Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović UZBUĐENJE NA VRHUNCU: U splitske osnovne škole sjurilo se oko 12.500 učenika. Među njima je 1440 prvašića

UZBUĐENJE NA VRHUNCU: U splitske osnovne škole sjurilo se oko 12.500 učenika. Među njima je 1440 prvašića

Gradonačelnik Ivica Puljak poželio im je ugodan početak nastavne godine

Zazvonilo je prvo školsko zvono, uzbuđenje je na vrhuncu. Počela je škola. U splitske osnovne škole sjurilo se oko 12.500 učenika, a među njima oko 1440 prvašića. Desetak ih je manje u odnosu na prošlu godinu.

Svi su učenici odmorni, preplanuli, barem koji centimetar duži, zreliji, odjeveni u najljepšu odjeću i nove tenisice. Danima će imati o čemu pričati prijateljima iz razreda... Njihovo uzbuđenje moglo se mjeriti u decibelima, a svoje ushićenje nisu mogli prikriti roditelji i učitelji.

- Sve je spremno za ovu školsku godinu, ali mi nismo spremni, jer je uzbuđenje na vrhuncu - priznao je Željko Jurin, ravnatelj OŠ Žnjan-Pazdigrad koju je upisalo ukupno 667 učenika, u 31 razrednom odjelu. Baš u tu školu ove godine je ušetalo ukupno 87 prvašića koji su se smjestili u četiri razredna odjela, od kojih su dva odjela produženog boravka.

- Velik problem imamo oko toga, jer susjedne škole koje nas okružuju nemaju produženi boravak, tako da je priljev djece jako velik. Nažalost, nemamo mjesta upisati djecu izvan našeg upisnog područja - rekao je ravnatelj.

Prvog dana početka nove nastavne godine, gradonačelnik Ivica Puljak sa suradnicima posjetio je Osnovnu školu Žnjan-Pazdigrad kako bi od tamo prvenstveno svim prvašićima u gradu poželio ugodan i sretan početak školske godine, da im bude lijepo, da uče, rade, druže se i uživaju u školi.

- Grad Split ulaže financijska sredstva i puno napora za obnovu nekoliko škola, napravili smo plan proširenja praktički svih škola u Splitu tijekom idućih nekoliko godina, kako bi sva nastava prešla u jednu smjenu i kako bismo tako svoj djeci osigurali najbolje uvjete za obrazovanje - kazao je Ivica Puljak.

Premda je prvi dan škole uvijek u pozitivnom ozračju, dotaknuli smo se i zabrana. Na pitanje novinara, gradonačelnik Ivica Puljak je upozorio da je u splitskim osnovnim školama zabranjeno korištenje mobitela za vrijeme nastave, ali je istaknuo da se djecu mora učiti o najboljem suživotu s modernom tehnologijom, što je, uostalom, dio samog nastavnog procesa. 

Što se tiče ovih dana aktualne teme intoniranja himne prije početka školske godine, gradonačelnik Puljak je najavio da će se i ovoga puta, kao i prošlih godina, sa zvučnika pustiti 'Lijepa naša domovino'.

- Mislim da je to primjereno i smatram da djecu treba učiti domoljublju. Treba ih učiti da je domoljublje pošten, predan rad, dobar odnos prema roditeljima, nastavnicima, svojim kolegama i da je to ono što očekujemo od svih učenika - zaključio je Puljak.

Vaša reakcija na temu