Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Velik interes poduzetnika za Tehnološki park Split! Izgrađen je EU sredstvima, ona im omogućuju i razvoj poslovanja
Dalmatinac nosi projekt oko vrata Piše: Ana Marasović

Velik interes poduzetnika za Tehnološki park Split! Izgrađen je EU sredstvima, ona im omogućuju i razvoj poslovanja

'Mogu ih koristiti za razvoj inovacija, unaprjeđenje proizvodnje, usavršavanje znanja i vještina, kupnju opreme ili, primjerice, umrežavanje i promociju'

Goran Batinić, direktor Razvojne agencije Split - RaST, otkrio nam je kako se gotovo 200 poduzetnika do sada javilo za obilazak prostora Tehnološkog parka Split  - najvećeg ICT huba u Hrvatskoj, nedavno otvorenog na Dračevcu, na lokaciji bivše vojarne Sv. Križ - u sklopu Dana otvorenih vrata koji traju od 24. srpnja, što govori o njihovom značajnom interesu za ulazak ondje. Prijave na javne pozive za zakup uredskih prostora kreću 2. rujna. Poslovanje u njegovu okviru na mnogo će načina pomoći razvoju poslovanja poduzetnika - budućih stanara. 


'Za početak, poduzetnici početnici (do 5 godina starosti) koji razvijaju svoje poslovanje u djelatnosti visokih tehnologija i koji se prijavljuju za prostor s opisom svojeg poslovnog koncepta, proizvoda i inovacije - ako zadovolje evaluacijske kriterije - ostvaruju pravo na subvencionirani zakup namještenog uredskog prostora od 45 m2 po 50% sniženoj cijeni od osnovne. Radi se o potpori Grada Splita kojoj je cilj programski i financijski podupirati poduzetnike početnike, inovatore i razvojne timove u početnim stadijima poslovanja koji se u pravilu pokazuju kao najizazovniji i najdelikatniji. Dodatan benefit za sve stanare, neovisno o tome radi li se o početnicima, rad je u specifičnom poslovnom okruženju i ekosustavu malih i srednjih poduzetnika iz sektora visokih tehnologija te svakodnevne mogućnosti interakcije s cijelim nizom različitih poduzetničkih inicijativa, proizvoda i usluga. TPS nudi mnoge dodatne sadržaje za zaposlenike tvrtki poput pristupa korištenju dvorana za sastanke, velikog parkinga, dvaju caffe barova, restorana, konferencijske dvorane, vrtića, fitnessa i dr. 

Razvojna agencija Split - RaST kao upravitelj Tehnološkog parka Split pružat će podršku razvoju tvrtki i održavanju ekosustava parka potičući umrežavanje i suradnju stanara kao i vanjskih korisnika poput znanstvene zajednice, jedinica lokalne samouprave ili inozemnih dionika s ciljem uspostave i razvoja novih i inovativnih poslovnih inicijativa. Na taj će se način aktivnostima u sklopu parka osigurati preduvjeti za stvaranje inovativnih i konkurentnih mikro, malih i srednjih poduzeća, čime se doprinosi razvoju diversificiranog, otpornog i održivog gospodarstva', istaknuo je Batinić.

Bez europskih sredstava, malo je vjerojatno da bi svega navedenog bilo. Izgradnja centralne zgrade, naime, financirana je kroz dva projekta  - 'Izgradnja i opremanje centralnog objekta Tehnološkog parka Split - Dračevac' i 'Razvoj zone Dračevac - Tehnološki park Split - Dračevac' - čija je ukupna vrijednost 21.866.655,48 eura, od čega se 13.945.747,52 eura sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.' Dosad je, prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj napravljeno više od 40 poduzetničkih inkubatora i tehnoloških parkova sredstvima EU-a - ovaj je najveći od njih. 


'Razvojna agencija Split - RaST već šest godina radi na pripremi i prijavi različitih projekata za Grad Split koji se između ostalog (su)financiraju EU sredstvima, pa je tako radila i na pripremi i prijavi, ali i realizaciji projekta Tehnološkog parka Split koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. EU fondovi su na lokalnoj razini odigrali važnu ulogu u ulaganju u sportsku, kulturnu i društvenu infrastrukturu, ozelenjavanju grada, razvoju socijalnih programa, digitalizaciji i slično. Što se tiče razvoja poduzetništva, EU fondovi su poduzetnicima omogućili dodatan izvor financiranja njihovih projekata te su, ovisno o području kojim se bave, mogli navedena sredstva iskoristiti za razvoj inovacija, unaprjeđenje proizvodnje, usavršavanje znanja i vještina, kupnju opreme ili, primjerice, umrežavanje i promociju', napomenuo je direktor. 

