Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ULTIMATUM POMORCIMA: Tko želi raditi, od 1. studenog mora biti cijepljen

ULTIMATUM POMORCIMA: Tko želi raditi, od 1. studenog mora biti cijepljen

Dosad je već nekoliko velikih kompanija, poput Stene i Hoegh LNG-a, uvelo obavezu cijepljenje

Pomorci na brodu LNG Croatia, plovećoj jedinici za uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (FSRU) LNG terminala u Omišlju, morat će se cijepiti ako žele nastaviti raditi na terminalu, odluka je norveške tvrtke Golar, putem koje se zapošljavaju pomorci na LNG terminalu, piše Novi list.

Hrvoje Krhen, direktor tvrtke LNG Hrvatska, koja upravlja terminalom, potvrdio je vijest dobivenu iz norveške tvrtke Golar.

- Moraju biti cijepljeni prvom dozom cjepiva najkasnije do 1. studenoga ove godine, a drugom najkasnije do 1. siječnja iduće godine. U protivnom, kompanija im više neće garantirati zaposlenje - kazao je Krhen.

Od te obveze bit će izuzeti jedino pomorci koji su preboljeli covid u zadnjih šest mjeseci i imaju valjanu potvrdu o preboljenju.

- Ni dosad na terminal, pa tako ni na brod, nije mogao ući nitko tko nema covid-potvrdu. Dakle, i pomorci su morali, prilikom svakog ukrcaja, imati potvrdu da su cijepljeni ili negativan covid-test ili potvrdu da su preboljeli covid-19. Ovo je ozbiljan posao u kojemu ne možemo riskirati da se posada zarazi te da u pitanje dođe opskrba tržišta prirodnim plinom - rekao je Krhen za Novi list. 

Mario Zorović, predsjednik Hrvatskog udruženja posrednika u zapošljavanju pomoraca, putem čije agencije je zaposlen dio posade broda, kaže da se očekuje da će većina velikih brodarskih kompanija uskoro uvesti obavezno cijepljenje protiv covida-19, bez kojeg neće biti moguć ukrcaj na brod.

- Dosad je već nekoliko velikih kompanija, poput Stene i Hoegh LNG-a, uvelo obavezu cijepljenja za sve svoje pomorce. Moram istaknuti da je većina pomoraca obavezu cijepljenja prihvatila, a dobar dio ih je već cijepljen. Primjerice, od 200 pomoraca, koliko ih zapošljavamo na brodovima Hoegh LNG-a, samo je jedan odbio cijepljenje - rekao je Zorović.

Inače, u međunarodnoj plovidbi je oko 17 tisuća hrvatskih pomoraca, od kojih čak 77 posto čine časnici na brodovima. Protiv covida-19 cijepljeno je njih tek nešto više od 50 posto, no u Udruzi očekuju da će ta brojka značajno narasti sad kad su kompanije počele uvoditi obavezno cijepljenje kao uvjet za dobivanje ili zadržavanje radnog mjesta. 

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Neven Melvan, ističe da uvođenje obaveze cijepljenja ne bi smjelo biti u domeni odlučivanja brodarskih tvrtki, već bi se o tome trebalo odlučivati na razini Svjetske pomorske organizacije (IMO).

Vaša reakcija na temu