Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Maratonska sjednica bez iznenađenja, 'letjele' teške riječi, vladajućima i dalje sve prolazi
GRADSKO VIJEĆE Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

Maratonska sjednica bez iznenađenja, 'letjele' teške riječi, vladajućima i dalje sve prolazi

Raspravit će se o još 30-ak točaka



23.55 - Par minuta prije ponoć odlučeno je da će prekinuti sjednica nakon još nekoliko točaka, te će se nastaviti 10. lipnja u 13 sati. Bio je to prijedlog vijećnika Petra Ugarkovića, koji je prihvaćen većinom glasova.

23.25 - Iako je postignut dogovor da se sjednica prekine i odredi nastavak, Domazet se i ispričao ravnateljicama ustanova, vladajući su se predomislili. Održat će se do kraja, raspravit će se o još 30-ak točaka.

23.15 - Trosatna rasprava se povela o izvješću o radu intendanta HNK Split, Vicka Bilandžića za prošlu godinu, koji je na kraju usvojen.  S obzirom na stanje u teatru i ostavku Kazališnog vijeća koje je podnijelo ostavku, očekivala se burna rasprava. Detalje donosimo na poveznici.

20.30 - Sjednica je nastavila s izvješćem o programima nekoliko resora, gradnje, komunalnog održavanja, obrazovanja i predškolstva. 

Nakon rasprave u kojoj je oporba prozivala vladajuće za neučinkovitost svi su programi prošli glatko. Raspravlja se o izvršenju proračuna za prošlu godinu, što je također brzo usvojeno, nakon kratkih prepucavanja.

Pred vijećnicima je intendant HNK Split, Vicko Bilandžić koji podnosi izvješće o radu za prošlu godinu. S obzirom na stanje u teatru i ostavku Kazališnog vijeća koje je podnijelo ostavku, očekuje se burna rasprava.

Počelo je odmah kad se Ivošević ubacio pojasniti još Bilandžićev izvještaj. 

Zamjenik Ivošević ne bi trebao sudjelovati u raspravi. Jer Ivošević ne pokriva kulturu, a drugi razlog je iz pristojnosti i radi potencijalnog sukoba interesa, privatnog, nije u redu da budete izvjestitelj. Ako se odbije, inzistirat ću da ide na glasanje - prvi se javio za riječ Mostov Josip Markotić tražeći povredu Poslovnika.

Šuta je potom još reagirao da se krši Poslovnik, prekinuo ga je Domazet da ne izlaže, nego konkretno da se izjasni o povredi Poslovnika.

19.45 - Sjednica je nastavila s izvješćem o programima nekoliko resora, gradnje, komunalnog održavanja, obrazovanja i predškolstva. 

Nakon rasprave u kojoj je oporba prozivala vladajuće za neučinkovitost svi su programi prošli glatko. Raspravlja se o izvršenju proračuna za prošlu godinu.

18.25 - Jedini ima ovu zbirku. Jedva smo ga nagovorili. Ili ćemo prihvatiti ili on može dignuti nos i reć 'duplo' - obrazlagao je Ivošević.

Nastavila se rasprava, da bi na kraju vijećnici odlučili otkupiti zbirku po predloženim uvjetima. Prethodno se glasalo da se doradi i ide na 'drugo čitanje', dodatno da se vještači i da još se netko iz struke očituje. Ivošević se protivio, ali se glasalo. Nije prošao.

Otkup su podržali vijećnici Centra i HGS-ov Igor Stanišić te nezavisni na listi HDZ-a Zoran Đogaš, a suzdržani ostali.

- Prošlo je zahvaljujući emociji prema Karlu, ali moralo se bolje pripremiti - zaključio je Domazet koji je također ostao suzdržan.

17.45 - Matijević je predložio, uvažavajući Grenca, da se napravi bolji elaborat pa da se prijedlog vrati na drugo čitanje.

Ivošević je odgovorio da su dugo nagovarali Karla Grenca na otkup i da se boji da ne reagiraju li danas, kako drugog čitanja neće biti.

