Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UŽIVO Na Mosoru visoko iznad Korešnice je još uvijek aktivan požar, uz vatrogasce je oko 500 vojnika

UŽIVO Na Mosoru visoko iznad Korešnice je još uvijek aktivan požar, uz vatrogasce je oko 500 vojnika

Pogledajte timelapse početka požara

22.22 - Današnji đir Karepovcem...


22.00 Stanje na područjima zahvaćenim požarom je uredno. Nepredviđena situacija je uvijek moguća, ali nije vjerojatna. Ipak, sve snage su još uvijek na terenu - izvijestio je Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita večeras na sastanku Stožera civilne zaštite grada Splita na kojoj su predstavnici svih žurnih službi izvijestile o stanju na terenu i predstojećim aktivnostima.

HEP je izvijestio da će dio potrošača električne energije u Žrnovnici, Tugarima i Sitnom Donjem još izvjesno vrijeme biti bez struje, ali tijekom noći i sutrašnjeg dana kvarovi će se otkloniti

Uključen je agregat kojim se normalizirala opskrba vodom Žrnovnice, dok je na širem gradskom području vodoopskrba u potpunosti normalizirana.

Trgovačko društvo Vodovod i kanalizacija u dogovoru s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom donijelo je odluku da se potrošačima s opožarenog područja za mjesec srpanj fakturira potrošnja temeljem prosječne potrošnje za ljetni period iz prethodne godine. Tom mjerom se žele ublažiti posljedice požara za potrošače s opožarenog područja.

Kvaliteta zraka oko Karepovca je u granicama normalnih vrijednosti, a tijekom noći i današnjeg dana Karepovac je zatrpan s 1200 metara kubičnih zemlje.

Crveni križ je zatvorio privremeni smještaj u Spaladium Areni te zamolio građane da više ne donose donacije budući da ih je prikupljeno u dovoljnoj količini.

Stožer će i dalje raditi i pratiti razvoj ovog izvanrednog stanja, a ovom prilikom zahvaljuje građanima na suradnji i smirenom pristupu ovoj izvanrednoj situaciji u kojoj se našao Split. Zahvaljuje i javnim medijima na suradnji te pravovremenom i kvalitetnom izvješćivanju građana.

19.55 - Požar je aktivan jedino još na Mosoru visoko iznad Korešnice, ali se to ne gasi jer je na nepristupačnom terenu i ne prijeti kućama. Uz vatrogasce je na terenu oko 500 pripadnika vojske koji su raspoređeni duž cijelog požara.


19.50 - Miro Bulj se druži s brentačom po Mosoru...


19.35 Predsjednica je stigla u prostorije DVD-a Žrnovnica gdje se inače prikupljaju potrepštine za vatrogasce. Čim je izašla iz vozila jedna je mještanka Žrnovnice pitala predjednicu srami li se. 

- Je li Vas sram? - ponavljala je mještanka.

Predsjednica je nakon nekoliko upita odgovorila:

- Čega, gospođo?

 

19.04 - Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da nema razloga da ministar Damir Krstičević podnese ostavku. Očekuje da će svoju ostavku povući. 

17.54 - Dobili smo snimke jučerašnje borbe s vatrom u Žrnovnici (Korešnica).




17.32 - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u prostorije splitskog Centra 112. Članovi kriznog stožera upoznali su je sa stanjem na požarištu. U tijeku je sastanak nakon kojeg će obići požarište u Žrnivnici.


17.26 - Zvonimir Stamenov je objavio timelapse početka požara.


17.20 - Parkovi i nasadi u suradnji sa Županijskim cestama Split i dalje utovaraju i prevoze zemlju na Karepovac kako bi se osiguralo požarište.


16.50 - HGSS-ovci su sinoć obranili Dom na Mosoru. Evo današnje snimke...


16.21 - Gradonačelnik je komentirao i nedostatak hidranata zbog čega su jučer stanovnici Žrnovnice bili vrlo ogorčeni.

