Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VELIMIR GAVRANIĆ: Odmah krećem u ispravljanje nanesene nepravde građanima Podstrane

VELIMIR GAVRANIĆ: Odmah krećem u ispravljanje nanesene nepravde građanima Podstrane

'Boravišna pristojba mora biti manja negoli je u Splitu'

Ispred koalicije SDP-HSS za mjesto načelnika Podstrane bori se Velimir Gavranić.

Predstavite se u nekoliko rečenica.

- Moje ime je Velimir Gavranić, hrvatski branitelj sa spomenicom Domovinskog rata, kandidat koalicije SDP-HSS za načelnika Općine Podstrana. Kao volonter i predsjednik športske udruge aktivno sudjelujem u društvenom i športskom životu Podstrane i ovdje posebno ističem da je naša športska udruga već tri godine zaredom uspješno organizirala Prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju i Kup što naravno aktualna vlast nije prepoznala i nije našla za shodno da financijski poprati realizaciju ovog projekta iako realizacija ovog projekta promovira našu Podstranu i u funkciji je promidžbe zdravog življenja mladeži. Stoga kao što sam 1990-ih išao braniti svoju Domovinu, tako i sada 30 godina poslije odlučio sam se uključiti u obranu Podstrane i njenih građana jer vidim da ovako, kako je do sada išlo, nikamo ne vodi, osim u propast!


Što ćete prvo napraviti kada postanete načelnik?

- Odmah krećem u ispravljanje nanesene nepravde građanima Podstrane. Naime, u zadnjih 8 godina kroz ruke vlastodržaca je prošlo cca 500 mil. kuna. Naime, mnogi objekti su iskoristili mogućnost legalizacije. Taj novac nije potrošen namjenski a trebao je i to prvenstveno u infrastrukturu. A tu prvenstveno mislim na rješavanje pitanja 'uskih ulica' i javnih parkirališta. To je 'Rak rana' Podstrane i taj problem želim žurno riješiti zajedno sa svojim timom koji je kvalitetno rješenje tog gorućeg problema nudio i aktualnom načelniku ali ga je on odbio. Dakle, mještani su ogromne novce uplatili za legalizaciju svojih objekata a kao protučinidbu dobili su jedno veliko 'ništa' i to je ta nepravda koja boli i koja se mora ispraviti, žurno.

Koje su ključne točke Vašeg 4 godisnjeg mandata?

-Lokalne prometnice (nerazvrstane ceste):

Prostornim planovima poništiti dosadašnju štetu koja je nanesena mještanima jer su putevi crtani nerezonski i zločesto preko izgrađenih objekata i dvorišta te preko parcela ne vodeći računa da se ostavljaju neupotrebljivi djelovi 'retaji'.

Obavezno želimo promijeniti odluku aktualne vlasti kojom je objekt u kojem se nalazi Ured TZ Podstrana te prostor za sve udruge u Podstrani prenamijenila u komercijalni objekt. Smatramo da taj prostor treba ostati dostupan našim udrugama i građanima a ne komercijaliziran u cilju otvaranja još jednog kafića.

-Magistrala, svakodnevne gužve:

Policija u jutarnjim satima mora regulirati promet a semafor na križanju za TTTS mora imati i veliki displej na kojem se odbrojava vrijeme trajanja crvenog ili zelenog svjetla.

-Turizam:

Boravišna pristojba mora biti manja negoli je u Splitu. Danas, sada u Podstrani je boravišna pristojba veća u Podstrani negoli je u Splitu.

-Poljoprivreda:

Subvencionirati OPG-ovima i poljoprivrednim proizvođačima cijenu vode 50%.

Hoćete li smanjiti broj zaposlenih u Općini?

- Moj tim i ja nemamo nakanu otpuštati uposlenike. Međutim, primijetili smo da je godišnji trošak plaća u Općini za vrijeme Mirana Tomasovića bio na nivou cca 3 mil. kuna a da je sada taj trošak postao veći od 7 mil. kuna. Dakle za plaće godišnje trošimo više negoli dvostruko u odnosu od prije 8 godina. A sa druge pak strane, primijetili smo da se usluga koju daje Općina nije povećala nego je ostala ista pa čak u nekim segmentima i lošija u odnosu na Miranovo razdoblje od prije 8 godina. Zaključiti je da se trošak za plaće uposlenika u Općini treba smanjiti ili se treba usluga koju Općina daje svojim građanima povećati te da se onda time opravdaju te plaće uposlenika. Ovakvo je stanje neodrživo. Naime danas, da bi Općina mogla funkcionirati, aktualna vlast je povećala komunalije više od 100% za kućanstva, povećala je prirez za 25%, povećala je cijenu vode za 25% . Povećala je boravišnu pristojbu za 50% i to sve u zadnje 3 godine. Da su sa takovim sloganom izišli na izbore prije 4 godine, ne znam tko bi za njih glasovao.

S obzirom da proračun ima tendenciju pada u ovom mandatu, na koji način mislite riješiti eventualni problem financiranja, tj. kako bi financirali vase zamisljene projekte?

- Evidentno je da je 'zlatno doba' priliva ekstra novaca od legalizacije u proračun Općine Podstrana prošlo. Žalosno je da se taj dobiveni novac nije pametnije iskoristio. Sada nam evidentno nakon '7 debelih krava' slijedi '7 mršavih krava'. Ono što se može realno napraviti u konsolidaciji Općine je vezano za novce iz EU-fondova. U tom smislu relativno mlada i fleksibilna radna snaga sa kojom raspolaže Općina treba se naučiti, priučiti da dođe do tih novčića. U tom smislu će naš tim raditi ako nam se ukaže povjerenje, voljom birača.

Ako nam birači, zbog svojih predrasuda, ne vjeruju i ne ukažu povjerenje na ovim lokalnim izborima, stojimo na raspolaganju izbornim pobjednicima sa svim svojim idejama, resursima i znanjima jer nam je želja Podstranu pretvoriti u 'Opatiju'. Stoga je naš slogan: 'Podstrana u našem srcu!'.

Vaša reakcija na temu