Foto: Dalmatinski portal USKOK DONIO RJEŠENJE O POKRETANJU ISTRAGE Bienenfeld uhićen zbog 660 eura mita za mišljenje u korist Sikirice i Bašića

USKOK DONIO RJEŠENJE O POKRETANJU ISTRAGE Bienenfeld uhićen zbog 660 eura mita za mišljenje u korist Sikirice i Bašića

Tvrtka Špinut je tražila izmjenu i dopunu građevinske dozvole kako ne bi rušili etažu hotela

 Načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Josip Bienenfeld uhićen je zbog sumnje u primanje 660 eura mita za izdavanje mišljenja u korist investitora tvrtke Špinut koja u Splitu na Bačvicama gradi hotel Villa Harmony. Mišljenje je neobavezujuće, a investitor ga je zatražio u postupku izmjene i dopune građevinske dozvole, i to nakon što im je Općinski sud rješenjem smanjio građevinsku parcelu za 55 kvadrata. U pitanju je, kako doznajemo, vlasništvo Hrvatskih cesta koje je u projektu prikazano kao građevinska parcela.

Osim Bienenfelda, danas su u USKOK-u u Splitu ispitani i Borislav Bašić, stvarni voditelj poslovanja tvrtke Špinut i Željko Korica, bivši zaposlenik Ministarstva graditeljstva koji se sumnjiči da je bio posrednik između investitora i Bienenfelda. Svi su iznijeli aktivnu obranu, popodne će se odlučiti o prijedlogu USKOK-a za određivanjem istražnog zatvora. Nedostupan je Zoran Sikirica, bivši šef Hypo banke i osnivač tvrtke Špinut. On se nalazi u Izraelu na liječenju, a njegov branitelj Vinko Ljubičić kazao nam je da će se u Hrvatsku vratiti idući tjedan.

USKOK u priopćenju navodi da je otvorena istraga zbog sumnje da su počinjena kaznena djela primanja i davanja mita te pomaganja u primanju mita. Izmjena i dopuna građevinske dozvole zatražena je od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita kako bi se zadržali veličina i katnost izgrađenog objekta unatoč smanjenu građevinske čestice.

USKOK navodi da su Sikirica i Bašić od Korice zatražili da posreduje oko pozitivnog mišljenja na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela. Korica je dogovorio sastanak s Bienenfeldom na kojem su Sikirica i Bašić obećali da će ga novčano nagraditi za izdavanje mišljenja. Bienenfeld je prvo sačinio tekst upita kojeg će Sikirica i Bašić poslati Ministarstvu, a Korici je uputio da im prenese na koji će ga način dostaviti na koga nasloviti.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare