Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Udvostručio se broj mirovina s isplatom iz drugog stupa

Udvostručio se broj mirovina s isplatom iz drugog stupa

Pogledajte kolike su

Radnici koji su 1962. godište i mlađi, uz 15 posto uplata od bruto plaće u prvi stup (međugeneracijska solidarnost), izdvajaju prema obvezi od 2002. godine i 5 posto za drugi stup (individualna kapitalizirana štednja).

Kako je riječ o generacijama koje tek od nedavno lagano kreću u mirovinu, uglavnom u starosnu s beneficiranim radnim stažem, prijevremenu te onu za dugogodišnje osiguranike, njihov broj još uvijek je malen, ali ubrzano raste. Trenutno ih je gotovo 9.000, lani ih je u prvoj polovini godine bilo oko 4.000, a samo ove godine u dvostupnu mirovinu ih je otišlo više od dvije tisuće, piše u analizi Mirovina.hr.

Većina građana koji imaju pravo na isplatu iz oba stupa radije biraju samo iz prvog, jer im se to više isplati. Glavni razlog su relativno male plaće te posljedično tomu mali iznosi koji su uplaćivani u drugi stup, tijekom još uvijek relativno kratkog vremenskog roka za štednju od svega 5 posto. Također, država radniku nudi izbor između 27 posto dodatka na mirovinu ako se odrekne uplata iz drugog stupa ili uzimanje sredstava iz drugog stupa uz 20,25 posto dodatka u prvom, ovisno što mu je povoljnije.

Prošle godine kombiniranu mirovinu koristilo je svega 4.000 umirovljenika, a mirovina im je u prosjeku iznosila oko 3.500 kuna, što je tada bilo tisuću kuna više od prosječne mirovine. Starosna mirovina iznosila im je u prosjeku 5.000 kuna, a prijevremena oko 3.800 kuna. Pritom su muškarci imali čak 870 kuna veću mirovinu.

Umirovljenika koji koriste isplatu iz oba stupa trenutno je, prema posljednjim poznatim statističkim informacijama HZMO-a, 8.930. Prosječna mirovina sada im je još veća, 3.934 kune uz i dalje veliku razliku u korist muškaraca koji ostvaruju  4.283, a žene 3.590 kuna. Dakle, mirovine iz oba stupa veće su čak 1.300 kuna od prosječne mirovine svih umirovljenika, objavio je portal Mirovina.hr. Iza njih stoji 36 godina staža u prosjeku, dok je dob korisnika relativno mladih 58 godina.

Najviše je korisnika starosnih mirovina iz oba stupa koje se penju na skoro 5.000 kuna, ali za prosječni staž od skoro 40 godina te dob od 65 godina. Prijevremene za 36 i pol godina staža iznose manjih 3.840 kuna u prosjeku.

Dakle, i jedna i druga kategorija s puno većim primanjima od prosječnog umirovljenika iz prvog stupa, no valja naglasiti da se na isplatu iz drugog stupa odlučuju uglavnom oni koji su imali iznadprosječne plaće pa im je mirovina posljedično tomu veća. Njima stoga ulogu ne igra relativno kratki rok uplata u drugi stup, jer im se on u konačnici isplatio više nego da su uzeli čitav dodatak u prvom stupu.

Vaša reakcija na temu