Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UŽIVO: Većinom glasova usvojen splitski gradski proračun za iduću godinu

UŽIVO: Većinom glasova usvojen splitski gradski proračun za iduću godinu

Centar, koalicija Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nova ljevica, Most i SDP te nezavisni vijećnici Branka Ramljak i Ante Vuković su podržali proračun

Sjednica Gradskog vijeća počinje s malim zakašnjenjem zbog kopiranja amandmana koji su pristigli. Glasovanje o dopunama dnevnog reda je za početak, ukratko proračun, imenovanja u kulturne institucije. Potom će se i preokrenuti raspored, o proračunu će se odmah raspravljati nakon vijećničkih pitanja.

Kako je posljednji put sjednica prekinuta zbog neusvajanja dnevnog reda, podsjetimo, vladajući nisu zakazali novu za proračun nego ga uvrštavaju kroz dopune.

9.45 - Iako ste rekli da su stručne službe odbile, smatram da su pročelnik i voditeljica duboko kompromitirani i to ću obrazložit na točci. Pozivam vijećnike da glasaju za točku, dužnost nam je zaštititi gradski prostor i da ljudima omogućimo bezbrižne blagdane - obrazlagao je Ante Franić.

Gradonačelnik mu je replicirao da ne uvlači gradske djelatnike, jer oni nisu političari, nego profesionalci koji rade na dobrobit grada.

- Vi ste ih uvukli u političku priču - uzvratio je Puljak.

Mostovci nisu glasali za Franićev prijedlog, ali je Josip Markotić poručio da je važno o ovome raspraviti pa moli da se stavi izvješće gradonačelnika o Pazaru.

Gradonačelnik je prihvatio prijedlog.

- To je još jedan pokušaj da se omogući širenje spinova gradonačelnika i ne podržavamo prijedlog - kazao je Vice Mihanović u ime HDZ-a.

Franić je poručio Mostu da im je ovo kukavički pokušaj da se opravdaju ljudima koje su izdali.

Sjurio se reći zakupcima s Pazara ishod. Markotić je izašao nakon njega, a u jednom trenutku došlo je i do verbalnog sukoba između njih dvojice. 

10.50Nezavisni vijećnik Ante Vuković pitao je gradonačelnika što je sa Zapadnom obalom i na koji način je planiraju staviti u funkciju za vezivanje brodova. Smatra pogrešnim da bude pod nadležnošću Lučke uprave. Nakon iscrpnog pitanja uz obrazloženje koje je odmah i ponudio, dobio je odgovor da će mu pismenim putem odgovoriti. Ipak, jedan je detalj gradonačelnik otkrio.

- Slažem se s vama da je pogrešno da Lučka uprava upravlja. Rekao sam vam da smo pokrenuli izmjene GUP-a, a pripremamo izradu projekta luke nautičkog turizma i maritivne sigurnosti - najavio je gradonačelnik.

11.40Nakon produljenja vijećničkih pitanja, na red je došla rasprava o proračunu. O konceptu, prihodima i rashodima dokumenta vrijednog 1,7 milijardi kuna je izložila v.d.pročelnica Olenka Dadić

Vijećnici se javljaju za pitanja, a Mostovci će u toku rasprave predstaviti svojih ključnih sedam amandmana da bi se usvojio.

Vijećnica HGS-a Lidija Bekavac upozorava na izvršenje proračuna.

- Samo za 2020.godinu imamo konkretne brojke o tome, a sve ostalo je projekcija - kazala je.

Kritizirala je i metodologiju izrade, usporedila ju je s onim kako su radili Županija i Vlada. 

-  Da je napravljeno tako, imali bi cjelovitu sliku prihoda i rashoda. Sadašnja vlast je tražila upravo to od prethodnih gradonačelnika, a sada to oni nisu napravili - rekla je uz dodatak da je napumpan.

Izdvojila je i minus po računu, od 135 milijuna kuna i istovremeno imati višak.

- Evidentiran je knjigovodstveno, a potrošen je na drugo? - navodila je.

12.10Mihanović je bio izrazito kritičan prema proračunu.

- Nije bilo promišljanja o stvarnim potrebama, a projekti nabrojeni su neostvarivi u narednoj godini. S obzirom na elan kojem svjedočimo zadnjih sedam mjeseci, upitni su u cijelom mandatu - iznosio je.

Kazao je i da je gradonačelnik 'digao' minus bez projekata u planu.

- Već tada su se partneri počeli bježati, a danas djeluju homogeno i kompaktno, očito su ih fotelje uvezale, projekti nisu jer ih nema - nabrajao je.

Ustvrdio je da je gradonačelnik privatizirao riječ transparentnost, a da je proračun radio iza zatvorenih vrata.

-  Dostavio ga je s paljenjem alarma, pa doveo je i vas kolega Prkiću da se crvenite jer ga je poslao zadnji tren - naveo je.

Pozvao je na zborove građana u kotarevima i participaciju u izradi, što je gradonačelnik, kazao je, pozivao u kampanji, a sada je izostalo.

- Iza zatvorenih vrata su s bankama dogovorili minus što nije bilo potrebno jer ih je dočekao plus! Sada imamo višak i jasno je da je dug od 135 milijuna kuna bila farsa da bi se pravdao dogovor s bankama - iznio je.

Vladu su, dodao je, prozivali za Žnjan, a iako je sve spremno za cestu nema nigdje bagera. 

- Žnjan je vrijedan 220 milijuna kuna i to je ozbiljan projekt kojem treba menadžment, a ne da ga vode troje ljudi.