Domazet je rekao da bi volio čuti još jedno mišljenje, zanimaju ga brojke koje je iznijela  Bekavac, kao i zašto se potpisuje i sa Zakladom i s Grencom.

- Bitna je suština, besprijekorno jasno što se kupuje i koliko vrijedi. Imamo jednu procjenu. Da ja osobno kupujem, volio bih znati više detalja. Nemojte nas krivo shvatiti, nitko nije protiv, znamo svi Karla, ikona je. Ne možemo plaćati emocije - iznio je mišljenje predsjednik Gradskog vijeća.

17.15 - Rasprava se povela na otkupu zbirke Karla Grenca

Muzej grada Splita bi, ukratko, u roku od 30 dana od otvaranja tzv. Dioklecijanovog muzejića isplatio 70.000 eura na račun Karla Grenca, a 30.000 eura na račun Zaklade jao jednokratna naknada.

Uz to, u periodu od deset godina plaćat će fiksni mjesečni iznos Karlu Grencu i Zakladi od 4461,46 eura za korištenje njihove imovine.

Muzej će Zakladi i Grencu proslijediti i 20 posto iznosa  sredstava od prodanih ulaznica u 'muzejić'.

Nakon deset godina, postaje gradsko vlasništvo.

16.25 - Odobreni su radovi tijekom sezone svim investitorima koji su podnijeli zahtjev za gradnjom. Tri od javnog interesa, dva koja će raditi Muzej grada Splita te energetska obnova crkve Gospe od zdravlja su prošli jednoglasno. Dogovor u pauzi je urodio plodom.

15.55 HDZ-ov Ivica Budimir je obrazložio zašto neće podržati radove za Small Mall.

Naveo je tako da nisu gotovi zemljani radovi ni zaštita pokosa, zbog čega je i bio zatvoren dio Vukovarske ulice. 

Strah me ići desnom stranom kad skrećem u Vukovarsku ulicu, moram livo. A navika san desno - nasmijao je HDZ-ovac prije nego je nabrojio zašto je protiv dozvole radova ljeti Small Mallu.

Rekli su do sada i biti gotovi s ovim dijelom, a nisu. Moguće da im paše da koče dok ne dobiju dozvolu. Oni navode da će biti hotel i za to traže dozvolu. Pogledajte malo što piše za što traže dozvole.  Prejudiciraju odluku? - iznio je Budimir.

Stranački kolega mu, Jakša Balov, smatra da se selektivno pristupa projektima za odobriti radove.

- U ovom trenutku bilo bi najpoštenije svima dopustiti ili nikome - podvukao je Balov.

Centrov Marko Matijević je poručio da će za sve dignuti ruke, jer je upitno i što je javni interes, pojam kojim se tako 'razbacuju'.

HSP-ov Ante Grubišić je predložio da se prije glasanja pita za mišljenje kotareve i turističku zajednicu.

- Morat ćemo donijeti primjereniju odluku, u skladu sa zakonom naravno, pa ćete nam pomoći, ako pomoći ima. Bilo bi dobro da se usuglasimo, volio bih da se slažemo u velikoj mjeri oko ovakvih stvari. Ajmo se predstavnici svih stranaka naći i dogovoriti - rekao je Domazet.

Pojasnila je pročelnica Leona Grgić zašto se ovako odlučuje i na temelju kojeg zakona.

- Ostaje nam onda mala mogućnost da ne možemo mijenjati ništa - nasmijao je Domazet.

Vijećnici su na pauzi za dogovor.

15.19 - Sjednica je nastavljena raspravom o dozvoli radova tijekom sezone.

- Ako svaka točka ima obrazloženje, možete napisati, ali ne vidi se što planirate. Treba biti jasna poruka, da ne ispadne da se koče investicije, da se kriteriji utvrde - kazao je Šuta.

HGS-ova Lidija Bekavac navodi kako nisu svi ni tražili za isti period. Osvrnula se posebno na Small Mall. Upozorava da bi Grad platio u slučaju da vlasnici ne odluče prodati investitoru po okončanju procesa.

- Puno je nelogičnosti, a moram skrenuti pozornost da je napisano da se gradska imovina sanira. Priznaju oštećenje Vukovarske ulice, pitam gdje je projekt uređenja i tko će nadzirati? - rekla je Bekavac.