- To nije samo požarni problem, već je to i problem vodovoda. Žrnovnica nije vezana s vodovodom Splita, ali to je tema koja se vuče zadnjih 20 godina. Nije problem s hidrantima samo problem Žrnovnice, imamo toga i na drugim mjestima. Nadam se da ćemo iz ovoga izvući pouku. Kao dobar primjer istaknuo bih ljude iz POS-ovih stanova koji su se samoorganizirali i otvorili svoje hidrante i obranili dio prema trafostanici. To je i bio jedan od razloga zašto sam rekao da nismo spremni dočekali ovako strašno veliki požar - rekao je Krstulović Opara.

15.22 - Povodom požara priopćenje smo dobili i od Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Direktor Joško Stella je poručio:

- Zahvaljujući  nadljudskim naporima koje su uložile stotine vatrogasaca, vojske i gasitelja proteklih dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i organiziranosti domaćina, niti jednog trenutka nitko od oko 170 tisuća gostiju koliko ih trenutno boravi ovdje, nisu bili u opasnosti. Stoga naše najveće zahvale idu upravo gasiteljima.

Na području koje je bilo zahvaćeno požarom, trenutno je nešto manje od  40 tisuća gostiju i u turističkim uslugama sve funkcionira bez zastoja. Otkaza rezervacija i dolazaka gostiju nema, ali ima jako puno telefonskih i elektronskih upita o stanju na cestama, opskrbi i požaru koje nam stižu iz cijele Europe od gostiju koji tek trebaju stići. 10-ak vila iz gornje Podstrane sa ukupno stotinjak gostiju evakuirano je na vrijeme te ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi, a sve je to zasluga Turističke zajednice općine Podstrana. Još imamo nekoliko pojedinačnih dojava o prebacivanju gostiju, ali sveukupno govoreći  svi gosti su na sigurnom i nisu ugroženi.

Dakle svi gosti koji su bili u područjima u blizini požara na vrijeme su upozoreni i evakuirani, tako da im ni u jednom trenutku nije prijetila nikakva opasnost.

Još jednom se zahvaljujem u ime cijelog turističkog sektora našim herojima-vatrogascima i svim gasiteljima.

15.00 - Nakon što je obišao požarište premijer se zahvalio svima koji su sudjelovali u gašenju i obrani kuća. Rekao je da je njegovo prvo pitanje ministru unutarnjih poslova bilo koji bi mogli biti uzroci požara.

- Činjenica je da je u relativno kratkom vremenu izbilo čak šest požara. Djelatnici splitske policije rade svoj posao, a ja o tome sada ne želim ništa reći jer ne želim prejudicirati istagu - rekao je Plenković.

Dodao je da je najvažnije da su sve institucije odradile svoj posao znog čega nije izgorio niti jedan strateški objekt.

- Znamo da je ovdje raketna baza, nagorjelo je desetak objekata, većinom nenaseljenih, ali su obranjeni objekti poput škole ili crkve. Osim jedne osobe koja je preminula zbog srčanih problema, nije bilo ljudakih žrtava i s tim možemo biti zadovoljni - zaključio je Plenković.

14.06 - Splitski gradonačelnik je stanje na požaru ocijenio puno boljim nego jučer, ali je dodao i da je za očekivati da će poslijepodne vjetar biti jači i da postoji opasnost da se plamen razbukta, ali da s obzirom na broj snaga na terenu nema straha da se neće zaustaviti.

- Meni je najvažnije da je mojim sugrađanima dobro, a vjerujem da će onda dobro biti i našim turistima. Nemam informacije da je netko otišao zbog požara - kazao je Krstulović Opara.

14.01 - Ministar obrane Damir Krstičević pohvalio je posade kanadera koji od jučer gase požare između Tugara i Splita. 

- Piloti kanadera su zaista ponos Hrvatske o moramo ih čuvati kao suho zlato. Tehnika je spremna za sezonu i vidi se da kad su oni u zraku da se situacija vrlo brzo riješi - rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Naglasio je kako on traži povećanje proračuna kako bi se više ulagalo u vatrogasnu opremu i ljude. Rekao je i da se na razini Hrvatske vojske po požarnoj sezoni potroši 120 milijuna kuna.


