Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay UPOZORENJE METEOROLOGA Vrlo visoko UV zračenje u Hrvatskoj, najviše na sjeveru Dalmacije

UPOZORENJE METEOROLOGA Vrlo visoko UV zračenje u Hrvatskoj, najviše na sjeveru Dalmacije

Za dva dana bit će ekstremno

Sutra nam i kalendarski stiže ljeto, i to u svom punom sjaju i žestini što su dobro osjetili stanovnici u svim dijelovima zemlje. Današnji je rekorder grad Knin s 34 izmjerena stupnja, dok je samo stupanj niže termometar pokazivao u Drnišu, Sinju, Sisku, Metkoviću i Virovitici. 32 su stupnja bila u Zagrebu, Karlovacu, Osijeku, Slavonskom Brodu, ali i na Plitvičkim jezerima gdje je obično svježije. 

Sutra slijede još više temperature, prema prognozi RTL-ova Doriana Ribarića koji upozorava i da je Hrvatska u crvenom - i to zbog vrlo visokog UV zračenja koje je ponegdje već sada vrlo visokih 9.

Za dva dana bi trebao biti i 10, što se smatra ekstremnim UV indexom, pa bi sunce trebalo izbjegavati pogotovo sredinom dana.

Meteorolozi bi rekli da itekako ima razloga za zabrinutost jer je prema UV indexu gotovo cijela Hrvatska danas u crvenom. Najviši index - 9 - je na sjeveru Dalmacije, u Primorju i Lici.

Idućih dana opasnost od UV zračenja je i veća jer bi u utorak gotovo cijela zemlja trebala biti na visokoj devetki, a krajnji jug i na ekstremnoj desetki UV indexa.

Preporuka je maksimalno smanjiti boravak na suncu između 11 i 16 sati. Djeca u to doba mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta. Raste i opasnost od dobivanja melanoma - zloćudnog tumora kože.

- UVA, UVB, UVC, na svu sreću ima ga puno manje, dovodi do nastanka tumora kože, posebice ono čega se mi danas najviše bojimo, a to je melanom. Naravno da ovisi i o tipu kože koliko će utjecati sunce na nas. Znamo da je danas sve više ovih koji misle da su zaštićeni, koji su tamnoputi, međutim radi se samo o vremenu koje on treba provesti na suncu da bi došlo do potpuno istog oštećenja - rekao je Damir Homolak, dermatolog.

Vaša reakcija na temu