Podsjetila je i da se na sudu vode četiri spora oko povrata imovine. 

- Što se više iskopa, morat će građani Splita više platiti. Mene zanima kad ćemo znati što se odvija na sudu - pitala je.

Ivošević je odgovorio da nema oštećenja trenutačnih i da se radi o pokosu.

- Napravili ste vi kašu, cijela ova strana stola (HDZ, HGS i SDP, op.a). Investitor ima dozvolu izdanu od prethodnih vlasti, a sada su tražili izmjenu glavnog projekta. Mi imamo čistu situaciju, pogotovo ova gradska uprava. Ispričavajte se vi redom za to šta je bilo, ali kakve veze ova gradska uprava ima sa Small Mallom? - kazao je, među ostalim, Ivošević.

- Bojane, nije ovo Gradsko vijeće da se vama sviđa ili ne sviđa. Imaju pravo reći što misle, držeći se reda. Do kad će se trpjeti njegovo vrijeđanje i da je netko donosio odluke. Tko je od ovih vijećnika donosio odluke? Uhvatili ste se te stolice i umislili da ste gradonačelnik. Ne možete etiketirati nikoga, to nije u redu - javio se Šuta.

Domazet je uzvratio Šuti da nije povreda Poslovnika ako mu se ne sviđa Ivoševićeva diskusija.

HDZ-ov Tomislav Prljević se javio za riječ.

- Krenut ću samo navodeći da nitko od ovih vijećnika nije sudjelovao u nekim odlukama što govori zamjenik. To je laž. Kažem jasno da bih zaštitio dignitet Vijeća - rekao je Prljević.

Naglasio je kako ne želi politizirati, samo traži da se donesu jasni kriteriji.

14.04 - Počela je rasprava oko prve od 13 točaka koje se odnose na davanje suglasnosti za izvođenje građevinskih radova u ljetnim mjesecima. 

Bit će sporno kome se mogu odobriti radovi, a kome ne, jer se nisu donijeli kriteriji prema kojima bi se odobrio nastavak radova u jeku turističke sezone. 

Ivošević je uoči sjednice komentirao:

- Imamo par privatnih inicijativa, a imamo i radove od javnog značaja. Ja sam za to da se radovi odobre onima koji su od javnog značaja. Razgovori su da se dogodine zabrane usmjere prema staroj gradskoj jezgri koja ne bi trebala biti nagrđena skelama, jer je riječ o UNESCO-voj baštini i to je razlog zbog čega turisti dolaze u grad. Razgovaramo o zabranama u krugu oko bolnice, a odluku trebamo donijeti do kraja 2024. godine - najavio je dogradonačelnik.

Nije dugo trajala rasprava o izdavanju suglasnosti radova za izvođenje radova na Žnjanu u ljetnim mjesecima. Suglasnost je izglasana s većinom glasova. 

Točke suglasnosti je prekinula točka koja se odnosi na Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan za provedbu javne nabave 'Uređenje parka Zvončac', konkretno šetnice. Plan je da radovi krenu nakon ljeta, a trebali bi završiti do kraja godine. 

Tomislav Šuta je pitao tko provodi javnu nabavu. 

- Javnu nabavu odrađuje vanjski ured Danire Zanki, a zaposlenici Ustanove provode jednostavnu nabavu - odgovorio je ravnatelj Marko Pejnović

- Smatram da takav način poslovanja nije dobar i bespotrebno je angažirati pravne osobe - odgovorio je Šuta. Bez puno rasprave je usvojen prijedlog Javne ustanove. 

Vijećnici su se s većinom glasova usuglasili da će preostale zahtjeve za izvođenjem radova u ljetnim mjesecima ujediniti u jednu točku dnevnog reda. 

Bojan Ivošević je na tu odluku dodao da su među preostalim točkama tri investicije koje su od javnog interesa, a njihov je stav da privatne zahvate ne trebaju odobriti, dok bi podržali sve što ima javni interes. 

Nakon izlaganja svih točaka, uslijedila je pauza za ručak do 14.30 sati. Nakon pauze će se raspravljati na temu odobrenja radova u ljetnim mjesecima.