13.45 - Evo i priopćenja Turističke zajednice grada Splita:

- Prije svega zahvaljujemo svim vatrogascima, građanima, Torcidi, medijima i turistima koji su pomogli u ovim teškim satima za naš grad i županiju.

Nalazimo se u srcu turističke sezone, svi turisti sa opožarenih područja su zbrinuti i nisu ugroženi. Tokom cijele večeri primali smo upite turista te smo u suradnji s našim turističkim djelatnicima, hotelijerima, privatnim iznajmljivačima i kampovima, pronašli zamjenski smještaj za one sa ugroženih područja.

Kako bi naši turisti ostali sigurni, upute o važnim informacijama, zatvorenim cestama i ponašanju u ovoj situaciji,  dijelili smo u našim informativnim centrima i putem Facebook stranice te pozivamo sve agencije, hotele i iznajmljivače da  sheraju  informacije. Kako doznajemo od  naših hotelijera turisti su svi informirani i ponašaju se u skladu s uputama. Zračni promet se odvija normalno, trajekti i autobusi voze redovito a informaciju o zatvorenim cestama podijelili smo putem naših društvenih mreža.

Pozivamo sve turiste da se jave u naše informativne centre za bilo kakvu vrstu pomoći i da prate nove informacije te ostavljaju komentare na društvenim mrežama kako bi svi bili informirani.

Izražavamo žaljenje svima koji su pretrpjeli bilo kakve materijalne ili druge gubitke, u ovom trenutku možemo reći da  iznajmljivači s ugroženih područja imaju našu podršku i da ćemo učiniti sve da im olakšamo ovu situaciju.

Još jednom hvala medijima koji su redovito izvještavali i svima koji su iz cijele Hrvatske došli pomoći našoj Dalmaciji i Splitu!

13.35 - Dražen Glavina, glavni županijski vatrogasni zapovjednik, kaže da ne može reći ni da je požar lokaliziran, ni da je pod kontrolom, ali situacija se značajno smirila.

- Pojavi se povremeno otvoreni plamen, ali to uspijemo sanirati. Na nekim mjestima još dimi, ali moguće je da će dimiti još desetak dana - rekao je Glavina.

Na terenu je više od 700 ljudi, a među njima je dvjesto vojnika.

Izderao se na Plenkovića: Kako te nije sram sada dolaziti okolo na požare i skupljati političke poene!


13.21 Dok Plenković daje izjavu u Žrnovnici, Robert Pilipović iz Podstrane viče.

- Kako te nije sram sada dolaziti okolo na požare. Moja kuća je jedva obranjena. Vatrogascima svaka čast, svaka čast i ljudima, ali kako ga nije sram skupljati političke poene na ovome, a ljudi nisu imali s čim gasiti - rekao je Pilipović.


13.00 - S vidikovca ispred crkve sv. Luke Plenković je pogledao požarište i porazgovarao s mještanima koji su jučer branili kuće. Crkva je, kažu, noćas obranjena sedam puta. Premijer je rekao da je sve dobro prošlo s obzirom na vjetar i na količinu požara koji su jučer bili aktivni.


12.30 - Aktivirao se požar na Mosoru, a gase ga kanaderi. Vatra je visoko u brdu.

12.29 - Aida Batarelo je na Facebooku objavila:

- Veliko hvala našim vatrogascima, svim gasiteljima, hrabrim gradjanima, Torcidi! A državni vrh pitam: Gdje ste bili kad je gorilo?

12.25 - Nakon što je obišao požarište u Stražancu premijer je krenuo prema Žrnovnici i trenutno ide prema Zvjezdarnici Mosor.

12.11 - Obranjene su kuće u Dugobabama i Velikom Broćancu, ali još uvijek ima vatre...


11.42Nakon sastanka u Splitu, premijer Andrej Plenković obilazi požarište u Strožancu. Žrnovnica je bez vode i struje.

11.40 Premijer Andrej Plenković prije obilaska požarišta u Splitu i okolici održao je sjednicu Kriznog stožera u zgradi Splitsko-dalmatinske županije. Ustvrdio je da sustav funckionira i da je posao sjajno odrađen. Najavio je i da će Vlada izdvojiti novac za saniranje štete. Više pročitajte ovdje.

