Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić USKOK traži pritvor za petero okrivljenika, gradske službenike terete za višemilijunsko pogodovanje Kotarcu i Jukiću

USKOK traži pritvor za petero okrivljenika, gradske službenike terete za višemilijunsko pogodovanje Kotarcu i Jukiću

Afera Banovina

Protiv 12 osumnjičenih u aferi Banovina, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage. Postupak se vodi zbog zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na to kazneno djelo te primanje i davanje mita. 

U akciji PNUSKOK-a jučer je uhićeno troje gradskih službenika koje terete za višemilijunsko pogodovanje privatnim poduzetnicima Zvonku Kotarcu i Mariju Jukiću. Uhićeni su i ugledni splitski arhitekti koje terete za neistinite izjave da su im projekti bili u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom. 

Prvookrivljena je službenica Grada Splita Lada Pocrnić Mladinić, a drugookrivljena njezina kolegica Ljiljana Poletti Kopešić

Sumnja se da su od veljače 2017. do siječnja 2021., kao voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Splita i viša savjetnica za graditeljstvo, s arhitektom Emilom Šverkom, glavnim projektantom hotela Amphora na Žnjanu, arhitektom Nenom Kezićem, glavnim projektantom stambene zgrade na Žnjanu, prema unaprijed stvorenom dogovoru, sukladno traženju Zvonka Kotarca, vlasnika hotela i zgrade te, kako navodi USKOK, dugogodišnjeg prijatelja Pocrnić Mladinić i njegovog brata, voditelja izgradnje hotela i stambene zgrade, poduzeli radnje kojima su im protivno lokacijskim uvjetima omogućili spajanje u jednu funkcionalnu građevnu i turističku cjelinu, kao i izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža i smještajnih jedinica stambene zgrade i povećanje smještajnih kapaciteta hotela, čime su Kotarcu pribavili znatnu nepripadnu materijalnu korist. 

Sumnja se da su Pocrnić Mladinić i Poletti Kopešić od listopada 2016. do listopada 2019., zajedno s Borisom Mareljom, savjetnikom za graditeljstvo u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita i arhitektom Kezićem, sukladno prethodnom dogovoru, na traženje Kotarca, protivno lokacijskim uvjetima, omogućili ishođenje građevinskih dozvola za izgradnju stambenih zgrada s više stambenih jedinica od dopuštenih i u podzemnim etažama, odnosno, da su poduzeli radnje s ciljem da investitoru protivno propisima omoguće izgradnju takvih građevina. 

Tako je, navodi USKOK, Kezić u projektima stambenih zgrada ucrtao veći broj stambenih jedinica od dopuštenih te je jedinice ucrtao i u podzemnim etažama, iako u tim etažama nije dozvoljen smještaj stambenog prostora i označio ih kao poslovne prostore turističke namjene, a potom izdao izjave kojima je potvrdio da su projekti usklađeni s odredbama DPU-a i GUP-a te drugim propisima. 

Na temelju takve dokumentacije su Pocrnić Mladinić i Poletti Kopešić u interesu investitora izdale građevinske dozvole kojima su omogućile izgradnju 675 kvadrata stambenog prostora više od dopuštenog, kao i prodaju i stjecanje materijalne koristi od najmanje 2.027.970 eura, izračunali su u USKOK-u. 

Sumnja se da su Poletti Kopešić i arhitekt Neven Mladinić od travnja 2014. do prosinca 2018. postupali sukladno traženju investitora Marija Jukića da mu se omogući izgradnja stambene zgrade na Mejama veće površine i katnosti od one dozvoljene GUP-om. 

Mladinića terete da je protivno uvjetima GUP-a izradio projekt stambene zgrade više tri metra od dopuštene visine, a potom izdao izjavu o usklađenju tog projekta s GUP-om i prostornim planom. Poletti Kopešić je na njegovo traženje, znajući da projekt nije izrađen u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom i da je izjava arhitekta protivna zakonu, izdala građevinsku dozvolu kojom je dopustila da Jukić izgradi zgradu s bruto površinom većom za 422 kvadratna metra od dopuštene. Potom je izvršila tehnički pregled i na traženje Mladinića i Jukića izdala uporabnu dozvolu. Tako je Jukiću pribavila korist od najmanje 1.226.000 eura za što joj je Mladinić obećao, a Jukić dao poklon, parfem vrijedan najmanje 700 kuna, navodi USKOK. 

Sumnja se i da su od siječnja do veljače 2019. Poletti i Mladinić, kao projektant i nadzor prilagođavanja dijela funkcionalnih jedinica trgovačkog centra Joker, Željko Smajić, inspektor zaštite od požara PU splitsko-dalmatinske te nadzorni inženjer električnih instalacija, sukladno traženju Danijele Špalj, predstavnice trgovačkog centra Joker, postupali u cilju da se za poslovni prostor izda uporabna dozvola iako su znali da nije provedeno obavezno ispitivanje funkcionalnosti sustava dojavu požara, 

USKOK navodi kako je nadzorni inženjer električnih instalacija na traženje Mladinića, bez provođenja ispitivanja sustava, protivno pravilniku, izradio završno izvješće kao da su provedeni svi radovi ugradnje vatrodojavnog sustava. Na temelju toga je Mladinić sastavio završni izvještaj glavnog nadzornog inženjera u kojem je naveo da su svi radovi izvedeni u skladu s glavnim projektom. 

Zatim je Poletti Kopešić, na traženje Mladinića i Špalj, znajući da nije provedeno ispitivanje funkcionalnosti sustava zaštite od požara, zakazala tehnički pregled poslovnog prostora tijekom kojeg je Smajić, premda je znao da od studenog 2012. u Jokeru nisu provedeni pregledi sustava za dojavu od požara, kao ni ispitivanje vatrodojave za rekonstruirani poslovni prostor, protivno Zakonu o zaštiti od požara, sukladno dogovoru i traženju Špalj, sastavio zapisnik u kojem je naveo kako je objekt izveden u skladu s glavnim projektom te da sustav vatrodojave prilikom preuređenja poslovnog prostora nije mijenjan. 

Na temelju takvih neistinitih podataka, Poletti Kopešić izdala je uporabnu dozvolu za preuređeni poslovni prostor, čime su, bez obzira na opasnost za život i zdravlje ljudi zbog nastanka požara, omogućili rad poslovnog prostora, zaključuje USKOK.

Vaša reakcija na temu