13.18 - Davor Matijević iz redova SDP-a bio je brz u nabrajanju obećanih projekata te na kraju rad Puljka valorizirao s ocjenom - nedovoljan.

- Prodat ćemo Banovinu i premjestiti gradsku upravu na Trg hrvatske bratske zajednice, obnovit ćemo Poljud, graditi novi stadion, do prosinca 2021. godine će početi gradnja POS-ovih stanova, Split će odvajati 50 posto otpada, zaštiti ćemo Marjan, napravit će se novi GUP, pokrenut realizacija Istočne obale, realizirat ćemo Centar za autizam, imat ćemo dnevne boravke za starije, izgradit ćemo garaže, završit ćemo Vukovarsku, Bračku, Lovrinačku, dijelove cesta Put Mostina i Put Kamena, cestu do rodilišta i Manđerovu, završit ćemo Dom mladih, tvrđavu Gripe, obnovit kino Bačvice, održavat ćemo referendume i tako dalje i tako dalje... U 3 godine mandata nisu riješeni gorući problemi ovog grada i to ne daje razloga ni za zadovoljstvo ni za optimizam.

Svi Puljkovi projekti su Potemkinova sela i jedino što se danas radi su projekti koji su naslijeđeni od Opare. Ja sam mislio da je Opara loš, a onda je došao Puljak kojem je Oparina razina nedosanjani san. Iz navedenih razloga nisam zadovoljan s radom gradonačelnika i, jednako kao što on voli ocjenjivati druge, dodjeljujem mu ocjenu jedan - poručio je Matijević.

- Vaš stav je od početka mandata takav. Niste ušli u mandat da biste se bavili Splitom već da biste gradili poziciju za izbore 2025. Vi niste nikada pokušali sudjelovati u izgradnji ovog grada, u kreiranju politika, projekata, za razliku od vašeg kolege Damira Barbira koji je dao podršku EIB-ovom kreditu koji će uvelike preporoditi Split. To je legitimno, ali mi je žao što ste odmah izabrali destrukciju. Bilo mi je to očekivano od HDZ-a i HGS-a, jer nije prirodno da smo u koaliciji jer se razlikujemo u pristupu politici, ali smo na nacionalnoj razini surađivali sa SDP-om, a vi imate problem jer odbijate surađivati - odgovorio je Ivošević te mu poručio da njega neće niti ocjenjivati, jer se i ocjena nedovoljan treba zadovoljiti.

Matijević mu nije ostao dužan...

- S vama surađuju oni koji vas nisu upoznali, jer se cijeli dalmatinski SDP rukama i nogama borio da ne uđemo u koaliciju s vama. Ali eto, šibicarski modus operandi Ivice Puljka, kao i Peđe Grbina je učinio svoje pa smo ušli u koaliciju. Ali to ne znači da smo mi jednaki, da mislimo isto, različiti smo... Ja bih volio da mogu bit zadovoljan i prvi bi vas pohvalio. Činjenica je da je ovo prepucavanje i da je Split talac loših politika, ne samo ove vlasti. Ne mogu biti zadovoljan što realiziramo samo projekte Andre Krstulovića Opare, isto kao što sam kritizirao Oparu jer sam smatrao da nedovoljno dobro radi. Žao mi je što vam ne mogu dati prolaznu ocjenu, a drago mi je što nisam u vašem društvu, ni u društvu osobe koju hvalite. te što nas ne držite u istom škafu. Hvala - odgovorio je Matijević.

Kad smo kod Damira Barbira, pridružio se sjednici Gradskog vijeća te je zahvaljujući njemu i članovima Centra usvojeno izvješće gradonačelnika.

12.19 - Tomislav Šuta je prigovorio da je ovo izvješće trebao dostaviti početkom godine. 

- Veseli me vidjeti što se realiziraju projekti prošle gradske vlasti koje je ova gradska vlast rušila - konstatirao je Šuta. Komentirao je projekte i probleme poput Centra za autizam te Doma za samce, koji se nisu puno makli s mrtve točke ili se uopće nisu počeli rješavati - rekao je. 

