Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Usmrtio 82-godišnjakinju na pješačkom prijelazu, dobio uvjetnu kaznu

Usmrtio 82-godišnjakinju na pješačkom prijelazu, dobio uvjetnu kaznu

Tužilaštvo je teretilo optuženog za neizravnu namjeru, sud ga je osudio za nehaj

Na uvjetnu kaznu osuđen je nepravomoćno 25-godišnji A. M. za izazivanje prometne nesreće u kojoj je stradala 82-godišnja pješakinja. Oborio ju je na pješačkom prijelazu u Ulici Matice Hrvatske u Splitu 26. svibnja 2015. u popodnevnim satima, a žena je preminula od posljedica zadobivenih ozljeda nakon 15 dana. 

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu teretilo je A. M. da je djelo počinio s neizravnom namjerom, no sudsko vijeće zaključilo je da se radi o nehaju pa se na koncu umjesto za bezuvjetnu zatvorsku kaznu odlučilo za uvjetnu kaznu od godine dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine.

U presudi se navodi da optuženi nije obratio dužnu pažnju na pješakinju, niti je upravljao s osobitim oprezom i vozio takvom brzinom da može pravodobno zaustaviti vozilo ispred pješačkog prijelaza. Padala je kiša, a on nije brzinu prilagodio osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti i atmosferskim prilikama. Kretao se unutarnjom, lijevom prometnom trakom, a u desnoj, vanjskoj vozilo se zaustavilo kako bi propustilo pješakinju. Optuženi je kočio i pokušao se zaustaviti, ali je pješakinju udario brzinom od 23 kilometra na sat i oborio je na tlo. 

'Trebali ste biti pažljiviji i predvidjeti mogućnost da se pješakinja kreće', kazala je sutkinja u obrazloženju presude. 

Vaša reakcija na temu