Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Vatrogasni sustav Splitsko-dalmatinske županije ekipiran

Vatrogasni sustav Splitsko-dalmatinske županije ekipiran

Opremljen je i spreman za protupožarnu sezonu

Hrvatska vatrogasna zajednica od danas je ustrojila Vatrogasno operativno središte i spremno dočekuje ljeto i mogućnost pojave požara uslijed izuzetno sušnog lipnja. U pomoć im stižu kolege s kontinenta, a i sami će pojačati svoje redove s 444 sezonska vatrogasca za koje im je država odobrila sufinanciranje. Uz to, u okviru prekograničnog Interreg projekta Italije i Hrvatske FIRESPILL, osniva se regionalna trening i operativna baza u Vučevici za što su odobrena bespovratna sredstva u visini od 65 milijuna kuna. Sve to najavljeno je na Info danu i izložbi vatrogasne opreme na gatu sv. Nikole u Splitu, održanom u okviru projekta FIRESPILL, u organizaciji Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinske županije.

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević kazao je kao Splitsko-dalmatinska županija raspolaže s 300 vatrogasnih vozila koja su servisirana i spremna za eventualne intervencije.

- Sva oprema je atestirana. Tu neće biti problema, a ove godine ne očekujemo ni problem s ljudstvom jer u županiji ima 50 dobrovoljnih vatrogasnih društava i šest javnih vatrogasnih postrojbi, oko 1.700 vatrogasaca što dobrovoljnih, što profesionalnih. Županija je pokrivena kamerama iz programa HOLISTIC i STRIBOR, zahvaljujući čemu imamo pokriveno 80% županije. Ali, vremenske prilike su te koje će nam u dobrom dijelu odrediti tijek sezone, posebice što je mjesec lipanj bio sušan kao i 2017. godine. Kad se trava osuši, za nekih 15-20 dana mogli bi imati problema, precizirao je Kovačević.

Osim toga, kao i proteklih godina, Hrvatska raspolaže sa šest kanadera koji su također servisirani i protupožarnu sezonu čekaju u Zemuniku. Ukoliko bude potrebe, jedan od tih kanadera će se dislocirati u Divulje.

- U Divuljama je operativni vatrogasni centar gdje je sve umreženo i povezano i kada imamo sliku s terena videonadzorom, imamo direktnu komunikaciju s njima. Vidimo brzinu vjetra, situaciju i možemo odmah uputiti dodatne snage ako su potrebne, pojasnio je Kovačević i dodao kako su vatrogasci u SDŽ prošle godine imali oko 6.000 vatrogasnih intervencija, a već sad su na preko 2.000 od kojih se 60% odnosi na požare, a 40% na tehničke intervencije.

Jozo Sarač. v.d. ravnatelja Javne ustanove RERA kazao je kako u prekogrančnom Interreg projektu FIRESPILL sudjeluje 14 partnera iz Hrvatske i Italije, da je glavni partner Javna ustanova RERA dok je SDŽ partner s najvećim iznosom bespovratnih sredstava.

- Cilj projekta FIRESPILL je kroz nadogradnju operativnih sustava zaštite i spašavanja, učinkovitije i operativnije djelovati na eventualne prirodne katastrofe izazvane prirodnim i ljudskim čimbenicima, kao što su požari ili onečišćenja mora. Kroz projekt FIRESPILL možemo dobiti specijalna vozila i opremu koji mogu djelovati na moru i na kopnu, nabaviti zapovjednu mobilnu i telekomunikacijsku opremu, a najvažnija je izgradnja logističko-distribucijskog centra za treninge naših operativnih snaga sustava specijalnih vatrogasnih postrojbi, civilne zaštite i službi koje prate onečišćenje mora. To ćemo sve izraditi kroz regionalnu trening i operativnu bazu u Vučevici i za to nam je na raspolaganju 65 milijuna kuna za našu županiju od ukupno 125 milijuna kuna koji su dostupni kroz projekt FIRESPILL, istaknuo je Sarač i dodao da ako se dogodi ugroza, SDŽ će imati infrastrukturne i obučne kapacitete u Vučevici kako bi mogli kvalitetno djelovati  s ciljem smanjenja ugroze imovine i stanovništva na području Splitsko-dalmatinske županije.

Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ponosan je što vatrogasci Splitsko-dalmatinske županije svojim znanjem, vještinama i iskustvom spadaju u sam svjetski vrh, ali im nedostaje oprema.

- Posljednjih nekoliko godina koristimo europske fondove da bi opremljenost doveli na razinu njihove spreme. Ove godine SDŽ radi niz projekta, od projekata HOLISTIC gdje smo 80% područja županije pokrili kamerama do čitavog niza drugih aktivnosti poput opremanja vozila GPS uređajima, a sad kroz projekt FIRESPILL gradimo i centar u Vučevici. Mislimo da će tim projektom i vatrogastvo SDŽ biti na karti Europe na mjestu kojem pripada. Sam značaj projekta FIRESPILL je ne samo za vatrogastvo, nego za se snage civilne zaštite i gorske službe spašavanja, poručio je Gabrić.

Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja zadovoljan je viđenim na gatu sv. Nikole i ponosan na hrvatske vatrogasce koji su među najboljima u Europi.

- Sve to postigli smo kroz niz projekata za nabavku vatrogasne opreme od strane Splitsko-dalmatinske županije. Ovim putem sve građane želimo informirati o svim opasnosti s kojima se možemo suočiti i poručiti im da su sve naše snage spremne za adekvatnu reakciju, zaključio je Čogelja.

Jedna od tema Info dana bila je i aktualna pandemija koronavirusa te je u tom smislu Splitsko-dalmatinska županija prepoznala projekt Dejana Grepe iz tvrtke webLAB. On je predstavio online sustav za hitne službe u Hrvatskoj Cro Care koji je proizašao iz sveučilišnog tehnološkog parka u Splitu i koristi se od 16. lipnja.

- Sustav pojednostavnjuje korisniku pronalazak svih hitnih službi na području Splitsko-dalmatinske županije, a nadamo se i na području cijele Hrvatske. Za ovu turističku sezonu najvažniji je pronalazak svih 30 centara za testiranje na koronavirus u županiji. U ovih pet dana od kada je sustav pušten u rad, imamo već preko 3.000 korisnika i u svakom trenutku je od 20 do 80 ljudi na stranici koji koriste usluge i vrše pretrage, zadovoljan je Grepo.

Vaša reakcija na temu