Budući da najvažnije djelatnosti Razvojne agencije Split, među ostalima, obuhvaćaju pružanje podrške razvoju lokalnog poduzetništva i poticanju inovacija kroz upravljanje Tehnološkim parkom Split i Poduzetničkim centrom RaST+, njeni su predstavnici upoznati i s najčešćim preprekama s kojima se poduzetnici susreću prilikom njihova apliciranja na EU fondove. I značajna su im podrška u tome procesu!

 'Neke od najčešćih prepreka s kojima se poduzetnici susreću prilikom prijave projekata odnose se na kompleksnost administrativnih procedura i nedostatak informacija o dostupnim programima, pravilima financiranja ili načinima prijave projekata. RaST u sklopu svog Poduzetničkog centra RaST+ koji se nalazi u centru grada Splita radi na informiranju, savjetovanju i edukaciji poduzetnika između ostaloga i u području prijave EU projekata. Ove jeseni kreće novi ciklus besplatnih edukacija i radionica za poduzetnike u različitim područjima kao što su izrada budžeta i poslovnog plana, internacionalizacija poslovanja, brendiranje, unaprjeđenje komunikacijskih vještina, javna nabava i drugo. Sve informacije o terminima edukacija i prijavama bit će pravovremeno objavljene na web stranicama RaST-a', kazao je naš sugovornik.

Povlačenje sredstava iz europskih fondova nedvojbeno osnažuje hrvatsko gospodarstvo, odnosno podiže razinu konkurentnosti pojedinih poslovnih subjekata. Inovativni procesi često su nužni za razvoj, čak i opstanak biznisa. Upitali smo, stoga, Batinića koje sektore u Splitu smatra najperspektivnijima za njihovo korištenje dok su na raspolaganju.

'Najperspektivniji sektori za korištenje EU fondova za poduzetnike - ne samo u Splitu, već općenito - svakako obuhvaćaju područja koja su usklađena s prioritetima EU-a kao što su inovacije, digitalizacija, zelena tranzicija i održivi razvoj. Razlog je tome činjenica da EU ima ambiciozne ciljeve povezane s klimatskim promjenama i održivim razvojem, digitalna transformacija je ključni prioritet za EU, fondovi su usmjereni na jačanje digitalne infrastrukture, podršku tvrtkama ICT sektoru  te digitalizaciju poslovnih procesa u svim sektorima. Ujedno se snažno podupire istraživanje i razvoj (R&D) kao temelj za konkurentnost i gospodarski rast', uzvratio je.

Tehnološki park Split, valja napomenuti, predstavlja najveći projekt Grada koji je sufinanciran sredstvima EU-a. No RaST je putem EU fondova za njega osigurao gotovo dva milijuna eura bespovratnih sredstava za ozelenjivanje grada, sufinanciranje izgradnje dvaju novih dječjih vrtića - Kila i Pujanke,  izgradnju dvaju reciklažnih dvorišta - Kopilica i Pujanke, produljene boravke u dječjim vrtićima, pomoćnike u nastavi u osnovnim školama za djecu s teškoćama u razvoju, energetsku obnovu i rekonstrukciju vrtića i osnovnih škola, rekonstrukciju objekta Četiri palme namijenjenog bivšim štićenicima Doma Maestral kao i roditeljima djece koja se liječe u KBC-u Split, projekt inteligentnih transportnih sustava (ITS) koji će omogućiti optimizaciju prometnih tokova u gradu, sanaciju teniskih terena Firule, uspostavu bibliobusne službe Gradske knjižnice Marka Marulića koja osigurava pristup knjizi mnogim mjestima u županiji koja nemaju knjižnicu te još mnogo projekta u kulturi i sportu kao i projekata namijenjenih za pomoć starijim i nemoćnim osobama i djeci s teškoćama u razvoju.

Pregršt je primjera dobre prakse i u privatnim tvrtkama. Kako su one zahvaljujući sredstvima EU-a unaprijedila svoje poslovanje, pisat ćemo u nastavku serijala članaka 'Dalmatinac nosi projekt oko vrata'. U njihovu sklopu donosit ćemo iskustva 'iz prve ruke' kao i savjete stručnjaka poduzetnicima bez dovoljno iskustva s prijavama na europske natječaje.

***

Tekst je napisan uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz Programa za poticanje novinarske izvrsnosti. 

Vaša reakcija na temu