Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRESTIŽ I OBVEZA U Splitsko-dalmatinskoj županiji su četiri od deset UNESCO-vih lokaliteta u Hrvatskoj

PRESTIŽ I OBVEZA U Splitsko-dalmatinskoj županiji su četiri od deset UNESCO-vih lokaliteta u Hrvatskoj

HGK Županijska komora Split postala dio europske Mirabilia mreže

Europska mreža UNESCO zaštićenih manje poznatih lokaliteta Mirabilia, koja je osnovana 2012. godine u Italiji, u procesu je širenja prema ostalim europskim državama. Mirabilia promovira teritorije i rute UNESCO zaštićenih, manje poznatih lokaliteta te omogućava turistima da se pored boravka u velikim i čuvenim turističkim destinacijama istovremeno upoznaju i s drugim, manje poznatim a vrijednim UNESCO mjestima. Veliki je potencijal ove platforme koja nudi niz mogućnosti za razvoj novih kulturno-turističkih ruta i programa, koji su turistima zanimljivi tijekom cijele godine, čime se u konačnici jača turizam na području cijele Europe.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u talijanskoj Materi, od 18. studenoga članica ove respektabilne i značajne platforme postala je i HGK Županijska komora Split. Pristupanjem splitske Komore Mirabiliji 13,5 tisuća njenih članica dobiva mogućnost stvaranja novih proizvoda i povezivanja preko više od 50 gospodarskih komora EU. Memorandum je ispred Hrvatske gospodarske komore potpisao predsjednik HGK Županijske komore Split Joze Tomaš, koji je istaknuo da Splitsko-dalmatinska županija svojim bogatstvom u UNESCO zaštićenim lokalitetima nudi brojne mogućnosti suradnje na ovom području. 

- Mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo sreću živjeti i raditi u županiji u kojoj su četiri od ukupno deset UNESCO-ovih lokaliteta na području Hrvatske. To je bogatstvo i blagodat, ali i obveza, jer je na nama da tu baštinu zaštitimo i sačuvamo te istovremeno na najbolji način promoviramo i naslijeđeno unaprijedimo pazeći na održivost destinacije. Umrežavanjem manje poznatih lokaliteta s popularnim turističkim gradovima ujedno se gostima nude novi, dodatni sadržaji i inovativni pristup, a gospodarske komore su tu da prepoznaju ove nove niše i sadržaje te ih putem zajedničkih projekata apliciraju na fondove EU - naglasio je Joze Tomaš.

Pored splitske Komore, interes za pristupanje mreži su iskazale i komore iz Francuske, Španjolske, Grčke, Bugarske i Srbije te je ova inicijativa sada proširena na više od 50 komora od Španjolske do Bugarske. Mreži se također priključio i Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, koji je ŽK Split osnovala a danas okuplja više od 40 komora iz osam zemalja regije, što Mirabiliji daje novu, dodatnu težinu, jednako kao i podrška koju je ovom projektu iskazao i glavni tajnik udruženja europskih gospodarskih komora Eurochambresa Arnaldo Abruzzini.

HGK Županijska komora Split je pri mreži Mirabilia ujedno i dio radne grupe za suradnju s upravljačkim tijelima UNESCO zaštićenih područja, koja provodi niz aktivnosti povezivanja s UNESCO tijelima upravljanja te podizanja svijesti na temu održivog turizma u destinaciji. 

Za domaćina dvodnevnog Mirabilia događanja i svečanosti pokretanja europske Mirabilia mreže odabran je grad Matera, Europska prijestolnica kulture 2019. godine. 18. i 19. studenog u Materi su se okupili svi sudionici Mirabilije na konferenciji 'Održivi i inovativni poslovni modeli za promociju UNESCO lokaliteta, kreativne kulture i turizma diljem Europe', a kruna događanja bilo je potpisivanje Memoranduma razumijevanja s novim komorama članicama. 

Vaša reakcija na temu