Spominjao je projekte vezane za Promet Split, Žnjan, Škversku ambulantu, Tehnološki park Split, prazne gradske prostore...

- Sve ide jako loše, usporeno... Gotovo ništa nije ispunjeno i vladajući prkose i nemaju sluha ni za koga. Nadalje, poslovni prostori u gradu nisu stavljeni u funkciju, niste uprihodili niti kune i tako ste pokazali nedosljednost. Otpad je na sve strane prisutan, a vaša komunikacija s gradskim kotarevima je loša i vi ih ignorirate. Goruća pitanja za frekventne prometne ulice niste riješili, niti blizu niste došli do rješenja. Istočna obala stoji na istom mjestu, željeznički i autobusni kolodvor, POS-ovi stanovi - ništa nije napravljeno. Vidimo određena obećanja, ali od tih obećanja nema ništa - samo su neki od problema koje je naveo prvi čovjek splitskog HDZ-a.

Igor Skoko iz Centra odgovorio je Tomislavu Šuti.

- Kupus je ostavila vaša vlast. Osobno surađujem s kotarevima, to nije točno. Želimo građanima objasniti i razgovaramo redovito s građanima. No vidim da se vi u sve razumijete. Jedno je jasno, očito želite biti gradonačelnik Splita i samo trebate sada otići u Zagreb po to dopuštenje jer vam isto treba - odgovorio je Skoko, a potom je Šuta njemu uzvratio...

- Zborovi građana u kotarevima vama su samo paravan u izbornoj kampanji da se fotografirate. Komunikacije nema, a vi samo imate fraze koje ponavljate. Red je bitan, ali ja sam protiv popuštanja prema određenima, a takve stvari vi radite - zaključio je Šuta. 

Ivoševićev odgovor na kritike i komentare bio je opsežan. 

- Smiješno je da se samo stari projekti realiziraju. Dosta njih je trebalo poprilično doraditi, a onda su pokrenuti novi projekti. Garaža Sućidar i Ravne njive će krenuti, a vi ste ih držali u ladici. Projekt ITS-a je bio toliko loše spremljen da su nas neki nagovarali da odustanemo. Što se tiče Centra za autizam, puno bi se više napravilo da se država ne ponaša maćehinski jer nam se nije niti odgovorilo na naš prijedlog. Što se tiče Doma za samce, država je taj problem makla od sebe i nama je to prepustila, toliko im je bilo stalo. Dobar dio zaključka u tom smjeru se realizirao. Drago mi je da ste spomenuli kako se vide neki koraci po pitanju Škverske ambulante, a puno se toga napravilo da bi se uopće mogli vidjeti bilo kakvi koraci. Uz to, komentirate kako je bivši prostor HDZ-a još uvijek prazan, a ja sam obišao preko 500 kvadrata gradskih prostora koji su posljednja tri mandata prazni - između ostalog je odgovorio dogradonačelnik.   

- Nadalje, znamo i kotarske kolege iz HDZ-a - neću ih sada imenovati - koji nas hvale i koji kažu da imaju jako dobru suradnju s nama. Često nam kažu: 'Bog ti da zdravlje, nemoj nas nikad hvalit da nam ne zamjere u stranci' - rekao je dogradonačelnik. 

Lidija Bekavac (HGS) je komentirala kako je izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu prošle godine sastavljeno od izvješća svih službi, ali ne i gradonačelnika. Smatra da je ovo izvješće gradske administracije. 

- Kako je istina jednostavna. Nema replike i nema odgovora na moje izlaganje - zadovoljno je zaključila Bekavac. Podržao ju je i stranački kolega Igor Stanišić

Nadalje je komentirao da je taj dio mandata obilježilo to što je Puljak postao Banožić kada je smijenio Maju Đerek, a kasnije se pobrinuo da nema više ni radno mjesto u Banovini. Naglasio je da je to razdoblje popratilo zaduženje grada, te provedba nove Odluke o komunalnom redu za koju smatra da nije urodila plodom i uvela najavljeni red. 

