Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Uvodi se samotestiranje za učenike, ali oni koji odbiju i dalje će moći dolaziti u školu

Uvodi se samotestiranje za učenike, ali oni koji odbiju i dalje će moći dolaziti u školu

Ide se na povjerenje s roditeljima

Još se ne zna kada će početi projekt samotestiranja učenika, čija će provedba stajati oko 70 milijuna kuna. Dodatan je to posao za ravnatelje, ali i nastavnike. Već se javljaju roditelji koji odbijaju testirati svoju djecu. Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, rekla je da je to dobrovoljno i toj djeci neće biti zabranjen ulazak u školu, javlja HRT.

- Svi oni koji će odbiti testiranje i dalje će nastaviti dolaziti u školu, no u trenutku kada budu bliski kontakti pozitivne osobe, ići će u samoizolaciju. Oni koji će se testirati svaki ponedjeljak to neće trebati - dodala je.

Razni su razlozi zašto roditelji ne žele testirati djecu. Hitrec je rekla da će roditeljima dati sve informacije i upute koje dobiju. Za one koji odbijaju testiranje, smatra, neće biti načina da ih se razuvjeri.

- Imat će opciju izabrati žele li da njihova djeca češće dolaze u školu ili da više budu kod kuće, odnosno, svaki puta da moraju u samoizolaciju - rekla je.

Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, rekla je da cijelo vrijeme surađuju s roditeljima, idu na povjerenje i vjeruje da je cilj ovoga da učenici budu u školskim klupama i u školama. To je u interesu cijelom obrazovnom sustavu, dodala je, a i roditeljima.

- Nećemo moći kontrolirati samotestiranja i idemo na povjerenje naših roditelja - dodala je.

Na pitanje hoće li ovo dovesti do podjele djece u školama na testirane i netestirane, Mirosavljević kaže da učitelji i razrednici su pokazali da su medijatori među učenicima. Slična situacija je bila, objasnila je, na početku epidemije ili nedavno oko uvođenja COVID potvrda, ali i ravnatelji su medijatori i svi zajedno ulažu mnogo da učenici to ne osjete da su ugroženi ili obilježeni.

Hitrec je objasnila kako će sve funkcionirati, rekla je da roditelji moraju javili je li dijete pozitivno, imaju u njih povjerenja. Nakon brzog antigenskog testa ili PCR-a, kontakti idu u obradu.

Još se ne zna kada će projekt krenuti, čeka se distribucija 3 mil. testova po školama, Mirosavljević je objasnila da će kroz mjesec dana dobiti po 4 testa za svakog učenika. Testove za učenike razredne nastave će, dodala je, dati roditeljima. Vjeruje da će ići obuke, videolekcije ili barem letci na koje će upućivati roditelje kako da samotestiraju djecu.

- Kada sve bude spremno, onda ćemo vidjeti na koji način ćemo to dorađivati. Mi ovo podržavamo jer želimo biti u školskim klupama, imamo jako puno škola koje rade po C modelu, imamo problema sa zamjenama učitelja, ugroženo je i mentalno zdravlje naših učenika jer su ovoliko dugo u samoizolaciji - rekla je.

Hitrec se na kraju gostovanja osvrnula na trenutnu situaciju u njezinoj školi. Trenutno je, rekla je, od 500 učenika pozitivno njih 23, a 93 ih je u samoizolaciji. Zarađena su i 2 nastavnika od njih 50. Još je nekako podnošljivo, rekla je dodajući da se nastava održava u školi. Za neke predmete je teže naći zamjenu, no snalaze se da koriste resurse koje imaju u školi. 

Vaša reakcija na temu