Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović USKOK odbacio kaznenu prijavu protiv Andre Krstulovića Opare za isplatu novca za sanaciju Marjana

USKOK odbacio kaznenu prijavu protiv Andre Krstulovića Opare za isplatu novca za sanaciju Marjana

Prijavu je podnijela Marijana Puljak

Nakon provedenih izvida, USKOK je donio rješenje o odbacivanju kaznene prijave koju je protiv gradonačelnika Andre Krstulovića Opare podnijela Marijana Puljak. Oparu je prijavila za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, i to zbog isplaćivanja novčanih iznosa većih od milijun kuna za sanaciju Marjana. 

Puljak je smatrala da je time Opara prekoračio ovlasti jer je mimo Gradskog vijeća odlučivao o iznosima većim od milijun kuna pa je tako za sanaciju Marjana potrošeno 7 milijuna kuna, dok je proračunom za 2019. bilo predviđena dva milijuna kuna. Puljak drži da gradonačelnik nije mogao samostalno odlučivati o isplatama preko milijun kuna. 

Postupajući po kaznenoj prijavi, USKOK je dao nalog splitskoj policiji za provođenjem izvida. Pribavljena je relevantna dokumentacija koja uključuje prijepis tonskog zapisa 20. sjednice Gradskog vijeća, odluku o proglašenju izravne opasnosti od elementarne nepogode župana Blaženka Bobana, zapisnik s tematske rasprave o Park šumi iz travnja 2018., proračun Grada Splita za 2019. s projekcijom za dvije iduće godine te ostala dokumentacija vezana za postupak javne nabave za izvođenje radova sječe, izrade drvnih sortimenata i odvozu materijala procijenjene vrijednosti nabave 5,2 milijuna kuna bez PDV-a. 

Grad je nakon provedenog postupka javne nabave u srpnju 2019. sklopio ugovor s društvom Matima project iz Delnica, čija je ponuda bila najpovoljnija. Grad je s istim društvom sklopio i dva ugovora o kupoprodaji drvene mase na iznose od 1.005.000 kuna s PDV-om i 2.010.000 kuna s PDV-om. 

Uvidom u konto karticu proračuna Grada Splita za trgovačko društvo Matima Project utvrđeno je da su fakturirali više računa na ukupan iznos od 6.706.700 kuna, kao i da je Grad Split Matimi Project dostavio dva računa za otkup drvene mase na ukupan iznos od 2.620.537,50 kuna. Prvim ugovorom prodano je pet tisuća kubika drva, koliko je bilo i ugovoreno, a drugim je prodano nešto više od osam tisuća kubika, ukupno preko 13 tisuća kubičnih metara drva. 

Iz pribavljene dokumentacije proizlazi da su Grad Split i Matima Project djelomično kompenzirali fakture tako da je dug Grada Splita prema Matimi umanjen na iznos od 4.386.662,50 kuna. Od tog iznosa, Grad je platio 3,8 milijuna kuna, dok je ostatak od pola milijuna kuna zadržao dok se ne ispune odredbe ugovora o sanaciji porušenih suhozida. 

Obavljeni su i obavijesni razgovori s Marijanom Puljak i pročelnikom za financije Draganom Brtanom, dok je gradonačelnik Andro Krstulović Opara poslao pismeno očitovanje.

Brtan je izjavio da je na 28. sjednici Gradskog vijeća održanoj 12. studenog 2019. za prijedlog izmjena i dopuna proračuna glasala većina vijećnika, njih 18 od 30 prisutnih. U proračun su ušli i troškovi sanacije Park šume od potkornjaka, a Brtan je naveo da gradonačelnik nije bio u obvezi naknadno tražiti suglasnost Vijeća za potpisivanje računa većih od milijun kuna. Obrazložio je da gradski vijećnici trebaju o tome glasati jedino u slučaju kada određena sredstva iz proračuna nisu izglasana, a gradonačelnik plaća račun iznad milijun kuna, što proizlazi iz članka 17. Odluke o izvršavanju proračuna Grada Splita za 2019. po kojoj je gradonačelnik ovlašten odlučivati o preuzimanju obveza i potpisivanju ugovora u iznosu iznad milijun kuna za aktivnosti i projekte vezane za proračun Grada, koje je usvojilo Gradsko vijeće. 

Marijana Puljak je, pak, navela da je iz medijskih napisa došla do saznanja da je gradonačelnik za saniranje štete uzrokovane potkornjakom donosio odluke o isplati iznosa većih od milijun kuna mimo Gradskog vijeća, o čemu nije mogao samostalno odlučivati. Smatra da je gradonačelnik za sve odluke iznad milijun kuna trebao tražiti suglasnost Gradskog vijeća bez obzira što je na Gradskom vijeću izglasan proračun. 

Iz pribavljenog prijepisa tonskog zapisa 20. sjednice Gradskog vijeća održane u veljači 2019. proizlazi kako Brtan nije iznosio stavove vezane za ograničenje odluka gradonačelnika o isplatama preko milijun kuna, kako se to navodi u podnesenoj kaznenoj prijavi. 

