Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: UNIST Career Speed Dating u SPINIT inkubatoru nadmašio očekivanja

VIDEO: UNIST Career Speed Dating u SPINIT inkubatoru nadmašio očekivanja

Studenti Sveučilišta u Splitu isprobali posebnu kombinaciju brzog spoja i razgovora za posao i u pet minuta predstavili se poslodavcima

U multifunkcionalnoj dvorani SPINIT inkubatora Sveučilišta u Splitu danas je održana manifestacija UNIST Career Speed Dating, odnosno posebna kombinacija brzog spoja i razgovora za posao koji je namijenjen svim studentima Sveučilišta u Splitu. 

- Zadovoljstvo mi je po drugi put biti organizator ovakvog događaja. Hvala našim poslodavcima koji su prepoznali potencijal naših studenata i što su im pružili priliku da im se predstave. Također, volim istaknuti da je gram prakse vrjedniji od tone teorije. Studenti danas stekli osnovu poslovne komunikacije i provedbe intervjua s poslodavcima, a time dobivaju realno iskustvo, uspostavljaju kontakte i otvaraju mogućnost zaposlenja. Ne vodimo računa samo o obrazovnom sustavu, na neki način upravljamo karijerama naših studenata, a upravo je to cilj ove manifestacije. Usmjeravamo ih na hrvatske poslodavce, a tako manje razmišljaju o radu u inozemstvu - otkriva dr. sc. Petar Pepur, pročelnik sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu. 

Prorektor Sveučilišta u Splitu za infrastrukturu prof.dr.sc. Nikša Jajac smatra da rektor Ljutić svojom politikom stavlja težište isključivo na studente, a to upravo pokazuju ovakva događanja.

- Da bi studenti u budućnosti imali što raditi u priču trebamo uključiti i same poslodavce. Niz projekata je pokrenuto u tom smjeru, a danas sam posebno sretan jer se odazvalo puno poslodavaca i studenta. Možemo zaključiti kako je druga godina Career Speed Datinga bila uspješna. Vrlo je vrijedna stvar da se studenti tijekom studija već profiliraju, zato i nastojimo razviti kadar koji je najpotrebitijim na tržištu. Ovakve manifestacije nam daju takve odgovore - zadovoljno će Jajac.

Događaj je organiziran tako da se studenti u 5-8 minuta imaju priliku predstaviti poslodavcima te dobiti povratnu informaciju o dojmu koji ostavljaju i mogućnostima za napredak. Osim korisnog iskustva koje im olakšava ulazak na tržište rada, studenti ovim putem dobivaju priliku uvježbati i poboljšati predstavljanje sebe u poslovnom svijetu, ali i potencijalno pronaći posao ili praksu.

- Mislim da je za nas ovo izvrsna prilika da se upoznamo s poslodavcima i pripremimo za izlazak na tržište rada. Prilika je to za nas mlade koji imamo minimalnog ili gotovo nikakvog iskustva na razgovorima za posao. Veliki je interes studenata za ovakvim iskustvom, a osobno me najviše zanimaju poslodavci koji nude poslove vezane za financije jer je poduzetništvo nešto u čemu se vidim u budućnosti. Osim što sam se predstavila poslodavcima, saznala sam i kakve poslove i radna mjesta oni nude te kakva su znanja i vještine tražene u toj domeni. Saznala sam i kako zaista izgleda jedan radni dan u tvrtki, kakve su mogućnosti za poslove koje mogu obavljati na početku svog rada i na koji način mogu napredovati u budućnosti - objašnjava Laura, studentica specijalističkog diplomskog studija menadžmenta, trgovine i turizma na Sveučilišnom studiju za stručne studije, a s njom se složila i mlađa kolegica Sara, studentica preddiplomskog studija istog smjera. 

- Smatram da su poslodavci pomno izabrani i da smo imali mogućnost razgovarati s najboljima na tržištu rada. Saznala sam kako izgleda moj potencijalni posao, što takve tvrtke nude i što očekuju od svojih zaposlenika - zadovoljno će mlada Splićanka.

S druge strane, sudjelovanje na događaju omogućuje i poslodavcima da studentima predstave sebe, studentske poslove ili programe studentskih praksi koje nude. Na ovaj način brzo i jednostavno dolaze u kontakt s potencijalnim kandidatima za razne poslove što može poslužiti kao prvi korak u selekciji. Također, imaju mogućnost zadržati životopise najboljih studenata i kontaktirati ih naknadno prema potrebi.

- Upoznali smo vrlo entuzijastične mlađe ljude koji su spremni učiti i steći praktična iskustva, razvijati svoje potencijale, a nama je ovo bila prilika i da kontaktiramo potencijalne zaposlenike. Aktivan cilj naše tvrtke je regrutirati što više obrazovanih ljudi, a ovakve prilike su idealne za to. Do sada smo studente koji su iskazali iznimnu volju i vještine kasnije kontaktirali i zaposlili - Antonio Miličević iz tvrtke Deltron d.o.o.

Studentima su se uz spomenutu tvrtku predstavili: Adriatic.hr, Mimoza d. o.o, hotel Luxe, Grand Hotel Lav, Studenac d.o.o, Hotel Split d.d, Intenational Medical Corps, UHY Savjetovanje, Adriatic osiguranje d.d, Studentski Centar Split, FINA - Financijska agencija, Privredna banka Zagreb d.d, Tommy d.o.o, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Foteinos d.o.o.

Vaša reakcija na temu