Ništa niste napravili za preduvjet za sklapanje ugovora o koncesiji, a prošlo je mjesec dana od odluke Vlade.

Za Žnjan bi trebao koordinator, a ne za Marjan. Nažalost, ovo je očito koncept za sve projekte, napadni bilo koga, naslikaj se za PR, a ništa nije pripremljeno! - govorio je Mihanović.

Vijećnik Centra Nenad Uvodić mu je replicirao da je za cestu problem dozvola za kanalizaciju.

- Mogli ste se raspitati kod direktora - rekao je aludirajući na Tomislava Šutu iz redova HDZ-a.

Mihanović mu je uzvratio:

- Naučio sam kroz kampanju da su članovi Centra uključivi i tolerantni dok ih ne stisnete argumentima, a onda pokazuju drugo lice. Prozivate direktora Vodovoda zbog stranačke pripadnosti. Dno dna je što ste to iskoristili kao argument. Konstantno tražite krivca u drugome, a prošlo je sedam mjeseci otkad ste došli na vlast.

Puljak se ubacio, objašnjavao je da u cestu idu vodovodne cijevi i čekaju dozvolu.

- Odgovorite mi želite li da počnemo bez da se paralelno se stavljaju cijevi pa poslije još da milijune uložimo - navodio je.

Mihanović mu je odgovorio:

- Volim kad se gradonačelnik uzbudi, pa gestikulira. Nemojte mijenjati lice i napadati, ostanite dosljedni, neka imaju ljudi sliku koju ste prezentirali o sebi, a to je da ste uključivi i tolerantni.

14.40 - Nakon pauze, vijećnici su nastavili raspravu o proračunu. Vijećnik HDZ-a Toni Tomas je predložio povećanje sredstava za sport i podsjetio na tribinu Splitskog saveza sportova gdje su vlasti iznijeli konkretne brojke.

14.50Vijećnik SDP-a Davor Matijević je komentirao proračun i najavio podršku.

- Moram priznati da je potpuno čudno projicirati proračunski rast za gotovo 300 milijuna kuna naročito u uvjetima nesigurnosti nadolazeće godine. Planirano je financiranje gotovo svih većih materijalnih ulaganja (Ulica Put Žnjana 12 milijuna, uređenje Žnjanskog platoa 65 milijuna)  iz dodatnog zaduženja. Postavlja se pitanje servisiranja postojećeg kredita te hoće li tekući proračunski prihodi biti dovoljni. Grad se neplanski izlaže investicijskom ciklusu u kriznim vremenima i to u investicijama koje nemaju potencijalni ekonomski učinak - rekao je.

Ističe i da rastu i sredstva za rashode za zaposlene u gradskoj upravi što mu je neshvatljivo jer nije vidio ni da su predvidjeli otpremnine.

Prošle godine su napravljene energetske obnove za škole Pojišan i Mertojak, nastavio je,  a ove godine nema tih planova. Pozitivnim je ocijenio da je planirana izgradnja dječjih vrtića i školskih dvorana sredstvima EU Fondova.

- Smanjuje se sredstva za komunalno održavanje javnih površina s čim se ne slažem.

Ne planira se povećanje decentraliziranih sredstava za gradske kotareve i mjesne odbore i to bi trebali promijeniti idućim godinama. Ne vidim rezervacije za potencijalne sudske sporove jer nismo sigurni koji kosturi iz ormara nam mogu ispasti - primijetio je.

Trebali bi, smatra, razmisliti i o javno privatnom partnerstvu kao modelu koji bi mogao imati povoljan učinak na proračunsku održivost, ali da se pripremi na jedan ispravan način kojim bi se štitio javni interes.

- Gradonačelniče, ovo je rekordan proračun i kod mene postoji sumnja u njegovu realnost, ali se iskreno nadam da će se on ostvariti.

U konačnici, ovdje pričamo o političkom dokumentu i ovo je isključivo politička odluka. Činjenica je da ste dobili povjerenje naših sugrađana prije svega pola godine i da trebate dobiti šansu za radom jer je ovo ipak prvi proračun koji krojite. To je jedan od razloga zašto ću proračun podržat. Drugi razlog koji mi je čak bitniji je činjenica da su vam alternativa u ovom trenutku HDZ i HGS. Dok god je tako, svi ćemo vam gledat kroz prste - najavio je Matijević.

15.00 - Prije glasanja o amandmanima gradonačelnik je pozvao na pauzu. Poslije odluke o prijedlozima, glasat će se o proračunu. Potrajat će čitanje, samo HDZ ima preko 50 amandmana.

15.30Počinje čitanje amandmana. Gradonačelnik se dogovorio s projektnim partnerima, ne bi trebalo biti problema s usvajanjem proračuna.

15.50 Prošao je amandman HDZ-a o financiranju sporta! Gradonačelnik je odbio prijedlog, ali su ga vijećnici usvojili.

- Ne može se realizirati - reagirao je Puljak šokiran.

Prkić se ubacio da je usvojen, a da će ostalo vidjeti.

- Izgleda da je sport ipak iznad politike - zadovoljan je Toni Tomas, vijećnik HDZ-a.

16.20 - Sa 17 glasova podrške usvojen je proračun. Centar, koalicija Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nova ljevica, Most i SDP te nezavisni vijećnici Branka Ramljak i Ante Vuković su podržali proračun.

Sjednica je prekinuta na točkama o programu proračuna, nastavlja se sutra.





Vaša reakcija na temu