Foto: Veljko Martinović VAROŠKI MASAKR Filip Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora

VAROŠKI MASAKR Filip Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora

Ubio je Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića

Filip Zavadlav osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina. Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Višnje Strinić nije prihvatilo kvalifikaciju državnog odvjetništva da se radilo o teškom ubojstvu Marina Bobana, Jurice Torlaka i Marina Ožića Paića pa je osuđen za 'obična' ubojstva. Za svako je dobio 15 godina zatvora, za općeopasnu radnju osuđen je na dvije godine, a za nedozvoljeno držanje oružja na godinu dana zatvora. Produljen mu je istražni zatvor. 

Sutkinja Višnja Strinić pojasnila je da su prekvalificirali optužbu jer nije dokazano da su žrtve naudile Filipu Zvadlavu i njegovom bratu Stanislavu, odnosno da su iznuđivali i prijetili im te prodavali drogu. Isto tako, nije dokazano ni da se ispred kuće Jerka Malvasije prodavala droga pa je i taj dio ispušten iz činjeničnog opisa.

- Iako je tvrdio da nije pucao, sudsko vijeće odbacilo je njegovu obranu kao infantilnu i usmjerenu na izbjegavanje kaznene odgovornosti. Bila je u suprotnosti s rezultatima dokaznog postupka. Prema snimkama video nadzora utvrđeno je da je okrivljenik osoba koja nosi kalašnjikov - navela je sutkinja Strinić.

Sudsko vijeće utvrdilo je da je kod kaznenih djela ubojstava Zavadlav postupao s izravnom namjerom. Odbijen je zahtjev obrane za dodatnim vještačenjem jer sudsko vijeće smatra da su vještaci iz Vrapča obavili svoj posao stručno i zakonito. Zavadlavu je utvrđen miješani poremećaj ličnosti, ali i to da ne boluje od duševne bolesti. Vještaci su zaključili da je zbog stanja emotivne napetosti i stresa bio bitno smanjeno ubrojiv, što mu se računalo kao olakotna okolnost uz teške obiteljske prilike. Otegotne okolnosti su bile dosadašnja osuđivanost, brutalnost, hladnokrvnost, odlučnost i korištenje ubojitog oružja koje žrtvama nije dalo nikakvu šansu. Osim, toga, Zavadlav nije izrazio sućut i kajanje niti se ispričao obiteljima žrtava.

- Ovaj događaj je jedan od najtežih zločina u Dalmaciji i Hrvatskoj. Samo ovakvom sankcijom se može izraziti društvena osuda i utjecati na počinitelja i druge da se klone kaznenih djela. Ako je imao nekakav problem sa žrtvama, mogao se javiti institucijama, a ne uzeti pravdu u svoje ruke. Nitko nije gospodar nečijeg života. Nudila mu se pomoć, a on je postupio na najgori mogući način - kazala je u obrazloženju presude sutkinja Višnja Strinić. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(90004, "");
Pregledaj komentare