Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mario Kozina UPOZORENJE IZ VELIĆA: Urušava se velika elipsasta Lokva!

UPOZORENJE IZ VELIĆA: Urušava se velika elipsasta Lokva!

'Odobrena su sredstva za izradu projektne dokumentacije, ali na tome sve stoji'

Volonter Marijo Kozina iz Velića upozorava da je došlo do urušavanja velike elipsaste Lokve u njegovom mjestu, na području grada Trilja.

'Godinama kao volonter za javno dobro ulažem napor da se trajno i adekvatno sanira ovaj gorući problem i da ne dođe do trajnog i nepovratnog urušavanja ponajprije crpadure Velike lokve Velić.

Zbog dugogodišnjeg nemara i ignoriranja nadležnih institucija, prvenstveno prozivam Konzervatorski odjel Split, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Muzej Grada Trilja, Grad Trilj i odgovorne osobe, kao i  gradonačelnika Ivana Bugarina koji je odavno upoznat s ovim problemom zbog nepovratnog urušavanja i nastale štete na ovom vrlo vrijednom kulturnom i javnom objektu kako za mjesto Velić, tako i za lokalnu samoupravu Grad Trilj i vrlo vrijednu baštinu i naslijede Republike Hrvatske.

Naime, zbog totalnog nemara i nebrige, sporosti i neangažmana po pitanju sanacije spomenutog objekta, crpadura se dodatno i nepovratno urušila, kameni blokovi se urušavaju i nadalje te sada prijeti i potpuno urušavanje gornjeg čemernog dijela crpadure, stropa, koji će teško više ikada biti moguće vratiti i sanirati u izvornom i original stanju kakvo su izvorno sagradili veliki majstori i kamenoklesari prošlog vremena.

Ovim putem im mogu samo javno  poručiti i zahvaliti na dugogodišnjem nemaru i neradu i držim ih sve spomenute isključivo odgovornima za sadašnje stanje i stanje ovog objekta u budućem vremenu.

Na moj osobni prijedlog, inicijativu i angažman dugi niz godina se pokušava doći do novčanih sredstava za obnovu. Klasika je da Grad Trilj za to nikada nema novca i tada se uz neki dogovor i konsenzus da se pribavi novac napokon kandidiralo ispred Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Odobrena su za ovu godinu određena sredstva za izradu potrebne projektne dokumentacije i na tome sve sada stoji. Dok vrijeme prolazi i čeka se eventualno iduća godina za povlačenje mogućih novčanih sredstava ispred istog Ministarstva Lokva se nepovratno urušava i nadalje trajno devastira. Postavlja se pitanje koliko još treba proći godina da se konkretno nešto počne raditi na ozbiljnoj terenskoj sanaciji Lokve u Veliću i neupitno je da će se do tada još značajnije urušiti i poskupiti ukupni troškovi sanacije i onda će se otvoriti dodatni problemi oko kompletne obnove ovog objekta', upozorava Kozina.

Vaša reakcija na temu