Iz očitovanja gradonačelnika Krstulovića Opare proizlazi da je Gradsko vijeće u prosincu 2018. donijelo Odluku o izvršavanju proračuna za 2019. te da u članku 17. stoji da za aktivnosti i projekte u iznosima iznad milijun kuna, navedenim u programima nadležnih upravnih tijela i proračunu Grada, a usvojenim od strane Gradskog vijeća ovlašćuju – gradonačelnika. 

Za poslove istraživanja sušenja borova na Marjanu za 2018. odlučeno je potrošiti 700 tisuća kuna, a u 2019. za Projekt potkornjak dva milijuna kuna te smatra da je tako mogao potpisivati iznose iznad milijun kuna, jer se to uglavnom odnosilo na poslove sječe šume na Marjanu u 2019. kada je proglašena izvanredna opasnost od elementarne nepogode. 

Sve odluke objavljene su u Službenom glasniku. U broju od 21. prosinca 2018. objavljena je odluka da je za Projekt potkornjak za 2019. planira utrošiti dva milijuna kuna, a u Glasniku od 20. studenog 2019. odluka o rebalansu gradskog proračuna i Odluka o dopuni Odluke o izvršavanju proračuna grada Splita za 2019. kojom je planirano za Projekt potkornjak potrošiti 8,2 milijuna kuna. Za odluke je glasalo Gradsko vijeće. 

USKOK je analizirajući rezultate izvida zaključio kako nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je Krstulović Opra počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Iz rezultata izvida, a osobito pribavljene dokumentacije tijekom kriminalističkog istraživanja, utvrđeno je da je povodom zahtjeva gradonačelnika, a na prijedlog Povjerenstva za Marjan, Splitsko-dalmatinska županija proglasila izravnu opasnost od elementarne nepogode za Park šumu Marjan. 

U međuvremenu je Gradsko vijeće donijelo proračun za 2019., a zatim i izmjene i dopune proračuna, kao i Odluku o izvršavanju proračuna. Iz izmijenjenog i dopunjenog proračuna proizlazi da je Odlukom Gradskog vijeća za Projekt potkornjak u 2019. planiran iznos od 8,2 milijuna kuna. U taj iznos je između ostalog predviđeno izvršavanje obveza po ugovorima o izvođenju radova na sječi i izradi drvenih sortimenata, izvođenju žičarom i odvozom materijala na privremeni deponij na Marjanu od 1. ožujka 2019. i 17. srpnja 2019., koje je s Gradom Splitom zaključilo trgovačko društvo Matima Project.

Iz Odluke o izvršavanju proračuna za 2019. proizlazi da je u članku 7. kao proračunski korisnik između ostalog predviđena Javna ustanova Park šuma Marjan, dok iz članka 17. Odluke proizlazi da se za aktivnosti i projekte navedenim u programima nadležnih upravnih tijela i proračunu Grada, usvojenim od strane Gradskog vijeća u iznosu iznad milijun kuna, ovlašćuje gradonačelnik na preuzimanje obveza i potpisivanje ugovora. 

U skladu s tako utvrđenim stanjem iz očitovanja Krstulovića Opare proizlazi da je za poslovna istraživanja sušenja bora na Marjanu za 2019. za Projekt potkornjak odlučeno utrošiti 2 milijuna kuna, a nakon što je proglašena izvanredna opasnost od elementarne nepogode, da ga je Gradsko vijeće Odlukom o izvršavanju proračuna za 2019. ovlastilo na potpisivanje iznosa iznad milijun kuna. To je potkrijepljeno navodom pročelnika Brtana, koji je naveo da je za prijedlog izmjena i dopuna proračuna s troškovima sanacije Marjana od potkornjaka, glasala većina vijećnika pa gradonačelnik nije bio u obvezi naknadno tražiti suglasnost za račune veće od milijun kuna. 

Kako proizlazi da je upravo Gradsko vijeće izglasalo proračun za 2019. te izmjene i dopune kojim je za Projekt potkornjak predvidjelo plan u iznosu od 8.2 milijuna kuna te da je pri tom Gradsko vijeće odlukom o izvršavanju proračuna ovlastilo gradonačelnika da raspolaže osiguranim novčanim sredstvima, u konkretnom slučaju ne postoji osnovana sumnja da je Krstulović Opara kao gradonačelnik Splita počinio kazneno djelo za koje je prijavljen, a ni bilo koje drugo kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, navodi se u rješenju o odbačaju kaznen prijave. 

USKOK je tako zaključio da Krstulović Opara nije donosio odluke o raspodjeli i namjeni proračunskih sredstava u bilo koju svrhu pa tako ni za sanaciju Marjana, već je isključivo u granicama ovlasti potpisao račune preko milijun kuna u okviru sredstava koja su tome bila namijenjena odlukom Gradskog vijeća. 

'Dakle, cijeneći činjenicu da su naznačene ovlasti gradonačelnika bile utemeljene na odlukama Gradskog vijeća, a koje ovlasti prema podnesenoj kaznenoj prijavi Marijana Puljak tumači na drugačiji način, to je sagledavajući rezultate provedenih izvida za zaključiti da ne postoji osnovana sumnja da je gradonačelnik u izvršavanju obaveza po zaključenim ugovorima zlouporabio položaj i ovlasti', stoji u rješenju USKOK-a.

Vaša reakcija na temu