Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP USKOK podigao optužnicu protiv neretvanskog kralja kokaina: Na švercu droge iz Ekvadora zaradili 2,5 milijuna eura

USKOK podigao optužnicu protiv neretvanskog kralja kokaina: Na švercu droge iz Ekvadora zaradili 2,5 milijuna eura

Ugostitelj iz Metkovića na čelu zločinačke organizacije

Dignuta je optužnica za zločinačku organizaciju metkovskog ugostitelja Mate Jerkovića zvanog Haš. Mediji su ga prozvali neretvanskim kraljem kokaina, a USKOK ga tereti da je 2019. na području Dubrovačko-neretvanske županije, Ekvadora i Italije zajedno s još najmanje jednom za sada neutvrđenom osobom, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi, povezao u zajedničko djelovanje okrivljenike s točno određenim zaduženjima i ulogama radi kontinuirane nabavke prijevoza, prijenosa i prodaje velikih količina kokaina na ilegalnom tržištu Hrvatske i Italije. 

Nakon što je u Ekvadoru nepoznata osoba sakrila drogu u kontejner s bananama i otpremila ju brodom do luke Ploče, u okviru zaduženja carinski službenik Zoran Erjauc po Jerkovićevoj uputi osigurao je nesmetan i neometan provoz kontejnera do dogovorenog odredišta, navodi se u optužnici. 

Erjauc je o kretanju kontejnera obavještavao Jerkovića koji je zajedno s optuženim Robertom Gabrićem na parkiralištu kraj osnovne škole izvadio kokain iz kontejnera te ga pretovario u vozilo. Drogu je Gabrić uskladištio u stanu u Metkoviću. 

Optužena je i Sanja Jerković, supruga prvookrivljenog Mate Jerkovića. Terete je da je po njegovom nalogu mobitelom upućivala Gabrića radi pravovremene i točne predaje dogovorene količine kokaina Talijanu Andrei Merusiju, koji je također optužen u ovom postupku i nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Glini. 

Tako su u najmanje šest navrata isporučili kupcima najmanje 102 kilograma kokaina po cijeni od najmanje 25 tisuća eura po kilogramu, pri čemu je Merusi u najmanje dva navrata preuzeo najmanje 42 kilograma kokaina. Prvu turu od 21 kilograma kokaina uspio je prevesti u posebno prerađenom prostoru vozila do za sada nepoznatih kupaca u Italiji. Druga tura je pala 26. lipnja 2020. na području Baćina. Pronađeno je 21 kilogram kokaina radi čega je Merusi osuđen pravomoćnom presudom Općinskog suda u Metkoviću. 

USKOK navodi da su okrivljenici tako nabavljenim i prodanim kokainom zaradili najmanje 2.025.000 eura, dok je Merusi prodajom 21 kilograma kokaina zaradio najmanje 525 tisuća eura. Ovisno o doprinosu svakog od pripadnika udruženja kojeg je okupio, Jerković je cariniku predao 40 tisuća eura, a Gabriću 10 tisuća eura. 

Gabrić se jedini nalazi na slobodi. Ima mjeru opreza. Ostali su u zatvoru. Jerkovićima i Erjaucu sutra će odlučiti o produljenju istražnog zatvora.

Vaša reakcija na temu