Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: Domovinski pokret postavio spomen ploču Frani Tenti na Marjanu

VIDEO: Domovinski pokret postavio spomen ploču Frani Tenti na Marjanu

Gradsko vijeće je usvojilo prijedlog za postavljanje spomenika, ali ga nije realiziralo

Splitski ogranak Domovinskog pokreta je na vrhu Marjana pored hrvatskog barjaka postavio spomen-ploču Frani Tenti. Ovim činom, ističu, stranka je ukazala na nedosljednost i propuste gradske vlasti te naglasila kako će Domovinski pokret svoje ideje i obećanja, za razliku od trenutačne upravljačke strukture grada, u budućnosti provoditi u djelo.

Ploču je postavio tajnik splitskoga ogranka Davor Stipan, u pratnji mladih članova stranke.

- Frane Tente je bio hrvatski domoljub koji je 1947. godine na Marjanu podigao hrvatsku zastavu. Tente je zastavu podigao u olovnim poslijeratnim godinama partijskog jednoumlja i totalitarnog komunističkog sustava. Zastava koju je podigao bila je baklja slobode u mraku predstojećih desetljeća negacije nacionalne misli. Tentina zastava predstavlja i svojevrsnu spomen svijeću za tisuće mladića njegovih godina koji su bez suda i osude pobijeni diljem Križnog puta. Na koncu, njegova žrtva ohrabrenje je i okrepljenje za sve žrtve koje će se priložiti na oltar Domovine do konačne slobode u krvavoj kupelji Domovinskoga rata. Gradsko vijeće Splita uvrstilo je u proračun za 2020. godinu stavku za podizanje spomenika Frani Tenti na Marjanu - kazao je Stipan i dodao kako spomenik nije podignut.

- Ne ulazeći u razloge zbog kojih je izostala realizacija spomenika, Domovinski pokret ovom spomen pločom podsjeća na spomenutu odluku Gradskog vijeća i traži da se na primjeren način, bez odgađanja, oda počast mladom domoljubu - zaključio je.


Vaša reakcija na temu