Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Vice Mihanović: Grad je preuzimanjem tržnica preuzeo i obvezu investiranja
Ključna pitanja za Split Piše: Dalmatinski portal

Vice Mihanović: Grad je preuzimanjem tržnica preuzeo i obvezu investiranja

Najavio je podizanje novog pazara na istoku grada

Vratili smo Pazar pod upravljanje Grada. Nema jasnije poruke koliko mi je stalo do Pazara. Za njega sam i osobno vezan jer sam kao srednjoškolac tamo prodavao cvijeće. Ponosan sam na to vrijeme jer sam naučio kako sam zaraditi novac, a i upoznao sam divne ljude koje i dan danas srećem na Pazaru - rekao nam je uvodno Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita.

- Kao što sam donio odluku o vraćanju Pazara na upravljanje Grada, neću se libiti i dalje donositi odluke o njegovoj budućnosti. Pazar nisu samo objekti i banci, Pazar je puno više od toga. Posebnu brigu vodit ću o cijeloj mreži većih i malih tržnica diljem grada koja kao da se zamrznula u vremenu od prije 30 godina, te je zasigurno jedan od gradskih sustava kojima se treba baviti kroz cijeli sljedeći mandat. Grad je preuzimanjem tržnica preuzeo i obvezu investicija, za što postoje izrađena idejna rješenja i studije te projektni zadaci te se u brzom roku može pokrenuti ono ključno, a to je arhitektonski i dizajnerski natječaj za Glavni pazar, ali i za novu opremu tržnica za područje cijelog grada koje će biti suvremeno, vizualno atraktivno i pristojno za razinu grada Splita. Jednako efikasno donijet ćemo i te odluke - kazao je Mihanović. 

Rekao je i da će izmjenama GUP-a omogućiti ključnu stvar, a to je stvaranje preduvjeta za razvoj nove tržnice na istoku grada na području Mejaša / Lovrinca, koja bi opsluživala šire područje grada, ali i cijele mreže mikrotržnica diljem grada Splita.

- Što se tiče glavnog pazara, u sklopu provedbe natječaja treba osigurati da se Hrvojeva ulica otvori i prilagodi te da se za prodavače ostavi manji paviljonski dio, dok se ostatak tržnice treba reorganizirati, smanjiti štandove na usjeku pruge, podijeliti ih po vrstama namirnica te prodaje i natkriti dijelove tržnice kako bi ista mogla funkcionirati i po lošijim vremenskim uvjetima. Osim toga, treba bolje organizirati pješačku komunikaciju te olakšati građanima pristup Pazaru jer je danas isti zatvoren sa svih strana. O svakoj promjeni na Pazaru prije svega ću se savjetovati s ljudima koji tamo rade jer oni najbolje znaju što treba promijeniti i poboljšati te ću osigurati da svi zadrže svoje poslove - rekao je HDZ-ov kandidat. 

Naglasio je i da je potrebno dograditi ribarnicu u najskorijem mogućem roku.

- Kao ravnatelj Lučke uprave Split radio sam u suradnji s našim ribarima na poboljšanju ribarske lučke infrastrukture pa ću stoga znati ponovno, u suradnji s njima i prodavačima, podignuti ribarnicu na višu razinu. Ribarnica mora biti atrakcija i živjeti u gastronomskom smislu u popodnevnim i večernjim satima - naveo je Mihanović.

Još je dodao:

- I na koncu, potrebno je višestruko bolje povezati proizvođače iz naše Zagore i s otoka te priobalja sa splitskim tržnicama i kroz puno bolju suradnju s Veletržnicom, ali i suradnju s klasterima i udruženjima OPG-ova kako bi plasman robe bio brži i jednostavniji. Zajednička poveznica svega navedenog je znati slušati ljude koji žive od Pazara, manjih tržnica i ribarnice. Gradonačelnik ne mora sve znati i biti najpametniji, mora znati saslušati i onda donijeti pravu odluku.

Vaša reakcija na temu