Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić VELIKA ČAST Udruga veterana HRM-a domaćin Međunarodne pomorske konferencije

VELIKA ČAST Udruga veterana HRM-a domaćin Međunarodne pomorske konferencije

Svečano otvorenje je održano u Lori

Svečanošću u Domu Hrvatske vojske 'General bojnik Ivo Jelić' u Lori počela je dvodnevna Međunarodna pomorska konferencija, kojoj je domaćin Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice.

Na konferenciji sudjeluju izaslanstva mornaričkih udruga iz osam zemalja, Austrije, Belgije, Bugarske, Francuske, Hrvatske, Italije, Njemačke i Velike Britanije.

Uzvanicima su se obratili Ante Urlić, viceadmiral u mirovini i počasni predsjednik Udruge, viceadmiral Duncan Potts, umirovljeni viši časnik Kraljevske mornarice, ujedno predsjedavajući Međunarodne mornaričke asocijacije (IMC), te Zlatan Bašić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja.

Da je Hrvatska pomorska zemlja s pomorskom tradicijom dugom skoro četrnaest stoljeća, istaknuo je Urlić. 

Podsjetio je i kako je za opstanak u neprekidnoj borbi za slobodu bilo nužno svladati pomorsku vještinu i vještinu gradnje ratnih brodova.

- U tom kontekstu, slijedio je razvoj događaja u Domovinskom ratu, kada se mala, ali hrabra Hrvatska ratna mornarica suprotstavila puno jačem neprijatelju i vrlo brzo ga prisilila na povlačenje s hrvatskog dijela Jadrana - ponosan je bio Urlić. Kako je jedna od zadaća obilježavanje obljetnica i očuvanje pomorske tradicije modernih nacija, citirao je natpis sa spomenika Viškoj bitci (1866.) kojim je dočarao važnost mora.

Upravo citatom sa spomenika Viškoj bitci, koji kaže i da jedinstvo Europe počiva na raznolikosti njenih povijesnih konflikata, pozvao je da se krene punim jedrima u buduće zajedničke pothvate na očuvanju pomorskih vrijednosti naših mornarica.

Potts je pak biranim riječima govorio o Hrvatskoj ratnoj mornarici.

- Ovdje smo da dijelimo znanje, ali i da slušamo i učimo od vas - kazao je među ostalim Potts. 

Nadahnut je bio državni tajnik Bašić.

- Ovaj događaj nije samo prilika za raspravu o strateškim pitanjima naše mornarice i međunarodne suradnje, već i trenutak kada možemo odati priznanje svima vama, veteranima, koji ste svojim zalaganjem, hrabrošću i nesebičnim radom izgradili temelje na kojima danas počiva sigurnost i suverenost naših mora - kazao je uvodno.

Naglasio je kako se HRM kao dio međunarodne mornaričke zajednice, kroz desetljeća dokazao kao pouzdan partner, te da je takav položaj u velikoj mjeri zasluga veterana. 

- Vaša iskustva i znanja nastavljaju oblikovati buduće generacije mornara i osiguravaju da naša mornarica bude spremna suočiti se sa svim nadolazećim izazovima - istaknuo je.

Izdvojio je niz uloga veterana, s naglaskom na to da ostvarujući međunarodnu suradnju s međunarodnim asocijacijama i mornaričkim udrugama drugih zemalja, Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice pokazuje i kontinuitet vojnopomorske tradicije, ali i pripadnost Hrvatske srednjoeuropskom i mediteranskom kulturnom i civilizacijskom krugu. 

- Vjerujem da će konferencija donijeti konkretne ideje i planove koji će unaprijediti ne samo našu mornaricu, već i zajedničke sigurnosne standarde na morima diljem svijeta - zaključio je Bašić.

Udruga veterana HRM-a već dugi niz godina ostvaruje uspješnu suradnju sa srodnim mornaričkim udrugama zemalja EU, posebice s mornaričkim udrugama zemalja i naroda s kojima dijeli povijest i tradiciju. Suradnja se provodi kroz skupno obilježavanje događaja iz zajedničke povijesti, bez obzira na povijesne i političke okolnosti te strane uključene u pojedini događaj, s naglaskom na odavanje počasti žrtvama i isticanju zajedničkih vrijednosti i tradicija. Kroz suradnju s pojedinačnim stranim udrugama, Udruga veterana HRM-a je stekla iskustva i ispunila uvjete za prijem u Međunarodnu mornaričku asocijaciju IMC (International Maritime Confederation), čiji je punopravni član od studenog 2021. godine. Kroz postupak pristupanja te sudjelovanjem na godišnjim konferencijama održanim u Rimu, Bruxellesu i Kielu i Hamburgu, Udruga veterana HRM-a je prezentirala svoj ustroj i aktivnosti, s naglaskom na svoju temeljnu zadaću - obilježavanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata.

Vaša reakcija na temu