11.15 - Marijana Puljak je na Facebooku napisala:

- Hrana i voda odneseni u DVD Žrnovnica. Situacija oko Žrnovnice izgleda stabilno, ali potresno, spaljena zemlja. Bravo za sve heroje koji su spasili ljude i kuće. Ako imate volje i mogućnosti, donesite suhu hranu, boce vode, kekse, krafne, kruha, sendviče... u naše prostorije Gundulićeva 26a, zgrada Dalme Dobri, nosit ćemo večeras novu turu u Žrnovnicu. Treba nahraniti gomilu ljudi. Dobri ljudi donose, kuhari kuhaju, ali neće biti viška. Treba održavati ovu ogromnu površinu, ljudima treba odmora i okrijepe.

11.11 Stanje na požarištu je značajno bolje nakon noći. Gust dim vidi se još kod Srinjina, a Dražen Glavina kaže da je požar u većoj mjeri pod kontrolom. Izgorjelo je desetak objekata, većinom nenaseljenih.

11.08 - Nevjerojatnu snimku borbe s vatrom smo dobili od čitatelja iz Mravinaca. Bez pomoći vatrogasaca on je gasio vatru koja mu je došla do kuće...

Došli smo do čovjeka, radi se o Draganu Grabovcu, bivšem pripadnik 4. brigade.

- Uspjeli smo obraniti kuću, to je bila katastrofa, kataklizma... Ne znam kako smo uspjeli, nije bilo ni kanadera ni vatrogasaca, a mi nismo imali ništa - prvo nam je rekao.

S njim su bili još njegov sin i dva prijatelja. Kaže da su pedesetak metara dalje planule dvije poljske kućice, jedan brod, dva automobila...

Rekao nam je i da se trebala predvidjeti ovakva situacija i bolje se pripremiti, ali nije propustio iskoristiti priliku da nekoga posebno pohvali.

- Piloti naših kanadera su kamikaze, svaka im čast na neustrašivosti, oni su čudo!

10.35 - Evo kako je bilo na Dračevcu, gdje smo gasili koristeći vodu iz bazena jer je nestalo vode - rekla nam je čitateljica.


10.30 - Ante Bebić nam je poslao video i dvije rečenice:

- Samo da pohvalim ljude koji su sinoć obranili Tugare. Inače, gorilo tik do kuće i ovo su bili zadnji trzajevi vode.


10.13 - 'Parkovi i nasadi' su se maksimalno stavili na raspolaganje s ljudima i mehanizacijom u odbrani grada od požara. Pomažući u najtežim trenucima spašavanja Karepovca, vatra je zahvatila i oštetila jednu cisternu.

- Cijelu noć smo zajedno sa županijskim cestama, s našeg deponija zemlje, nakrcali bagerima i prevezli oko 50 kamiona zemlje na Karepovac, kako bi se požarište zatrpalo - poručili su iz te gradske firme.


10.05 - Društvenim mrežama se širi obavijest kako iz Mercedesa varaždinskih tablica četvorica potpaljuju požare. Policija nema te podatke niti je itko prijavio. Umjesto 'šeranja' po društvenim mrežama i širenja panike, bilo bi dobro da građani prijavljuju policiji bilo kakve informacije.

- Mi u ovom trenutku ne možemo tvrditi da je požar podmetnut niti da nije. Primarna zadaća svim službama je sačuvati živote i imovinu. Prikupljamo, naravno, sve potrebne informacije, ali kad se ugasi požar i ispune uvjeti, na požarištu će se obaviti očevid - kaže Ana Čepić, glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

9.50 - Sveučilište u Splitu i Studentski centar uključili su se u akciju pomoći vatrogasnim postrojbama aktivnim na požarištu u Splitu. Tako je tijekom protekle noći na teren poslano 2000 litara vode i sokova  te tisuću sendviča koje su djelatnici SC-a dijelili od 22 sata do jedan sat u noći, duž požarišne linije od Žrnovnice do Kile.

