Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Varali na subvencijama i od države uzeli desetke tisuća kuna

Varali na subvencijama i od države uzeli desetke tisuća kuna

Prijavljena su trojica muškaraca

Kaznenom prijavom protiv 59-godišnjeg hrvatskog državljanina dovršeno je kriminalističko istraživanje zbog sumnje u pokušaj počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva.

Sumnjiči ga se da je u svibnju 2021. godine kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na području Zadra, nadležnoj agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio zahtjev za državnu potporu za 2021. godinu u iznosu većem od 80 tisuća kuna. U zahtjevu je naveo netočne podatke o kojima ovisi donošenje odluke o potpori.

Naime, zahtjev je podnio za plaćanje korištenja poljoprivredne površine od 15,07 hektara, za koju je lažno prikazao kako će na njoj zasaditi različite poljoprivredne kulture. U rujnu 2021. godine, izvršenom kontrolom od strane nadležnih institucija, utvrđene su nepravilnosti korištenja, suprotno iskazanoj namjeni, te mu zatražena novčana sredstva nisu isplaćena.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Subvencijska prijevara u pokušaju.

Dovršeno je i istraživanje nad hrvatskim državljaninom u dobi od 54-godine te državljaninom Republike Srbije u dobi od 35 godina zbog sumnje u  počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva.

Sumnja se da je 54-godišnjak u namjeri da svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu s područja Gračaca neosnovano pribavi sredstva s osnova državne financijske pomoći uz pomoć 35-godišnjaka sačinio neistiniti ugovor o davanju zemljišta na plodouživanje sve kako bi u postupku donošenja odluke o davanju državne potpore ostvario veći novčani iznos. U svojim zahtjevima za ostvarivanje potpore za 2020. i 2021. godinu je prikazao netočne podatke o površini zemljišta sve temeljem prethodnog navedenog neistinitog ugovora. 

Temeljem toga su njegovom OPG-u neosnovano isplaćena novčana sredstva u iznosu većem od 68 tisuća kuna po osnovi potpore za 2020. godinu na štetu nadležne agencije, dok novčana sredstva u iznosu većem od 55 tisuća kuna po osnovi potpore za 2021. godinu su prihvaćena i odobrena, ali isplata nije bila izvršena.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv obojice osumnjičenika, nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela Krivotvorenje isprave, dok se protiv 54-godišnjaka podnosi i kaznena prijava zbog jednog kaznenog djela subvencijska prijevara te jednog kaznenog djela pokušaja subvencijska prijevare.

Vaša reakcija na temu