Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Upornost je najvažnija karika na putu do poslovnog uspjeha

Upornost je najvažnija karika na putu do poslovnog uspjeha

Ena Melvan, Stipe Pleština i Slaven Damjanović su iznijeli svoja iskustva

Brojni sajmovi inovacija, puno odbijenih molbi, zatvorenih vrata, ideje koje su prerano plasirane na tržište i nisu preživjele, samo su neki od scenarija koje su preživjeli mladi inovatori. To ih nije obeshrabrilo -  bili su ustrajni i njihove ideje su dočekale pravo vrijeme pa danas s pravom mogu za sebe reći da su uspješni poduzetnici. 

Sažetak je to iskustva mlade znanstvenice Ene Melvan iz Metabellyja, direktora Bio Planeta Stipe Pleštine i osnivača aplikacije eAgrar Slavena Damjanovića, koji su ove srijede bili gosti online panela u organizaciji STech akceleratora. Tema ZOOM online panela kojeg je poslušalo 40 zainteresirani bila je Kako razviti inovaciju i kako uspješno doći do krajnjeg korisnika. 

Ena Melvan je izradila platformu koja u potpunosti prati životne i prehrambene navike osobe, uvažavajući njeno trenutno zdravstveno stanje. Krajnji cilj je prikupiti sve informacije o bakterijama u crijevima i temeljem tih informacija složiti korisniku onu vrstu prehrane koja najbolje odgovara toj osobi. 

- Željela bih poručiti svima s idejom da se ne boje neuspjeha, da vjeruju u sebe, jer čak i ako ideja ne uspije, bit će bogatiji za iskustvo - istaknula je Ena, koja iza sebe ima još 2 startupa.

Stipe Pleština krenuo je doslovno iz garaže centra Joker i u kratkom vremenu je njegov Bio Planet postao najveća trgovina organske hrane u Splitu. Sada se šire na Bosnu, Srbiju, Njemačku i druge zemlje, što je dokaz da i mali tržišni igrači, ako imaju upornost i viziju, mogu brzo konkurirati puno većima. 

- Najveći izazov u poduzetništvu bio je psihološki, suočavanje sa svojim odlukama, pogotovo ako one rezultiraju neke kratkoročne gubitke za tvrtku - naglasio je Stipe Pleština. 

Priznao je kako je 'nakon plasiranja ideje na tržište, najljepše dobiti ponovljenu kupovinu i dobru recenziju jer tada imaš dokaz da tvoj proizvod vrijedi'. 

Treći gost online panela Slaven Damjanović je osnivač aplikacije eAgrar - 'najboljeg prijatelja svakog poljoprivrednika' - sustava za praćenje stanja na poljoprivrednim usjevima i startupa GLAMOS - alata koji služi tvrtkama i osobama u postavljanju bežične mreže. 

- Obrazovanje i odgoj koji ti ne dopušta da odustaneš i tjera te da budeš uporan, ključni su preduvjeti koji će nekome biti vjetar u leđa da se odvaži u poduzetništvu i razvije svoju ideju - kazao je osnivač eAgrara. 

Dodao je 'kako smatra da nedostaje obrazovanja vezanih uz poduzetništvo u svim granama znanosti jer u trenutku kada ideja ugleda svjetlo dana i pojavi se na tržištu, ti prestaješ na dio radnog vremena biti znanstvenik i postaješ poduzetnik u pravom smislu riječi, baveći se prodajom, marketingom, računovodstvom…'

Svi panelisti bili su složni oko toga da je networking i širenje mreže ljudi iz raznih grana bilo ključno u nekom trenutku razvoja njihove ideje jer im je ono omogućavalo dijeljenje iskustava onih koji su to prošli prije njih i spajanje s nekim drugim ljudima koji su bili ključne karike u ostvarenju malih koraka na putu do uspjeha. 

Moderator webinara, Krešimir Budiša, direktor UNIST Tehnološkog parka d.o.o., poželio je daljnji uspjeh sugovornicima i najavio novi webinar već za sljedeći četvrtak, 24. veljače, kada će se govoriti o Smještaju u post pandemijskom turizmu. 

Ovo je bio četvrti od ukupno osam besplatnih online panela u sklopu projekta 'STech Standard - Poduzetništvo na dlanu', realiziran sredstvima iz EU fondova, a cilj je organizirati druženja poduzetnika s iskustvom i onih koji to tek žele postati da razmijene iskustva, ali i da daju kakav savjet s kojim će izbjeći početničke greške. 

Vaša reakcija na temu