i to radi na jedan izuzetno kaotičan i netransparentan način i Grad na neki način budi sumnju da sami zloupotrebljavaju tu situaciju s neredom s prostorima - poručuje Mirjana Kučer te naglašava kako u slučaju Dioklecijanove imamo tipičan pokušaj komercijalizacije prostora u centru grada na što je ova inicijativa upozoravala prije dvije godine kada su govorili da se prostori u centru hoće komercijalizirati ida se želi iseliti one koji rade za dobrobit.

Ona kaže da je situacija u Dioklecijanovoj podsjeća na tipičan slučaj nasilja u obitelji budući da su nakon jučerašnjeg napada u policiju privedeni i članovi udruge AAA protiv kojih će se podnijeti prekršajne prijave.

- Još do prije koju godinu to se tretiralo kao remećenje reda i mira, a kaznu bi plaćale i žrtve i nasilnik. Pitamo kome grad služi? Građanima ili pojedincima? Pozivamo jasno grad da preuzme odgovornost, Grad je posredni posjednik ovog prostora i kao takav ima ugovor s neposrednim posjednikom koji je napustio posjed, odnosno udrugom Adria Art Annale. Grad mora pozvati sve strane za stol i riješiti to, a ne da nas ostavlja da gledamo i trpimo ovo nasilje - zaključila je Kučer.

Vaša reakcija na temu