Ivošević mu je odgovorio na temu zaduživanja na primjeru Rive čije je uređenje počelo u mandatu Željka Keruma, a zadnja rata je isplaćena u ovom mandatu.

11.20 - Aris Zlodre (Domovinski pokret) ponovo je pokrenuo pitanje organizacije manifestacija na Sustipanu. Smatra da će svako događanje prijeći zakonsku razinu buke. Tražio je da se ukinu manifestacije na Sustipanu kako se ne bi plesalo 'po kostima' starih Splićana. 

- Da, zakon propisuje ograničenja, ali na temelju odluke koju smo donijeli može se odobriti prekoračenje buke. Mislim da će ih ove godine bit devet manifestacija, a neke od njih osobno ne bi odobrio zbog žanra, ali smo upozorili da način izvedbe mora biti primjereno tom mjestu. Dogodine ćemo biti znatno stroži na temelju ovogodišnjeg iskustva, nakon što vidimo kako je netko to organizirao ove godine - odgovorio je Bojan Ivošević. 

Zaključena su vijećnička pitanja. Slijedi izvještaj gradonačelnika za drugu polovinu 2023. godine, ali ga prezentira Bojan Ivošević jer je Ivica Puljak na kućnoj njezi i nije se uključio video linkom za potrebe ove točke.

10.56 - Ivica Budimir iz HDZ-a je ustanovio kako se u tvrtki Promet gomilaju problemi.

- Upitna je suradnja s ostalim gradovima i općinama, te je kadrovska politika upitna. Javnost muči smanjenje 62 polaska autobusa, navodno zbog nedostatka vozača. A kada se zagrebe malo ispod površine, čini se da postoji određen broj nezadovoljnih vozača koji je na bolovanju zbog malih plaća, rasporeda smjena i linija vožnji. Starost naših gradskih autobusa se popravila, a svejedno su 32 autobusa van stroja. Je li razlog tome loše održavanje i zapošljavanje neiskusnih vozača - između ostalog je pitao Ivica Budimir.

Što se tiče plaća radnika, Ivošević je odgovorio da su toliko povećane da su se okolne općine žalile na puno veća sredstva koja sada moraju izdvajati za Promet.

- S obzirom na to da na tržištu nema vozača koji žele voziti u Prometa, napravljena je alternativna mjera da ne mora imati godinu dana iskustva, jer u suprotnom moramo uvoziti strane radnike, a i to je opcija o kojoj se može razmisliti, ali jasno morate konstatirati želite li strane radnike ili ćemo neke radnike zainteresirane za taj posao prekvalificirati - odgovorio je Ivošević. Što se tiče kvarova, objasnio je da su rokovi za popravak novih vozila puno duži nego što je to bilo sa starijim autobusima. Odgovorio je i na komentar o 62 polaska manje te je objasnio da je riječ o brojci na području županije, a ne grada. Što se tiče bolovanja, naglasio je da je glasnogovornik Prometa demistificirao priču o masovnim bolovanjima, usporedivši tvrtku javnog gradskog prijevoznika s ostalim gradskim firmama.

Tomislav Šuta je ponovio pitanje koje je već iznio na konferenciji za medije uoči početka sjednice.

- Puljak je o bivšem intendantu Srećku Šestanu govorio da se u toj ustanovi provodi političko nasilje. Niz umjetnika i zaposlenika bježi iz kazališta. Brojni su otišli, umjetnici su nezadovoljni i potišteni, a gradonačelnik ništa ne poduzima. Molim vas, neka o ovome ne govori i neka mi ne odgovara na pitanje Bojan Ivošević jer je on u sukobu interesa. Do kada namjeravate ignorirati sve one koje ste izabrali? Do kada? Gradonačelnik radi samo političku trgovinu i želim odgovor pisanim putem - naglasio je Šuta i ponovo spomenuo zahtjev Nikole Ivoševića, oca dogradonačelnika, za imenovanjem prvakom drame.

Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita, ipak je odgovorio na ovo pitanje.

