Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Utvrda Travnik iznad Potravlja: Od prapovijesti je na tom mjestu gradina
Tvrđave Splitsko-dalmatinske županije Piše: Ivan Alduk

Utvrda Travnik iznad Potravlja: Od prapovijesti je na tom mjestu gradina

Dalmatinski portal u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i konzervatorom Ivanom Aldukom donosi serijal o drevnim utvrdama

Na istočnim obroncima Svilaje, na jednom od brežuljaka iznad Potravlja kod Sinja nalazi se srednjovjekovna utvrda Travnik (Gradina, Vindušića gradina, Kotromanića kula, Bićin-grad). Sam brežuljak na kojemu je nastala srednjovjekovna tvrđava lako je branjiv položaj zaštićen dubokim i strmim vododerinama koje se spuštaju sa Svilaje. S obzirom na njegov strateški smještaj, još tijekom prapovijesti tu nastaje gradina čiji se tragovi - ostaci suhozidnog bedema odnosno nasipa uočavaju na istočnoj padini brijega. 


Naselje je u podnožju tvrđave postojalo i u vrijeme rane antike (2.-3. stoljeće), o čemu svjedoče nalazi rimskih grobova, fibula te stela (rimskih nadgrobnih spomenika) obitelji Naevius. Na samom brijegu na kojemu je srednjovjekovna utvrda pronađeni su i tragovi kasnoantičkog utvrđenja i naselja s velikom crkvom i grobljem u podnožju na lokalitetu Grudine. Srednjovjekovna tvrđava se prvi puta spominje 1372. godine u sklopu posjeda velikaške obitelji Nelipić. Vrlo često je nalazimo i u izvorima tijekom prvih desetljeća 15. stoljeća, također u posjedu iste obitelji. Godine 1505. tvrđavom upravljaju kaštelani Stjepan Martinošević i vojvoda Kožul. Turci će je vjerojatno osvojiti oko 1520. godine. Prema predaji, topovima su je gađali s obližnje uzvisine Gradić. U kasnijim izvorima se ne spominje pa je  vjerojatno bila napuštena.


Tvrđava je trokutastog tlocrta s vrlo dobro sačuvanim bedemima i istaknutom polukružnom kulom na jugoistočnom uglu koja je jednim dijelom temeljena na bedemima i kuli ranijeg utvrđenja. S južne strane postojao je i ulaz sa stubama. Nekoliko slabo sačuvanih zidova svjedoči o postojanju objekata unutar tvrđave. S tvrđave potječe 30-ak željeznih vršaka strelica za samostrijel i luk s kraja 14. i početka 15. stoljeća, jedna trojagodna naušnica te ugarski novac i novac Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Strelice se dovode u vezu s brojnim isporukama oružja, vojne opreme i ratnika koje primorski gradovi tijekom 14. i početkom 15. stoljeća šalju kneževima iz kuće Nelipić. Srednjovjekovno naselje nalazilo se u podnožju Travnika. 

(Do tvrđave se najlakše dolazi od groblja kod potravske župne crkve sv. Filipa i Jakova preko zaseoka Primorci. Od zadnjih kuća u zaseoku do tvrđave se penje oko 15-20 minuta. Obilazak tvrđave je na vlastitu odgovornost.)

Vaša reakcija na temu