Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UPOZNAJTE SUPERJUNAKA: Šibenski autori otvorili 'Teslu' u Karlovcu

UPOZNAJTE SUPERJUNAKA: Šibenski autori otvorili 'Teslu' u Karlovcu

Mirna Vulin, Marko Barišić i Mirjana Petrina odradili su odličan posao

U ponedjeljak je otvoren Nikola Tesla Experience Center, objekt koji spaja poduzetnički prostor s interpretacijom lika i djela genijalnog znanstvenika Nikole Tesle. Izrada projektne dokumentacije za likovni postav započela je 2020. godine, a pred projektante je stavljen zadatak da se interpretacijom oda počast najpoznatijem karlovačkom učeniku. Naime, Tesla je pohađao Gimnaziju u Karlovcu tri godine, tamo je upoznao profesora fizike Martina Sekulića i zaljubio se u fiziku.

Šibenski kreativci Mirna Vulin, Marko Barišić i Mirjana Petrina su interpretaciji prišli tako da su krenuli od korisnika poduzetničke zone - poduzetnika početnika i start-upova koji će svakodnevno boraviti u prostoru centra.

- Mindset koji imaju poduzetnici sličan je onom koji je imao Tesla. Stalna samomotivacija, nadmetanje s konkurencijom, potreba za napretkom je zajednička i poduzetnicima i znanstvenicima. No, često se javljaju i sumnja u sebe i svoja postignuća, životne poteškoće i smetnje koje nas mogu omesti na tom putu prema uspjehu. Zato smo postav osmislili tako da služi kao inspiracija i stalni podsjetnik da je zaista sve moguće ako se date srcem, dušom i tijelom u nešto. Ovo je jedan od osnovnih principa Teslinog rada, ujedno i univerzalna poruka za posjetitelje i poduzetnike - rekla je Mirna Vulin.


Uz poduzetnike, krajnji korisnici centra su posjetitelji kojih čeka vrlo osoban susret s Teslom.

- Interpretirati Teslu velika je čast, ali i odgovornost. Našli smo se pred izazovom da interpretiramo genijalca koji je bio ispred svog vremena i da ga približimo običnom posjetitelju. Tako je nastao već sad famozni izložak Tesla superjunak koji vas uz električni izboj i bljesak povezuje s Teslinim likom u nadnaravnoj veličini makete visoke deset metara. Želimo približiti mladim ljudima koji gledaju filmove o superjunacima u kinima da se jedan takav rodio i živio među nama u Hrvatskoj, odrastao u Smiljanu, školovao u Karlovcu, otišao i proslavio se u svijetu te ostao zauvijek živ kroz svoje izume i doprinose humanosti! - kazao je Marko Barišić.


Likovni postav centra prožet je i drugim visoko atraktivnim elementima: lebdeći tableti za potrebe kvizaških natjecanja, interaktivnim multitouch stol, osjetilna komora, vertikalni video zid; animacije, ilustracije i video dokumentarce iz pojedinih faza Teslinog života.

Smješten u neposrednoj blizini karlovačke gimnazije, NTEC je vrhunska atrakcija za posjetitelje i stanovnike Karlovca koji na licu mjesta mogu doživjeti duh vremena Teslinog školovanja i uroniti u njegovu priču.

Vaša reakcija na temu