Također, u studentskim domovima oslobođeno je 500 ležajeva koji su već sinoć stavljeni na raspolaganje za prihvat 178 vatrogasaca i pripadnika policije, pristiglih na požarište iz ostalih dijelova Hrvatske, ali i građana koji su u požaru izgubili dom ili su morali biti evakuirani. Osim smještaja, osigurani su im hrana te usluge praonice rublja.

Navedene usluge su stavljene na raspolaganje dok god nadležne službe, s kojima su  Sveučilište i Studentski centar u stalnom kontaktu, procjenjuju da za to postoji potreba.

9.40 - Tridesetak kuhara u hotelu Lav od 6 sati ujutro pripremaju hranu za vatrogasce koji se od noći na ponedjeljak bore s požarom. Poziv kolegama je preko svog profila na Facebooku uputio splitski chef Braco Sanjin. Zadovoljan je odazivom, a za vatrogasce pripremaju bolognese, pečeno meso, krumpir, šalšu, salatu i desert. Planiraju skuhati više od tisuću obroka. Dostavu obroka, kaže Braco Sanjin, organizirat će Grad.


9.35 - Pomoć liječnika u splitskoj je bolnici jučer zatražilo 16 osoba. Radilo se o lakšim ozljedama. Nakon obrade 15 ih je pušteno kući, a jedna je osoba zbog lakših opeklina koje je zadobila zadržana na liječenju.

9.05 Stanje na požarištima puno je bolje nego jučer, ne bude li nepredviđenih situacija riješit će se cijeli zapadni dio opožarenog područja i dio istočnog, izviješteno je na jutrošnjem sastanku Stožera civilne zaštite grada Splita kojeg je vodio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Vatrogasaca ima dovoljno, pomoć je stigla iz cijele zemlje, za dogašivanje je uključena vojska i HGSS, tako da nema potrebe za angažiranjem građana, pogotovo ne samoinicijativno.

Zavod za javno zdravstvo preporučuje i dalje da se prozori drže zatvorenima, a osobe s kroničnim bolestima i djeca budu u klimatiziranim prostorijama. Opskrba električnom energijom za istočni dio gradskih kotareva je normalizirana, dok HEP za područje Žrnovnice, Srinjina, Sitnog čeka dozvolu vatrogasaca da mogu pristupiti sanaciji na terenu.

I dalje na snazi ostaje apel građanima da ne opterećuju glavne cestovne  pravce i reduciraju potrošnju električne energije.

Karepovac je sinoć saniran, Tehnička služba Čistoće spašena, tijekom jutra se i dalje zemljom zatrpavaju opožarena područja. Ne postoji više opasnost od otvorenog požara.

Vodoopskrba je normalizirana, a dvije cisterne pitke vode bit će na raspolaganju.

U prihvatnom centru otvorenom u Spaladium Areni noć je provelo 11 osoba, od kojih osam stranaca.

Danas će se sastati Gradsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarne nepogode i gradonačelnik će uputiti županu zahtjev za proglašenje elementarne nepogode. Tek po proglašenju elementarne nepogode uputit će se javni poziv građanima za prijavu šteta.

Također, obavještavaju se građani da se za rješavanje logističkih potreba obrate gradskim kotarevima i mjesnim odborima kako ne bi opterećivali žurne službe.

8.50 - Jučer je građanima odaslana obavijest da smanje potrošnju vode, a danas duž Poljičke ceste prskalice rade 'u svih 16'.

7.48 - Uz kanadere požar na području Podstrane gase i vodeni traktori. Situacija je trenutno zadovoljavajuća, a očekuje se da bi do podneva trebao biti stavljen pod kontrolu.

Zahvaćena je ogromna površina, fronta je bila duga 18 kilometara, a prema grubim procjenjama izgorjelo je 4500 hektara guste borove šume, niskog raslinja, trave i maslina. Izgorjelo je i nekoliko kuća, automobila i strojeva.

Župan Blaženko Boban rekao je da postoji procedura koja se mora poštivati, ali da je gotovo siguran da će proglasiti elementarnu nepogodu.

7.30 - U Split stižu vatrogasci iz drugih dijelova Hrvatske....

7.10 - Za promet je otvorena brza cesta Klis - Solin

Vaša reakcija na temu