Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović VATROGASCI SPREMNI ZA SEZONU: Uz zračne i pomorske snage, spremno i 200 vojnika

VATROGASCI SPREMNI ZA SEZONU: Uz zračne i pomorske snage, spremno i 200 vojnika

Vatrogasne snage u priobalju ove će godine brojati 1120 profesionalnih vatrogasaca, 5000 dobrovoljnih vatrogasaca te 1000 sezonskih vatrogasaca

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je kako je već u siječnju ove godine Vlada RH donijela Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku što je omogućilo puno više vremena za pripreme i usklađivanja. U osvrtu na financijski aspekt Tucaković je rekao kako je kroz Program aktivnosti za vatrogastvo bilo predviđeno 25 milijuna kuna, ali rebalansom proračuna zbog teške situacije uzrokovane pandemijom, iznos je umanjen za 1.150.000 kuna.

- Rebalansom nisu smanjivane plaće za sezonske vatrogasce, već su i uvećane. Vatrogasne snage u priobalju ove će godine brojati 1120 profesionalnih vatrogasaca, 5000 dobrovoljnih vatrogasaca te 1000 sezonskih vatrogasaca. Na ispomoć dolaze i 102 vatrogasca s 13 vozila s kontinenta (u jednoj smjeni). Uz ove snage djeluju i 54 vatrogasca, pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe, a na pomoć se računa i od pripadnika HGSS-a i hitne pomoći koji će činiti interventne timove za spašavanje - kazao je Tucaković i zaključio kako nas čeka zahtjevno ljeto, ali uz kvalitetnu pripremu i obučenost vatrogasci su spremni za sve izazove.

Također je istaknuo da su vatrogasci u razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja ove godine bili angažirani u gašenju 2558 požara raslinja, s izgorenom površinom od 32.252 hektara. U odnosu na prošlu godinu gdje je bilo u istom razdoblju 2.680 požara raslinja s 16.400 hektara opožarene površine može se zaključiti da je ove godine nešto manje požara, ali je opožarena površina duplo veća.

Oružane snage sudjeluju s tri svoje grane: mornaricom, zrakoplovstvom i kopnenim snagama. Čak 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga bit će smješteno u Kninu, Benkovcu, Divuljama, Sinju i Pločama kako bi u slučaju potrebe brzo mogli intervenirati na području djelovanja. Mornarica će u protupožarnim aktivnostima sudjelovati s jednim desantnim brodom minopolagačem, jednim desantnim jurišnim brodom te s dvije gumene brodice. 

- Kao udarne protupožarne snage MORH-a djelovat će zrakoplovstvo sa 6 zrakoplova Canadair CL 415, 6 zrakoplova Airtractor te dva helikoptera za prijevoz ljudstva, opreme i eventualna spašavanja, a još jedna važna zračna pomoć doći će od bespilotnih letjelica Orbiter 3 - zaključio je general-bojnik Krešo Tuškan.

Pomoćnik ministra za civilnu zaštitu Damir Trut rekao je kako MUP u ovogodišnjem Programu aktivnosti sudjeluje s dvjema svojim sastavnicama, Ravnateljstvom policije i Ravnateljstvom civilne zaštite. Provodit će policijske zadaće u obliku izvida, nadzora te eventualnih očevida na požarištima, a vrlo važan dio djelovanja bit će i razminiravanje, inspekcija na terenu i sudjelovanje u radu Vatrogasnog operativnog središta. Predstavnici DHMZ-a, Vlasta Tutiš i Lovro Kalin istaknuli su kako će i ove godine raditi sezonske, tjedne te polutjedne prognoze. Također će sudjelovati s analizama velikih požara, upozorenjima te izradom indeksa opasnosti od šumskih požara (FWI). U meteorološkom smislu ovogodišnja sezona bit će izuzetno naporna zbog toga što će doći do kombinacije sušnog proljeća i vjerojatno suhog i vrućeg ljeta s iznadprosječnim temperaturama.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić za kraj je istaknuo zadaću očuvanja hrvatskih šuma. S 1. lipnjem počela je raditi motriteljska dojavna služba čije će uloga do 30. rujna biti motrenje, dojavljivanje i ophodnja šumama u svrhu prevencije i ranog reagiranja. Uz interventne službe za inicijalno gašenje požara Hrvatske šume planiraju napraviti dodatna 122 kilometra šumskih prosjeka te su predviđene i promidžbene aktivnosti.

Vaša reakcija na temu