Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UTVRĐEN IDENTITET Samo disciplinski postupak protiv interventnog policajca za premlaćivanje u Svačićevoj

UTVRĐEN IDENTITET Samo disciplinski postupak protiv interventnog policajca za premlaćivanje u Svačićevoj

Za sada nema ni kaznene prijave, ni optužnog prijedloga za prekršaj

Načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić izvijestio je o novostima vezano za snimku policijske brutalnosti u Svačićevoj ulici. 

'Nakon nemilog događaja poslije utakmice Hajduka i Dinama i snimke na kojoj se vidi privođenje koje je sadržavalo elemente koji su značajno uznemirili javnost, utvrdili smo identitet policijskog službenika na snimci, tijekom dana će biti udaljen s dužnosti i onda kreće disciplinski postupak', kazao je Marendić. 

Nema kaznene prijave ili optužnog prijedloga za prekršaj? 

'U prvoj fazi utvrđujemo identitet, krenuli smo u disciplinski postupak koji je žuran. Službenik je udaljen i ne može više počiniti takvu grešku jer nije u redovima policije dok postupak traje. Sve ostalo ćemo utvrditi, postoje li elementi kaznenog djela. Surađujemo s Državnim odvjetništvom', kaže Marendić. 

Kakve bi sankcije mogle biti?

'Ne bih kalkulirao o sankcijama. To je osmišljeni model koji se primjenjuje kada je potrebno poslati poruku javnosti i utjecati na policijske službenike da posao prihvate profesionalno i ozbiljno i svako odskakanje u službi nama je nedopustivo i nećemo ga tolerirati. Sve ostalo je predmet daljnjeg kriminalističkog istraživanja.

Kao što smo istraživali napad na policijske službenike, tako smo istraživali i ovu situaciju s policijskim službenikom. Ovamo smo prijavili pet osoba, ovdje smo prijavili jednog policijskog službenika. Kriminalističko istraživanje se nastavlja', kazao je šef PU splitsko-dalmatinske. 

Što s momkom za kojeg se ustanovilo da nije sudjelovao u napadu na policiju?

'Ispričavam se gospodinu kojem se dogodila ova nemila situacija. Mi smo izvijestili u subotu da se radi o osobi koja je privedena s mjesta događaje, indicije su ukazivale da je sudionik tog napada, međutim, upravo zahvaljujući predanosti i radu policijskih službenika utvrđen je alibi. Čovjek je evidentno greškom doveden, ispričavam se zbog neugodnosti. Osobe koje su privedene, privedene su uz upotrebu sredstava prisile, nažalost, dogodila se i pogreška u postupanju, a gospodinu se mogu ispričati u svoje i ime svih djelatnika.

Je li on bio na podu? 

'Radi se o kriminalističkom istraživanju. To nije dio onoga o čemu danas mogu razgovarati s vama. Imamo situaciju kakvu imamo i nastojimo je najbolje i najtransparentnije raščistiti. Jedan od važnih razloga je i pozornost koju je ovaj događaj izazvao u javnosti. Želimo uputiti poruku da Policijska uprava i djelatnici rade svoj ozbiljan i težak posao profesionalno i na najbolji mogući način i da ćemo svako ovakvo iskakanje, kakva se događaju i u drugim profesijama, ispravljati i tražiti bolji put. 

Loše bi bilo postavljati se na jednu ili drugu stranu. Ovdje nema druge strane. Ovdje imate policijske službenike koji rade svoj posao odgovorno, kvalitetno i profesionalno. Status sigurne turističke destinacije dobili smo zahvaljujući i policijskim službenicima. Imamo način sankcionirati iskakanje i nadam se i da na ovakav način šaljemo poruku javnosti da policija unutar svojih redova može ispravljati određene pogreške', zaključio je Marendić.


Vaša reakcija na temu