Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović UMJETNA INTELIGENCIJA: Zašto mislite da je super da razmišljanje postane privilegija nekolicine programera?

UMJETNA INTELIGENCIJA: Zašto mislite da je super da razmišljanje postane privilegija nekolicine programera?

'Jedino moralnost može dati ljepotu i dostojanstvo', citirala je Dragnić

Daša Dragnić, predsjednica Kluba vijećnika koalicije 'Za' u Županijskoj skupštini iznijela je zanimljivo promišljanje o temi umjetne inteligencije. Dragnić je, podsjetimo, bivša sveučilišna profesorica s nizom nagrada iz matematike.

'Već dugo me muči ta globalna fiksacija na STEM, bez odgovarajuće protuteže, a intenzivno pojavljivanje teme umjetne inteligencije (AI) bez kritičkog aspekta samo je dolijevalo 'ulje na vatru', i bilo je pitanje trenutka kada ću se 'zapaliti'. Taj trenutak je isprovocirao članak u kojem ponosni programer pričajući o AI, ChatGPT i sličnim tvorevinama kaže 'Sada smo došli do toga da je lakše isprogramirati 'robota' kojem je lakše raditi s tim hrpom podataka, nego robota koji će tegliti mašineriju ili bušiti zgrade...'.

Da pišem naslov za članak, u senzacionalističkom i katastrofičnom duhu koji prevladavaju u medijskom prostoru, započela bih sa: UŽAS!! Quo vadis homine? No, u ovom slučaju, naslov bi imao veze s tekstom, u kojem bih (iskreno užasnuta) zapitala sve nas: Znači li to da će 'mašine' zamijeniti čovjeka u funkcijama razmišljanja i kreativnosti, a čovjeku će ostaviti fizičke funkcije?!?! Zar ne bi tehnologija trebala služiti čovjeku da olakša/ubrza/smanji jednostavne, ponavljajuće, dosadne/zatupljujuće, naporne poslove, kako bi imao vremena za kvalitetan, stimulirajući rad i život?! Zar ne bi za sva istraživanja, proizvodnju trebao postojati humani i odgovorni motiv/svrha, a ne samo ni primarno 'zato što je moguće ili lakše' (niti zato što će donijeti profit)?! Zašto mislite da je super da razmišljanje postane privilegija i potreba nekolicine programera, a da svima ostalima, kao nepotrebne, zakržljaju i s vremenom odumru 'male sive ćelije' (kako ih zove Poirot)?!

Kuda, čemu to vodi??? I kako će se zvati ta nova vrsta, na koju će se homo sapiens svesti?

No, kako ne volim senzacionalizam, a još manje manipulativnu katastrofičnost, jer sam po prirodi okrenuta traženju rješenja, odmjerenosti, uključivosti i ravnoteži, završit ću svoje 'riganje vatre' rečenicom koju je nedavno napisao Mladen Majetić: 'Cijelo to nabrijavanje na STEM bi trebalo posložiti tako da se IT vezan za AI i robotiku može studirati tek nakon suvislo dostatnog studiranja nekog sklopa društvenih znanosti.' 

Naime, sve je u ravnoteži!! Ili kako bi poznati STEM-ovac A. Einstein rekao 'Najvažnija ljudska težnja je težnja za moralnošću u našem djelovanju. Naša unutrašnja ravnoteža, čak i naša egzistencija ovisi o tome. Jedino moralnost u našem djelovanju može dati ljepotu i dostojanstvo u našem životu'.

Vaša reakcija na temu