Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UŽIVO: RAVNATELJ KBC-a SPLIT 'U postojećim mogućnostima bolnica funkcionira odlično!'

UŽIVO: RAVNATELJ KBC-a SPLIT 'U postojećim mogućnostima bolnica funkcionira odlično!'

Župan Boban uručio dva uređaja za terapiju kisikom vrijedna 93 tisuće kuna

'KBC Split u postojećim mogućnostima funkcionira odlično', poručio je ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović prilikom preuzimanja dva uređaja za terapiju visokog protoka kisika koje je svečano uručio župan Blaženko Boban. Vrijedni su 93 tisuće kuna. Do Nove godine županija će nabaviti još dva uređaja, obećao je župan.

U splitskoj bolnici je trenutačno 150 bolesnika u ovom trenutku, 14 na respiratoru. Ovi uređaji namijenjeni su onim bolesnicima kojima je potreban dodatni kisik, ali još uvijek ne i respirator, pojasnio je šef Klinike za infektologiju, Ivo Ivić.

'Desetak ovakvih urađaja bi bilo dobro. Trenutačno raspolažemo sa sedam. Kako se povećava broj bolesnika, trebat će nam i više od toga. Imamo i neke respiratore koji mogu raditi ovaj način ventilacije.

Mi imamo dovoljno mjesta. Opskrbit ćemo sve bolesnike s covidom i bez njega. Problem je osoblja. Zbog toga se moramo pridržavati mjera jer na taj način štitimo sebe i bolnički sustav', rekao je ravnatelj Meštrović. 

'U ovim okolnostima preraspodjeljujemo osoblje i zadovoljavamo sve potrebe. U ovom trenutku nisu zauzeti svi kapaciteti bolnice, imamo popunjeno 70 posto', kazao je Meštrović. 

Par riječi rekao je i župan Blaženko Boban. 

'Uređaji su brana da pacijent ne dođe na respirator. Dobili smo zamolbu KBC-a prije 15 dana, već smo to realizirali, vrijednost uređaja je 95 tisuća kuna. Do Nove godine, možda i ranije, realizirat ćemo još dva uređaja i prebaciti brojku od deset koja je njima trenutno potrebna. Želim naglasiti, čuvajmo zdravstveni sustav, profesore, liječnike i sestre. Vjerojatno je puno slučaja zbog naše nepažnje i neshvaćanja pandemije i bolesti koja je zahvatila cijeli svijet. Ako zdravstveni sustav legne, neće nas imati tko liječiti. Neće kleknuti zbog tehnike, tu smo mi i ostale lokalne zajednice', kazao je Boban. 

Danas je sudjelovao u video konferenciji s premijerom, ministrima i kolegama županima. 

'Zaključeno je da su mjere dostatne, ali da treba povećati nadzor i uključiti širu zajednicu, policiju, civilnu zaštitu, inspekciju, sve one koji mogu doprinijeti da se restriktivnije provodi nadzor. Svi su zadovoljni s mjerama Nacionalnog stožera. Imali smo priliku vidjeti situaciju po raznim kriterijima, naša županija je trenutno po sredini, nemojte da vas zavaravaju brojke. Trenutno je situacija najlošija u sjevernim dijelovima Hrvatske. Odluka o 'on-line' nastavi prepuštena je županijskim stožerima. Trenutno imamo pozitivnih 20 učenika osnovnih i 22 učenika srednjih škola. Jedna od tema je bila i stanje u domovima za starije i nemoćne. Za sada je kod nas stvar zasad dosta mirna. Nema nikakvih problema. Držimo se OK. Ministar je najavio mogućnost nalaženja izdvojenih prostora upravo za korisnike koji su pozitivni, ali nemaju jake simptome', kazao je Boban. 

Novinari su ga pitali pribojava li se rezultata istrage DORH-a o zbivanjima u Domu u Vukovarskoj u Splitu i smrti većeg broja korisnika zbog proboja korone u tu ustanovu u županijskom vlasništvu. 

'Ne bojim se rezultata istrage, biti će onakvi kakvi budu, ne možemo ulaziti u njihova istraživanja. Čut ćemo se kada istraga završi', rekao je Boban. 

Šef splitske infektologije dr. Ivo Ivić pojasnio je čemu služe nabavljeni uređaji. Još je jednom apelirao na građane da se pridržavaju mjera. 

'To je uređaj koji bolesnicima omogućava dovoljnu opskrbu kisikom da ne idu na respirator. Vrijednost je deseterostruko veća od same cijene uređaja. Trend priliva je i dalje veći nego otpuštanja, ali ritam je ipak nešto slabiji. Priliv u bolnicu je jedan od najboljih indikatora što se događa na terenu. Dojam je da epidemija jenjava, što ne znači da je prestala. Da bi se to riješilo, moralna je obaveza svih građana ove zemlje da se strogo pridržavaju mjera. Nadam se da će se provođenje mjera početi strogo kontrolirati. Bez toga, nijedan zdravstveni sustav, pa ni onaj najbogatijih zemalja, ne može ovakav tip epidemije bolnički zadovoljiti. Funkcioniranje bolničkog sustava ovisi o građanima i njihovom ponašanju u daleko većoj mjeri nego o onome što u bolnici imamo', kazao je Ivić.



Vaša reakcija na temu