Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UNDERWATER MUSE Predstavljen podvodni arheološki projekt područja Resnik

UNDERWATER MUSE Predstavljen podvodni arheološki projekt područja Resnik

Pronašli smo ostatke koji datiraju 6000 godina prije Krista, kaže ravnatelj Muzeja grada Kaštela

U dvorcu Vitturi predstavljen je 'Underwater muse' i podvodni arheološki projekt pilot područja Resnik, Siculi, financiran iz sredstava EU, prekogranične suradnje s Italijom. Zajedničkim snagama gradska uprava, Javna ustanova RERA i Muzej grada Kaštela predočili su što je napravljeno te kako će uskoro posjetitelji dvorca Vitturi moći uživati u virtualnoj šetnji kroz lokalitete. 

Gradonačelnik Denis Ivanović naveo je kako Kaštela imaju bogatu kulturnu baštinu i povijest koja je dosta neistražena, a fondovi EU su prilika da istražimo i upoznamo čitavu povijest.

- Krajnji cilj je da sve što imamo skriveno, iznesemo na vidjelo - slikovito je zaključio.

Voditelj projekta Marjan Dumanić u ime RERA-e je dodao kako će se lokalitet podmorja Resnik istražiti i pokušati zaštititi te transformirati u korištenje na neki ekonomski prihvatljiv način.

- Uz predstavljanje nalaza arheoloških istraživanja sva znanja ćemo iskoristiti za formiranje 3D modela koji ćemo uskoro moći vidjeti u Muzeju grada Kaštela - najavio je Dumanić.

Ravnatelj Muzeja grada Kaštela Ivan Šuta je otkrio što su sve pronašli arheološkim istraživanjima.

- Pronašli smo ostatke koji datiraju 6000 godina prije Krista, odnosno iz razdoblja starijeg neolita. S ovim istraživanjima doprinijeli smo poznavanju starijeg neolitskog razdoblja kada prvi put imaju stalna naselja, počinju se baviti poljoprivredom i to na tri metra dubine. Tražili smo i ostatke rimskog pristaništa, bolje rečeno kasnog antičkog - kazao je.

Ustvrdio je da su dobili dovoljno podataka za napraviti virtualnu rekonstrukciju kako bi posjetitelji u dvorcu Vitturi mogli prošetati kroz tri stalna lokaliteta.

Dr. sc. Mate Parica iz Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru je konkretizirao dio nalaza.

 - Otkrivali smo antičku luku s jedne strane, od arheoloških materijala keramiku, obrađeni kamen i slično,  a s druge strane radili smo i jedan prapovijesni lokalitet, koji je sadržavao tlocrte starijih gradnji. Tu smo pronašli nekoliko kremenih artefakata, noževa, strugala i slično - opisao je Parica.

Vaša reakcija na temu