Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UŽIVO GRADSKO VIJEĆE Srušen je kvorum, sjednica je prekinuta!

UŽIVO GRADSKO VIJEĆE Srušen je kvorum, sjednica je prekinuta!

Dalmatinski portal realizirao je uživo video prijenos



14.17 - Srušen je kvorum, sjednica je prekinuta. Javit će termin nastavka u ponedjeljak.


14.06Oporba će probati srušiti kvorum, opet nema vladajućih vijećnika. U ovom trenutku im nedostaju tri ruke.

Vladajući dozivaju, upravo je ušao Davor Grčić Gaga, ali nedostaju još dvi ruke. Hoće li se Željko Kerum pojaviti kao spas s obzirom na to da je Petar Škorić u Zagrebu.

Revoltirani su izvješćem o Marjanu.

13.25 - Što se tiče iznosa, Brtan objašnjava da se radilo o preraspodjeli novca, na koju gradonačelnik ima pravo.

- Ovo je izravni odgovor na optužbe da ja dijelim novce - ubacio se gradonačelnik.

Kotur traži pauzu u ime Kluba vijećnika, predsjednik Igor Stanišić kaže da ne može u ovom trenutku.

Opet svađa, ovaj put o pravu na pauzu.

Prkić mu kaže da ima pravo po Poslovniku kao predsjednik Kluba vijećnika u bilo koje vrijeme.

- Ne može usred govora - kazao je Stanišić te dao riječ gradonačelniku da nastavi.

Gradonačelnik je bio uzrujan, što se vidjelo iz njegovih riječi.

- Zahvaljujem svima, ne onima koji me optužuju. Iznijeli ste cijeli niz optužbi.

Sa zadovoljstvom sam slušao vijećnicu koja je kazala da će podignuti kaznenu prijavu protiv mene. Odlično. Insinuacije, optužbe, sumnje, izvolite to napisati, a neka se tijela time bavi. Moja je savjest potpuno čista. Svaku optužbu s indignacijom odbacujem. Ali da znate, postoji postupak i za lažno prijavljivanje, nadam se da neću morati pokrenuti taj institut. Moji prethodnici su odlagali 40 godina problem Marjana, kao što se odnosilo prema Karepovcu. Vjerujem da želite pomoći, vaša strast, doduše kanalizirana na drugi način, to ukazuje. Ovaj posao, nimalo lagan, bit će odrađen - iznosio je gradonačelnik.

Kazao je i da se prije manipuliralo brojkama te da je na Marjanu dvostruko više od 60.000 stabala koliko se govorilo. 

- Uklonjeno je 38.000 stabala, a ostalo je tri četvrtine šume!  Vodite računa da optužbe koje ste iznijeli o meni, iznijeli ste ih javno. Napišite ih, ja se ne bojin ničega - govorio je.

- Kad ćete vi nešto napisati? - ubacila se  Marijana Puljak aludirajući da nema nikakvo pisano izvješće.

-  Kaznena prijava će razjasniti pred zakonom uloge kojekakvih ljudi. Pišite - završio je Krstulović Opara.

U pauzi je zaiskrilo među vijećnicima.


13.05 - Prkić je iznio da nemaju pisani trag ni o čemu, a u jednom trenutku je izvadio sprej narančasti kojim se doznačavaju stabla.

- Je li istina da ste viđeni u popodnevnim satima sa sprejem - pitao je, na što je Ružić uzvratio da su to podmetanja.

Nakon što se s njim složio Kotur, Prkić je još jasnije rekao:

- Mi smo šlape, zadnje štrace i škovace - završio je Prkić.

Nakon pauze, gradonačelnik je kazao da će pročelnik pokazati kako su se novci trošili.

12.11 - O radovima na Marjanu je izvijestio koordinator Nenad Ružić.

- Prošlo je određeno vrijeme od zadnjeg izvješća i danas mogu sa zadovoljstvom kazati da su radovi u prvoj fazi gotovi i sve se posjeklo što se imalo posjeći. Sada slijedi monitoring koji moramo kvalitetno uspostaviti, da bi nakon ljeta vidjeli u kakvom je stanju. Tvrtka 'Matima' je uspostavila 90 linija žičare kako bi se došlo do svakog dijela brda, posječeno je 12.790 kubika, odnosno 38.000 zaraženih stabala koji su morali biti uklonjeni! Sudjelovale su i naše gradske tvrtke u tome koje želim ovim putem pohvaliti - iznosio je.

Pročelnik za financije Dragan Brtan je kazao da su dva ugovora, jedan vrijedan oko 2,5 milijuna kuna, drugi 5, s tim da je  2,4 milijuna kuna uprihođeno od prodaje drvne mase.

SDP-ov Goran Kotur je kazao da nije rečeno što je posječeno, a nije se smjelo.

- Svi stručnjaci su se evakuirali iz Povjerenstva, ova metoda je napravila štetu. Od 38.000 posječenih, koliko je doznačenih? Koliko je izdano popratnica? Stablovna metoda je velika štetu napravila, vozio je gradonačelnik u krivom smjeru. Drži nas se u mraku, ignorira se sve što pitamo, a stručnjaci pobjegli glavom bez obzira - kazao je Kotur.

Replicirala mu je HDZ-ova Ljubica Vrdoljak.

- Pravi dokaz kako se Marjan može politizirati i da mi znamo više od stručnjaka. Nećemo tako daleko dogurati. Kako se trebalo raditi? Onako kao vi dok ste bili predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove, ništa - kazala je Vrdoljak.