- Problem je kad u Kazališno vijeće morate staviti ljude iz kulture, a da onda nema onih koji znaju pročitati financijsko izvješće. O odlascima iz HNK Split - Čikeš je imao problem korištenja gradskog stana, a ima svoj. To je nedopustivo. Gradonačelnik nije nikoga politički imenovao, niti je stavio ljude na neke pozicije. To se radilo u vašem vremenu - rekao je između ostalog Ivošević te poručio kako je ustvari HDZ taj koji nije u stanju riješiti predmet njegovog oca tri godine, pa makar ga odbili, ali je ponovo istaknuo kako je takav prijedlog došao od bivšeg intendanta Srećka Šestana.

Šuta je rekao da Ivoševićevi navodi nisu istiniti i očekuje da se o svemu oglasi gradonačelnik Puljak.

- Ovo je tipični primjer političke trgovine i on se u ovom slučaju ne drži struke - zaključio je Šuta. 

Na Vijeću se spomenuo i problem rikši, na što je dogradonačelnik rekao kako za takvo nešto uopće ne postoje dozvole koje su izdane. Dakle, rikše koriste javnu površinu bez dozvola.

9.45 - Traju vijećnička pitanja.

9.17 - Nakon izjava uoči sjednice, počelo je zasjedanje lokalnog parlamenta i rasprava o dnevnom redu. 

Tomislav Šuta (HDZ) je tražio da se zbog prigovora kotara Lučac-Manuš uopće ne glasa o izdavanju suglasnosti za ljetne radove na gradilištu Small Mall. 

Davor Matijević (SDP) je tražio da se točka o Izvješću intendanta koji je, kaže, rasturio HNK kao Bugarsku skupštinu. Tražilo se da točka 38. postane točka 25., te je prijedlog usvojen. 

Prljević je rekao predsjedniku Vijeća Željku Domazetu da se tijekom sjednica vraća u prošlost te da predugo traje.

- Mi pokušavamo govoriti o dnevnom redu, a vi ste počeli govoriti o prošlosti. Molim vas kao predsjednika da ovu sjednicu ograničite do nekog sata, a ne da uvijek i iznova o ovome govorimo. Mislim da bi to bilo korektno prema javnosti. Mislim da je korektno da radimo do 8 sati, samo to želim od ovog dnevnog reda - govorio je Prljević.

No, Željko Domazet (Centar), predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita je rekao da su vijećnici već ranije odbili prijedlog ograničavanja trajanja sjednice.

- Prekidamo kada vi to želite. Nema potrebe da sada ujutro kažemo da će sjednica trajati do 8 sati navečer. Ja sam predlagao, vi niste htjeli. Ne znam što sada hoćete od mene, pitam vas? Pojedinačno sam vas često pitao u kasne ure i uvijek sam vam davao izbor, a vi ste i tada govorili da želite nastaviti sjednicu - odgovorio je Domazet.

Ipak, Prljević je nastavio, a Domazet je pokušavao od njega dobiti informaciju o tome što on želi promijeniti na dnevnom redu. Prljević je na kraju predložio da se sjednica održi do 20 sati, ali njegov prijedlog na kraju nije prošao.

Lidija Bekavac (HGS) tijekom rasprave o dnevnom redu na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita predložila je da se točka treća koja je vezana za Izvješće o radu gradonačelnika Grada Splita za razdoblje srpanj-prosinac 2023. godine. Na isto je izlagač trebao biti Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, ali on danas nije prisutan na sjednici, a vijećnicima će se javiti putem video veze.

Osim toga, Tomislav Šuta (HDZ) tražio je da se sa sjednice izuzmu sve točke od 7. do 16. osim točke 12., ali niti prijedlog Lidije Bekavac (HGS), a ni Šutin nije prošao. Podsjetimo, Šuta je tražio da se gotovo u srcu sezone ne raspravlja o radovima osim o onima koji su vezani za projekt obnove Žnjana i Dioklecijanovih podruma.

U svakom slučaju, prijedlog dnevnog reda je prošao, a bitna novost je da se rasprava o Hrvatskom narodnom kazalištu pomaknula i ta točka više nije na 38. Nadodajmo na kraju da je redovito mjesečno izvješće gradonačelnik Grada Splita prezentirao putem video veze.

Vaša reakcija na temu