Uzvratio joj je Kotur da se ne radi o politizaciji, nego o uskrati informacija.

Eksplicitan je bio Ante Čikotić iz Mosta.

- Ima puno novozaraženih stabala, a nisu uklonjeni. Zašto? Problem mi je odnos gradonačelnika prema Gradskom vijeću. Tvrtki Matima je isplaćeno znatno više od 2 milijuna kuna predviđenih, a mi smo platili preko 5 milijuna kuna. Kako, ako gradonačelnik smije donositi odluke do milijun kuna. Odobrenje vam treba dati Gradsko vijeće - oštar je Čikotić.

Otkrio je i da je sudski vještak na Marjanu te traži odgovore na pitanje o zakonitosti radova. Iznio je i izvješće inspekcije Ministarstva poljoprivrede gdje se navodi i 'pustošenje šume'. 

- Ovo zahtijeva odgovornost i ostavke - poručio je Čikotić.

Te završio u istom tonu:

- Gradonačelniče, za vrijeme ovog mandata  je opustošena šuma, sramit će nas se djeca. Nećemo više šutjeti i biti suučesnici!

11.23 - Vladajućima je danas posebno bitna svaka ruka, nema šetnje po hodnicima jer izuzev Keruma nema ni Petra Škorića koji je otišao za Zagreb. I Andreju Plenkoviću su potrebne ruke na glasanju o ministrima u Saboru.

11.21 - Nakon godina čekanja, počinju konkretni pomaci u projektu Tri palme, stambene jedinice za štićenike Maestrala nakon što napuste dom.

Inicijativu su pokrenuli u prošlom mandatu sadašnji savjetnik gradonačelnika Ivica Grubišić Gire, tada vijećnik kao i kolega mu Ante Zoričić, te HČSP-ov Luka Podrug.

Projekt ide na natječaj za otprilike mjesec i pol dana, nedostaju svega dva dokumenta, lako dostupna.

Objašnjavajući postupak kako za Maestral tako za hospicij te za brojne projekte iz domene socijale, te zašto se nešto moglo, a nešto ne i na koji natječaj, dogradonačelnica Jelena Hrgović Tomaš se i slikovito izrazila da je dobila naziv 'dobrog prosca'.

Vijećnici su na pauzi prije točke o stanju na Marjanu, kada će se podnijeti izvješće o učinjenom u borbi protiv potkornjaka.

10.57 - Blamaža izglasavanja skraćenog radnog vremena kioska i štandova umjesto kafića zbog pogrešnog članka ostaje. Podsjetimo, na sjednici prije mjesec dana kafići i ugostiteljski barovi dobili su odlukom gradonačelnika produženo radno vrijeme u srcu sezone, a mostovci su podnijeli amandman da se to promijeni. 

Klubovi su se usuglasili, proteklo je glatko, što je iznenadilo i Antu Čikotića. Međutim, ispostavilo se da je krivi članak u amandmanu, onaj koji se odnosi na kioske. Grešku je uvidio mostovac tek kada je izglasana odluka. Rečeno da će se preslušati stenogram i vidjeti radi li se o tehničkoj grešci ili suštinskoj razlici. Potom će vidjeti što dalje.

Na nastavku sjednice danas je pak rečeno da se ne može promijeniti, prema tumačenju pravne službe, ne bi bila valjana izmjena, nego bi trebala nova odluka.

Ukratko, do usvajanja odluke o komunalnom redu, nema poboljšica.

Ipak, bit će zanimljivo vidjeti koliko će se poštivati odluka o gašenju glazbe u 23.30 na otvorenom...

9.43 Čim je počela sjednica, gotovo je odmah krenula pauza. Zbog amandmana kojega je podnio Most oko ugostiteljske djelatnosti, kada je zabunom izglasano skraćeno vrijeme kioska, a ne ugostiteljskih objekata, zaiskrilo je između Mostovog Ante Čikotića i HDZ-ovog Tomislava Prljevića.

Odbili su ispravak Mosta, da nije bilo tehničke greške, radnim danom bi bilo kraće vrijeme.

- Ispričao sam se, licemjeri ste, priznajete intenciju, a nemate volje promijeniti - kazao je Čikotić.

- Mi nismo sudjelovali u donošenju amandmana, usvojili smo što ste predložili - rekao je Prljević.

Jakov Prkić iz Pametnog je replicirao Prljeviću da su znali o čemu se radi, ali da su se samo smijuljili.

- Nema političke volje da se napravi i borit ćemo se kroz komunalni red. Buka je najveći problem, naš će prijedlog ići da se maknu zvučnici sa štekata. Tako nećemo ovisiti o državnim tijelima, nego će sve biti u našim rukama - poručio je Čikotić nakon pauze.

Što se tiče nacrta Odluke o komunalnom redu, rekao je mostovac i da nije istina ni da se njime uvodi red.

- Takav je da se Riva može slobodno zvati diskoteka! Plod je samovolje jedne osobe, gradonačelnik je iscrtao sudbine ljudi, male je makao, a velikim se nije zamjerao - smatra Čikotić.

Kerum, dodajmo, još nije došao na sjednicu.

8.50 - Nakon mjesec dana od prekinute sjednice, vijećnici se opet sastaju od 9 sati. Na rasporedu je nekoliko točaka dnevnog reda, od kojih će  svakako najburnija biti izvješće gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Vaša reakcija na temu